ÍZcsiklandozó

Joghurtos kovászos uborka leves sült sonkával

2019. június 24. 22:23 - ÍZcsiklandozó

img_4114-1.jpg

 

Végre itt az igazi nyár, vele együtt pedig a hamisíthatatlan nyári ízek!
Nekem a gyümölcsökön kívül az első ami az eszembe jut, az a kovászos uborka készítés és a pár nap múlva élvezhető íz és illatharmónia. Pár éve kacérkodok a gondolattal, hogy ezt a mennyei finomságot nem csak savanyúságként tálalhatnám, hanem akár hűsítő levesként is. Most eljött az ideje. Mi tagadás, fantasztikusabb lett, mint álmodhattam!
Mivel már alig néhány uborkát tudtam megmenekíteni ehhez az akcióhoz, olyan kapós volt, így csupán két adagnyi levest készítettem, de már alig várom, hogy beérjen a következő adag kovászos uborka, hogy jókora mennyiségben elkészíthessem újra. (Az adag tehát két személyre szól, így bátran sokszorozható!)
És még valami! Mivel főzés nélkül, gyakorlatilag néhány perc alatt elkészíthető, így azt hiszem, bárkinek a kedvence lehet a rohanó hétköznapokon.

Mutatom, hogyan készült:

 

 

img_4122-1.jpg

 

Hozzávalók: (2 személyre)

- 5 db nagyobb kovászos uborka 
- 3 dl kovászos uborka lé
- 3 dl natúr joghurt

A tálaláshoz:
- 1 kis csokor friss kapor
- kevés rózsabors frissen őrölve
- személyenként egy szelet jó minőségű sonka
pár csepp hidegen sajtolt olaj (én csipkebogyó olajat használtam)
- kevés snidling

 

img_4130-1.jpg

 

Elkészítés:

A kovászos uborkákat vékony szeletekre vágjuk, egy kisebb maréknyit félreteszünk a tálaláshoz.
A többit beletesszük turmixgépbe, felöntjük a kovászos uborka lével és a natúr joghurttal. Alaposan összeturmixoljuk. Ha szükségét érezzük, kevés borssal, kaporral ízesíthetjük. Ezután néhány percre visszatesszük a hűtőbe, amíg elkészítjük a sült sonkát, mert szerintem igazán ez dukál mellé.
Ehhez a sonkaszeleteket felcsíkozzuk, néhány csepp olajjal kikent serpenyőben pár perc alatt szép piros-ropogósra sütjük.

 

img_4132-1.jpg

 

Már csak a tálalás van hátra!

Ehhez a félretett kovászos uborka szeleteket tálkák közepére halmozzuk, a jól behűtött levest rámerjük, Megszórjuk kevés őrölt rózsaborssal, frissen vágott kaporral és snidlinggel. A leves tetejére pár csepp ízes, illatos hidegen sajtolt olajat cseppentünk, mellé kínáljuk a ropogós sült sonkaszeleteket. (Szalonnakockákkal is remekül működhet!)

Gyors, hűsítő, különleges!

Érdemes kipróbálni!

 

img_e4111-1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr614910212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása