ÍZcsiklandozó

Tojásos, medvehagymás rakott tészta

2019. április 06. 23:28 - ÍZcsiklandozó

...glutén könnyítetten

img_0991-1.jpg

 

Pár hete ismerkedtem meg egy különleges tésztafélével, ami az ősi alakor búzából készült, ezáltal aminosavakban, mikroelemekben gazdag, szénhidráttartalma alacsony, gyorsan felszívódó így a reformkonyha ideális eleme lehet. Ráadásul minimális glutént tartalmaz, fehérje összetétele egyedi, amely jó hír lehet a glutén érzékenyeknek is, mert nem tartalmaz allergéneket, így nem alakul ki fogyasztásakor allergiás reakció.
A Vörös Tészta Manufaktúra családi vállalkozásként készít belőle különféle tésztákat, melyek íze a gluténmentes tésztákéval szinte össze sem hasonlítható, olyan finom. Teljes kiőrlésű tésztáikból létezik tojásos és tojás mentes is, így igénynek  megfelelően választható. 

Az alakorról érdemes többet is megtudni, a tésztát pedig akár diétázunk, akár nem, beilleszteni az alapanyag repertoárunkba.

És, hogy miért esett erre a tésztára a választásom? Nem csak azért, mert igyekszem odafigyelni arra, hogy mit eszem és törekszem egészséges alapanyagok használatára, hanem azért is, mert a Vörös Tészta Manufaktúra szemet gyönyörködtető csomagolással hívja fel termékeire a figyelmet.

Én most egy hamis besamellel készült tojásos, medvehagymás rakott változatot készítettem a 4 tojásos orsó tésztájukból. A hamis besamel előnye, hogy nem került bele liszt, így az étel teljesen glutén könnyített.

Íme a recept:

 

img_1007-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 1 doboz 4 tojásos bözödi alakor orsó tészta (250 g)
- 1 nagy csokor medvehagyma
- 4 db főtt tojás
- 15 dkg reszelt Trappista sajt

A hamis besamelhez:
- 4 egész tojás
- 2 dl zsíros tejföl
- 3 dl tejszín
- só, bors, szerecsendió

A tetejére friss petrezselyem, a sütőedény kikenéséhez pedig pici vaj.

 

img_0998-1.jpg

 

Elkészítés:

A tésztát sós vízben al dentére főzzük, leszűrjük és lecsepegtetjük. (Nincs szükség a teljes főzésre, hiszen még a sütőben is puhul.)
4 db tojást keményre főzünk, majd felszeleteljük. A medvehagymát megmossuk, lecsepegtetjük és vékonyra vagdossuk. A sajtot lereszeljük.
A hamis besamelhez az egész tojásokat enyhén összekeverjük, hozzáadjuk a tejfölt, sózzuk, borsozzuk. Simára keverés után hozzáöntjük a tejszínt, ízesítjük még őrölt szerecsendióval.

A sütőt előmelegítjük 175 fokra. A sütőtálat vékonyan kivajazzuk, majd a tészta egyharmadát beleterítjük. Rárakosgatunk a főtt tojás karikákból, megszórjuk a reszelt Trappista egyharmadával, a medvehagyma egy részével, majd locsolunk rá a besamelből. Ezután még egy réteg tészta, tojás, sajt, hagyma és besamel következik, végül az utolsó sor is rámehet. Arra ügyeljünk, hogy a sajt kerüljön a legtetejére, hiszen az szépen ráolvad majd. 

Sütőbe tolva pirulásig sütjük. Tálalás előtt 15 percig pihentetjük, ezalatt még sűrűsödik a mártás, teljes kihűlésnél pedig egészen meg is szilárdul. Tetejére friss petrezselymet teszünk.

 

img_0977-1.jpg

 

Finom, laktató, de könnyen emészthető egytálételt kapunk, ami egészen biztosan mindenkinek ízleni fog.

Az étel természetesen elkészíthető hagyományos tésztával, hagyományos besamellel, ám akkor ne feledjük, hogy gluténérzékenyek nem fogyaszthatják!

 

Jó étvágyat hozzá!

 

img_0988-1.jpg

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr2114744741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása