Gimnazista lánykám második nyelvként a spanyolt tanulja. Amikor kilencedikben belefogott ennek a nyelvnek a tanulásába, utánanézett a spanyol gasztronómiai fogásoknak. Így elsőként a churrost próbáltuk ki pár éve, ami nagyon nagy kedvencünk lett. Az égetett tésztából sült rudacskák vaníliás, cukros illata magával ragadó. A spanyolok csokiszószba mártogatják, fahéjas cukorba hempergetik, a dél-amerikaiak töltött változatait kedvelik, mi pedig itthon képtelenek vagyunk neki ellenállni, bármilyen formában. A vasárnap reggeli ráérős ébredés közben csak ültem a kávémat kortyolgatva és élveztem a finom, édes, cukros illatot és jó volt elmerengeni a kicsit romantikusra sikeredett látványon... Ugye milyen csodaszép?
Ezen a hétvégén fehér és rumos étcsokiba mártogatott verziót készítettünk, ami olyan gyorsan fogyott, ahogy sült.
Íme a receptje:
Hozzávalók:
- 12 dkg vaj
- 1/2 teáskanál só
- 15 dkg liszt
- 2, 5 dl víz
- 2 egész tojás
- olaj a sütéshez és fahéjas-vaníliás kristálycukor a hempergetéshez.
A csokis mártogatókhoz:
- 100-100 g ét és fehér csokoládé
- pár csepp olaj
- 2 dl tej
- 1 csipet fahéj
- 1 evőkanál jóféle rum (ha gyerekek is esznek belőle, akkor rum aroma)
Elkészítés:
A vizet a sóval és a vajjal felforraljuk, hozzáadjuk a lisztet és folyamatos kevergetés közben egy tömegű gombóccá állítjuk össze.
Pár percig hűtjük, majd egyenként belekeverjük a tojásokat, melyekkel alaposan átkavarjuk. Az elkészült tészta lágy, összeálló, de ruganyos lesz, ez az úgynevezett égetett tészta, ami a képviselőfánk vagy a profiterol tésztájához hasonló. Csillagcsőrös habzsákba töltjük.
Egy mélyebb lábaskában bő olajat hevítünk, (170 fokra) majd a nyomózsákból nagyjából egyforma hosszúságú rudacskákat nyomunk bele és pár perc alatt ropogós rózsaszínűre sütjük. Azon forrón vaníliás-fahéjas kristálycukorba hempergetjük, majd papírtörlőre rakosgatjuk.
Elkészítjük a csokis mártásokat is.
Ezekhez két külön lábaskában a fehér és az étcsokit apró darabokra törjük. A tejet felforrósítjuk, majd felét a fehér csokira, felét pedig az étcsokira öntjük. Pár perc alatt szép simára tudjuk keverni. Mindkettőhöz néhány csepp olajat adunk, valamint a rumot is hozzákeverjük. Az étcsokit egy csipet fahéjjal is megbolondítjuk.
Már csak tálalnunk kell... feltéve, hogy lesz tálalható mennyiség és nem fogy el azonnal sülés közben!
Csodafinom, roppanós még másnap is!
Próbáljátok ki!
Jó étvágyat hozzá!