ÍZcsiklandozó

Chilis-fokhagymás garnélarák tricolor tésztával

2019. március 09. 22:07 - ÍZcsiklandozó

img_0405-1.jpg

 

A tenger gyümölcseivel csak pár éve barátkozom. Az első, amit megszerettem, az az apró, fehér húsú garnélarák volt, amit a norvég scampi (eredetileg pici homárt jelentő) szóról sokan így is ismernek. Ma ebből készítettem villámgyors ebédet, fehérborral, csípősen, nyáriasan.

A hagyományos tálalásnál szélesmetéltet vagy rizst szolgálnak fel hozzá, én viszont most vidám, tricolor fusilli tésztával készítettem. (Ugye, milyen gyönyörű már a látványa is?)
Millió dolgom közepette különösen kedveltem, hogy röpke fél óra alatt csodafinom, tengerparti élményeket idéző főételt tálalhattam. A scampi pillanatok alatt elkészíthető, ám kedvenc szeletsütőmben még a szokásosnál is gyorsabban elkészült az egyenletes hőleadás miatt. 

Íme a receptem:

 

img_0390-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 500 g mirelit vagy friss garnélarák
- 5 dkg vaj
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 dl száraz fehér bor
- fél citrom leve
- só, bors
- 1 nagy csokor friss petrezselyem
- friss chili és kápia paprika
- 500 g tricolor fusilli tészta

 

img_0393-1.jpg

 

Elkészítés:

A mirelit rákokat forrásban lévő sós, citromos vízbe dobjuk. Amint a víz felszínére kezdenek feljönni, szűrőkanállal rögtön hideg vizes tálba szedjük őket. A scampik felét megtisztítjuk. (A fejét és a farokpáncélt ügyes mozdulattal eltávolítjuk.) A többit meghagyjuk páncélostól, (gyönyörűen mutatnak a tészta között.)

A vajat felolvasztjuk a serpenyőben, rádobjuk a vékony szeletekre vágott fokhagymát és chili paprikát, pár pillanatig sütjük, majd kiszedjük a vajból. (Ügyeljünk rá, hogy nehogy túlpiruljanak, mert keserűvé válnak.)

A scampikat óvatosan belecsúsztatjuk a fokhagymaízű, csípős vajba, felöntjük a száraz fehérborral. Sózzuk, bőven borsozzuk, ollóval belevagdossuk a friss petrezselyem felét. Apróra vágott kápia paprikát is adunk hozzá.
Az edényt finoman mozgatva, rázogatva 2-3 perc alatt átsütjük a rákokat. Tovább semmiképp ne süssük-pároljuk, mert a húsa gumi szerűvé és élvezhetetlenné válik. 

Közben a tésztát sós, bő vízben kifőzzük, leszűrjük, majd az elkészült rákhoz adjuk, óvatosan összekeverjük. Tetejét megszórjuk friss vágott petrezselyemmel, meghintjük még pár csepp citromlével, és már tálaljuk is.

 

img_e0388-1.jpg

 

Forrón, csípősen, behűtött borral kínáljuk.

 

img_0409-1.jpg

 

Jó étvágyat hozzá!

 

img_0400-1.jpg

 

img_0408-1.jpg

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr114679496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása