ÍZcsiklandozó

Különleges sós túrógombóc

2019. június 28. 15:04 - ÍZcsiklandozó

... kapros tejföllel

img_4274-1.jpg

 

Fantasztikusan variálható étel a gombóc! Desszertként, főételként, köretként. édesen vagy sósan, burgonyás vagy túrós masszából, különféle gyümölcsökkel, sajttal, sonkával, baconnel, szószokkal vagy mártásokkal gazdagítható. Látványosan tálalható, egyszerűen imádni való!

Olvashattatok már a blogomon is egy különleges változatot, a duplán mákos grízgombóc receptjét, mellyel gyönyörű edénykészletet nyertem egy főzőverseny győzteseként.  Persze ahhoz nem csak a citromkrém illhet, hanem akár a korábban bemutatott puncsmártás is.

Ez a mostani változat a sós ízeket kedvelőknek válhat kedvencévé, hiszen cukormentesen készül és a tálalásához mennyei kapros tejföl dukál. És, hogy mitől még különlegesebb egy egyszerű túrógombócnál? A benne lévő feta sajttól! 

Mutatom, hogyan készítettem:

 

img_4260-1.jpg

 

Hozzávalók: (4 személyre)

- 500 g túró
- 2 egész tojás
- 2 evőkanál étkezési búzadara
- 2 evőkanál liszt
- 100 g feta sajt
- 2 kisebb zsemléből készült morzsa
- pici olaj a zsemlemorzsához

A tálaláshoz:
- 3 dl tejföl
- só
- egy nagy csokor friss kapor

 

img_4281-1_1.jpg

 

Elkészítés:

A túrót, és a feta sajtot villával kissé összetörjük és elkeverjük egymással. Az egész tojásokat, a lisztet és a grízt hozzáadjuk és alaposan összekeverjük. Könnyű, laza, kissé folyékony, ragacsos masszát kell kapnunk. Ha a túró nagyon száraz, egy evőkanál tejfölt elvehetünk az öntethez való adagból és azzal lazíthatjuk. Mivel a feta sajt sós, így szerintem nem igényel további sózást, de ízlés dolga, ki mennyire szereti a sósságot, így a sózás opcionális.
Fél órára hűtőbe tesszük a masszát.

Elkészítjük a zsemlemorzsát. Én kifejezetten esküszöm a saját készítésűre, így ehhez a mennyiséghez 2 kisebb száraz zsemlét reszeltem le. (Ha a zsemle nem teljesen száraz, akkor félszáraz állapotban szoktam ujjaimmal lemorzsolgatni, ettől kifejezetten nagyobb darabos lesz, ami még különlegesebb.)

Egy nagyobb serpenyőben kevés olajat hevítünk, hozzáadjuk a zsemlemorzsát és folyamatos kevergetés közben nagy lángon 1-2 perc alatt halvány aranyszínűre pirítjuk. (Figyelem, a tűz lezárása után a serpenyő forrósága tovább fogja pirítani a morzsát, ezt kalkuláljuk be, nehogy túl piruljon, mert keserű-feketévé válhat!)

Egy mély fazékban bő vizet forralunk 1-2 evőkanál sóval, a gombócok kifőzéséhez.

Mialatt a víz felforr, elkészítjük a kapros tejfölt. Ehhez a tejfölt egy evőkanállal alaposan átkeverjük, szép selymes-simává. Ízlés szerint sózzuk, és a friss kaprot belevagdosva jól összekeverjük, majd behűtjük.

A hűtőből kivett túrós-fetás masszát nedves kézzel nagyobb diónyi adagokra gömbölyítjük, melyeket a forró-lobogó vízbe tesszük. (Ne ijedjünk meg, ha nagyon lágynak tűnik a massza, mert főzés után légiesen könnyed, "remegős" lesz. Aki nagyon fél, hogy szétesik, formáját veszti a vízben a massza, ám, tehet kevés lisztet még hozzá, de higgyétek el, felesleges aggódás után, kemény gombócok lesznek a több liszttől!)
Amikor a gombócok a víz felszínére érve forogni kezdenek (5-7 perc) el is készülnek. (Érdemes azért egy darabot kivéve félbevágni és meggyőződni, belül is átfőtt-e teljesen.)

A kész gombócokat szűrőkanállal lecsepegtetjük és a pirított zsemlemorzsába hempergetjük. Azonnal tálalhatjuk, de langyosra hűlve, sőt, akár hidegen is mennyei.

 

img_4289-1.jpg

 

A gombócokat nyakon önthetjük a hideg kapros tejföllel, de külön csészében mellé is kínálhatjuk, így ki-ki maga fogyaszthat belőle kedve szerint.

Hús mentes, ám mégis laktató,  a friss kaportól illatos, nyárias ízvilágú, mennyei étel.

Próbáljátok ki!

 

img_4267-1.jpg

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr4914916478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GGy 2019.07.01. 09:31:02

Nagyon jó, kipróbálom. Esetleg egy gerezd fokhagymát belereszelni a tejfölbe....?

ÍZcsiklandozó 2019.07.01. 11:07:10

@GGy: Tökéletes ízpárosítás lehet, én is nagyon szeretem a fokhagymát, a kaporral sem fog összeveszni!
süti beállítások módosítása