ÍZcsiklandozó

Teljes kiőrlésű lisztből készült zsemlekoszorú camembert sajttal

2019. március 02. 20:37 - ÍZcsiklandozó

img_0200-1.jpg

 

Valljuk be őszintén, a magyar ember kedveli a pékárut! Én is sokáig függő voltam, pár hónapja azonban az életmód váltásom részeként kiiktattam az étkezésemből. Nem érzem különösebben megterhelőnek, hogy nem fogyasztok kenyeret, kiflit, zsemlét, inkább csak a szememnek maradt kívánatos.

Időnként beiktatok "csaló-napokat", ahogyan most is....csupán emiatt a fantasztikusan finom és látványában is csalogató teljes kiőrlésű változat miatt. Persze a családom is rendkívül izgatottan várta az elkészültét, ők bármilyen formában megeszik ami lisztből készült.

Bónuszként e gyönyörű zsemlekoszorú kapott egy camembert sajtos koronát a közepébe! Ugye milyen fantasztikusan néz ki? A pirult magvak illata pedig mennyei!
No, és persze az univerzálisan használható sütőedényem megkönnyítette a munkámat. Gyorsan elkészült, nem ragadt le, a kerek forma pedig a zsemlekoszorú alapjának kedvezett.

Így készítettem:

 

img_0204-1.jpg

 

Hozzávalók: (8 db-hoz)

- 50 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 3 dl langyos víz
- 2-3 ek olaj
- 1 teáskanál cukor
- 1 evőkanál só
- 3 dkg friss élesztő
- ízlés szerint 1-1 evőkanál különféle olajos mag (pl.: lenmag, szezámmag, tökmag, kesudió, mandula, stb.) valamint zabpehely és reszelt sajt

- 1 db fadobozos camembert sajt
- kevés frissen őrölt bors, esetleg rozmaring

- pár csepp olaj a forma kikenéséhez

 

img_0244-1.jpg

 

Elkészítés:

A teljes kiőrlésű lisztet mély tálba öntjük, hozzákeverjük a sót. A langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és pár perc alatt felfuttatjuk.
A felfutott élesztős vizet az olajjal együtt a liszthez öntjük, alaposan kidagasztjuk, amíg már nem ragad a kezünkhöz, majd letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük. (kb.: fél óra)

A megkelt tésztát deszkára borítjuk, majd 8 egyenlő részre vágjuk és könnyed mozdulatokkal gömbölyítve zsemle formákat készítünk.

A camembert sajtot kivesszük a dobozából, (félre tesszük, mert csak a sütés második felében helyezzük a tartójával együtt a sütőbe) a fa dobozkát pedig alufóliával betekerjük, majd a sütőforma közepébe helyezzük. (Ez fogja biztosítani, hogy a sajt elférjen a tovább kelő zsemlék között.) Körülötte pár csepp olajjal kikenjük a  kör alakú sütőedény alját.

A 8 zsemlécskét egyenletesen a sajtos doboz köré rakosgatjuk koszorú formában, majd további 15 percig hagyjuk kelni. Ezalatt nyugodtan rátehetjük a magvakat és egyéb rakományt. Ehhez ecsettel vékonyan megkenjük vízzel a zsemlék tetejét, és a magvakkal megszórjuk, ráigazgatjuk a reszelt sajtot és a zabpelyhet is.

Közben a sütőt 220 fokra állítva előmelegítjük, a sütő aljára pedig egy tepsiben 2 dl vizet helyezünk, ez fogja biztosítani a sütés közben  a megfelelő páratartalmat, gőzt.

A megkelt és magokkal megszórt zsemléket a sütőformával betoljuk az előmelegedett sütőbe, ahol 15 percig gőzölve sütjük. Ekkor kivesszük pár pillanatra a sütőformát, a zsemlekoszorú közepéből óvatosan kiemeljük a fa dobozkát, lehúzzuk róla az alufóliát, beleültetjük a camembert sajtot, majd a koszorú közepére visszacsúsztatva ismét a sütőbe toljuk. Ekkor már mérsékeljük a tüzet 190 fokra, a vízzel felöntött tepsit pedig kivesszük, mert már nincs szükség gőzölésre. További 15 perc alatt készre sütjük.

A magvak ezalatt szépen megpirulnak, a sajt megolvad és pár perc hűlés után fogyasztható is.

 

img_0222-1.jpg

 

A zsemlekoszorút finoman mozgatva darabjaira szedjük, a camembert sajtot mártogathatjuk vele vagy friss tea vajjal megkenve egy bögre meleg tejjel kínálhatjuk akár reggelire, akár vacsorára. A tetejére szórt finomságoknak pedig csak a képzelet szabhat határt!  Bátrak még a tésztájához is keverhetnek magokat.

 

img_e0229-1.jpg

 

Az aranyló barnára sült zsemlék, az illatosra pirult magvak bárkit magukkal csábítanak! A teljes kiőrlésű liszt, a tej és tojásmentes  puha, foszlós tészta pedig lehetővé teszi, hogy diétázók is beiktassák ezt a zsemlét az étrendjükbe.

Próbáljátok ki, jó étvágyat hozzá!

 

img_0200-1_1.jpg

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr6214664015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása