Valljuk be őszintén, a magyar ember kedveli a pékárut! Én is sokáig függő voltam, pár hónapja azonban az életmód váltásom részeként kiiktattam az étkezésemből. Nem érzem különösebben megterhelőnek, hogy nem fogyasztok kenyeret, kiflit, zsemlét, inkább csak a szememnek maradt kívánatos.
Időnként beiktatok "csaló-napokat", ahogyan most is....csupán emiatt a fantasztikusan finom és látványában is csalogató teljes kiőrlésű változat miatt. Persze a családom is rendkívül izgatottan várta az elkészültét, ők bármilyen formában megeszik ami lisztből készült.
Bónuszként e gyönyörű zsemlekoszorú kapott egy camembert sajtos koronát a közepébe! Ugye milyen fantasztikusan néz ki? A pirult magvak illata pedig mennyei!
No, és persze az univerzálisan használható sütőedényem megkönnyítette a munkámat. Gyorsan elkészült, nem ragadt le, a kerek forma pedig a zsemlekoszorú alapjának kedvezett.
Így készítettem:
Hozzávalók: (8 db-hoz)
- 50 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 3 dl langyos víz
- 2-3 ek olaj
- 1 teáskanál cukor
- 1 evőkanál só
- 3 dkg friss élesztő
- ízlés szerint 1-1 evőkanál különféle olajos mag (pl.: lenmag, szezámmag, tökmag, kesudió, mandula, stb.) valamint zabpehely és reszelt sajt
- 1 db fadobozos camembert sajt
- kevés frissen őrölt bors, esetleg rozmaring
- pár csepp olaj a forma kikenéséhez
Elkészítés:
A teljes kiőrlésű lisztet mély tálba öntjük, hozzákeverjük a sót. A langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és pár perc alatt felfuttatjuk.
A felfutott élesztős vizet az olajjal együtt a liszthez öntjük, alaposan kidagasztjuk, amíg már nem ragad a kezünkhöz, majd letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük. (kb.: fél óra)
A megkelt tésztát deszkára borítjuk, majd 8 egyenlő részre vágjuk és könnyed mozdulatokkal gömbölyítve zsemle formákat készítünk.
A camembert sajtot kivesszük a dobozából, (félre tesszük, mert csak a sütés második felében helyezzük a tartójával együtt a sütőbe) a fa dobozkát pedig alufóliával betekerjük, majd a sütőforma közepébe helyezzük. (Ez fogja biztosítani, hogy a sajt elférjen a tovább kelő zsemlék között.) Körülötte pár csepp olajjal kikenjük a kör alakú sütőedény alját.
A 8 zsemlécskét egyenletesen a sajtos doboz köré rakosgatjuk koszorú formában, majd további 15 percig hagyjuk kelni. Ezalatt nyugodtan rátehetjük a magvakat és egyéb rakományt. Ehhez ecsettel vékonyan megkenjük vízzel a zsemlék tetejét, és a magvakkal megszórjuk, ráigazgatjuk a reszelt sajtot és a zabpelyhet is.
Közben a sütőt 220 fokra állítva előmelegítjük, a sütő aljára pedig egy tepsiben 2 dl vizet helyezünk, ez fogja biztosítani a sütés közben a megfelelő páratartalmat, gőzt.
A megkelt és magokkal megszórt zsemléket a sütőformával betoljuk az előmelegedett sütőbe, ahol 15 percig gőzölve sütjük. Ekkor kivesszük pár pillanatra a sütőformát, a zsemlekoszorú közepéből óvatosan kiemeljük a fa dobozkát, lehúzzuk róla az alufóliát, beleültetjük a camembert sajtot, majd a koszorú közepére visszacsúsztatva ismét a sütőbe toljuk. Ekkor már mérsékeljük a tüzet 190 fokra, a vízzel felöntött tepsit pedig kivesszük, mert már nincs szükség gőzölésre. További 15 perc alatt készre sütjük.
A magvak ezalatt szépen megpirulnak, a sajt megolvad és pár perc hűlés után fogyasztható is.
A zsemlekoszorút finoman mozgatva darabjaira szedjük, a camembert sajtot mártogathatjuk vele vagy friss tea vajjal megkenve egy bögre meleg tejjel kínálhatjuk akár reggelire, akár vacsorára. A tetejére szórt finomságoknak pedig csak a képzelet szabhat határt! Bátrak még a tésztájához is keverhetnek magokat.
Az aranyló barnára sült zsemlék, az illatosra pirult magvak bárkit magukkal csábítanak! A teljes kiőrlésű liszt, a tej és tojásmentes puha, foszlós tészta pedig lehetővé teszi, hogy diétázók is beiktassák ezt a zsemlét az étrendjükbe.
Próbáljátok ki, jó étvágyat hozzá!