ÍZcsiklandozó

Churros csokiöntettel...

2019. március 10. 13:25 - ÍZcsiklandozó

... avagy a spanyolok mennyei eledele

img_e0489-1.jpg

 

Gimnazista lánykám második nyelvként a spanyolt tanulja. Amikor kilencedikben belefogott ennek a nyelvnek a tanulásába, utánanézett a spanyol gasztronómiai fogásoknak. Így elsőként a churrost próbáltuk ki pár éve, ami nagyon nagy kedvencünk lett. Az égetett tésztából sült rudacskák vaníliás, cukros illata magával ragadó. A spanyolok csokiszószba mártogatják, fahéjas cukorba hempergetik, a dél-amerikaiak töltött változatait kedvelik, mi pedig itthon képtelenek vagyunk neki ellenállni, bármilyen formában. A vasárnap reggeli ráérős ébredés közben csak ültem a kávémat kortyolgatva és élveztem a finom, édes, cukros illatot és jó volt elmerengeni a kicsit romantikusra sikeredett látványon... Ugye milyen csodaszép? 

Ezen a hétvégén fehér és rumos étcsokiba mártogatott verziót készítettünk, ami olyan gyorsan fogyott, ahogy sült.

Íme a receptje:

 

img_e0475.JPG

 

img_e0482-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 12 dkg vaj
- 1/2 teáskanál só
- 15 dkg liszt
- 2, 5 dl víz
- 2 egész tojás

- olaj a sütéshez és fahéjas-vaníliás kristálycukor a hempergetéshez.

A csokis mártogatókhoz:

- 100-100 g ét és fehér csokoládé
- pár csepp olaj
- 2 dl tej
- 1 csipet fahéj
- 1 evőkanál jóféle rum (ha gyerekek is esznek belőle, akkor rum aroma)

 

img_0491-1.jpg

 

Elkészítés:

A vizet a sóval és a vajjal felforraljuk, hozzáadjuk a lisztet és folyamatos kevergetés közben egy tömegű gombóccá állítjuk össze.
Pár percig hűtjük, majd egyenként belekeverjük a tojásokat, melyekkel alaposan átkavarjuk. Az elkészült tészta lágy, összeálló, de ruganyos lesz, ez az úgynevezett égetett tészta, ami a képviselőfánk vagy a profiterol tésztájához hasonló. Csillagcsőrös habzsákba töltjük.
Egy mélyebb lábaskában bő olajat hevítünk, (170 fokra) majd a nyomózsákból nagyjából egyforma hosszúságú rudacskákat nyomunk bele és pár perc alatt ropogós rózsaszínűre sütjük. Azon forrón vaníliás-fahéjas kristálycukorba hempergetjük, majd papírtörlőre rakosgatjuk.

 

img_0485-1_1.jpg

 

Elkészítjük a csokis mártásokat is.
Ezekhez két külön lábaskában a fehér és az étcsokit apró darabokra törjük. A tejet felforrósítjuk, majd felét a fehér csokira, felét pedig az étcsokira öntjük. Pár perc alatt szép simára tudjuk keverni. Mindkettőhöz néhány csepp olajat adunk, valamint a rumot is hozzákeverjük. Az étcsokit egy csipet fahéjjal is megbolondítjuk.

 

img_0481-1.jpg

 

Már csak tálalnunk kell... feltéve, hogy lesz tálalható mennyiség és nem fogy el azonnal sülés közben!

 

Csodafinom, roppanós még másnap is!

Próbáljátok ki!

 

img_e0477-1.jpg

 

 

Jó étvágyat hozzá!

 

 

img_e0486-1.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr4714680250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása