A tenger gyümölcseivel csak pár éve barátkozom. Az első, amit megszerettem, az az apró, fehér húsú garnélarák volt, amit a norvég scampi (eredetileg pici homárt jelentő) szóról sokan így is ismernek. Ma ebből készítettem villámgyors ebédet, fehérborral, csípősen, nyáriasan.
A hagyományos tálalásnál szélesmetéltet vagy rizst szolgálnak fel hozzá, én viszont most vidám, tricolor fusilli tésztával készítettem. (Ugye, milyen gyönyörű már a látványa is?)
Millió dolgom közepette különösen kedveltem, hogy röpke fél óra alatt csodafinom, tengerparti élményeket idéző főételt tálalhattam. A scampi pillanatok alatt elkészíthető, ám kedvenc szeletsütőmben még a szokásosnál is gyorsabban elkészült az egyenletes hőleadás miatt.
Íme a receptem:
Hozzávalók:
- 500 g mirelit vagy friss garnélarák
- 5 dkg vaj
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 dl száraz fehér bor
- fél citrom leve
- só, bors
- 1 nagy csokor friss petrezselyem
- friss chili és kápia paprika
- 500 g tricolor fusilli tészta
Elkészítés:
A mirelit rákokat forrásban lévő sós, citromos vízbe dobjuk. Amint a víz felszínére kezdenek feljönni, szűrőkanállal rögtön hideg vizes tálba szedjük őket. A scampik felét megtisztítjuk. (A fejét és a farokpáncélt ügyes mozdulattal eltávolítjuk.) A többit meghagyjuk páncélostól, (gyönyörűen mutatnak a tészta között.)
A vajat felolvasztjuk a serpenyőben, rádobjuk a vékony szeletekre vágott fokhagymát és chili paprikát, pár pillanatig sütjük, majd kiszedjük a vajból. (Ügyeljünk rá, hogy nehogy túlpiruljanak, mert keserűvé válnak.)
A scampikat óvatosan belecsúsztatjuk a fokhagymaízű, csípős vajba, felöntjük a száraz fehérborral. Sózzuk, bőven borsozzuk, ollóval belevagdossuk a friss petrezselyem felét. Apróra vágott kápia paprikát is adunk hozzá.
Az edényt finoman mozgatva, rázogatva 2-3 perc alatt átsütjük a rákokat. Tovább semmiképp ne süssük-pároljuk, mert a húsa gumi szerűvé és élvezhetetlenné válik.
Közben a tésztát sós, bő vízben kifőzzük, leszűrjük, majd az elkészült rákhoz adjuk, óvatosan összekeverjük. Tetejét megszórjuk friss vágott petrezselyemmel, meghintjük még pár csepp citromlével, és már tálaljuk is.
Forrón, csípősen, behűtött borral kínáljuk.
Jó étvágyat hozzá!