Fantasztikusan variálható étel a gombóc! Desszertként, főételként, köretként. édesen vagy sósan, burgonyás vagy túrós masszából, különféle gyümölcsökkel, sajttal, sonkával, baconnel, szószokkal vagy mártásokkal gazdagítható. Látványosan tálalható, egyszerűen imádni való!
Olvashattatok már a blogomon is egy különleges változatot, a duplán mákos grízgombóc receptjét, mellyel gyönyörű edénykészletet nyertem egy főzőverseny győzteseként. Persze ahhoz nem csak a citromkrém illhet, hanem akár a korábban bemutatott puncsmártás is.
Ez a mostani változat a sós ízeket kedvelőknek válhat kedvencévé, hiszen cukormentesen készül és a tálalásához mennyei kapros tejföl dukál. És, hogy mitől még különlegesebb egy egyszerű túrógombócnál? A benne lévő feta sajttól!
Mutatom, hogyan készítettem:
Hozzávalók: (4 személyre)
- 500 g túró
- 2 egész tojás
- 2 evőkanál étkezési búzadara
- 2 evőkanál liszt
- 100 g feta sajt
- 2 kisebb zsemléből készült morzsa
- pici olaj a zsemlemorzsához
A tálaláshoz:
- 3 dl tejföl
- só
- egy nagy csokor friss kapor
Elkészítés:
A túrót, és a feta sajtot villával kissé összetörjük és elkeverjük egymással. Az egész tojásokat, a lisztet és a grízt hozzáadjuk és alaposan összekeverjük. Könnyű, laza, kissé folyékony, ragacsos masszát kell kapnunk. Ha a túró nagyon száraz, egy evőkanál tejfölt elvehetünk az öntethez való adagból és azzal lazíthatjuk. Mivel a feta sajt sós, így szerintem nem igényel további sózást, de ízlés dolga, ki mennyire szereti a sósságot, így a sózás opcionális.
Fél órára hűtőbe tesszük a masszát.
Elkészítjük a zsemlemorzsát. Én kifejezetten esküszöm a saját készítésűre, így ehhez a mennyiséghez 2 kisebb száraz zsemlét reszeltem le. (Ha a zsemle nem teljesen száraz, akkor félszáraz állapotban szoktam ujjaimmal lemorzsolgatni, ettől kifejezetten nagyobb darabos lesz, ami még különlegesebb.)
Egy nagyobb serpenyőben kevés olajat hevítünk, hozzáadjuk a zsemlemorzsát és folyamatos kevergetés közben nagy lángon 1-2 perc alatt halvány aranyszínűre pirítjuk. (Figyelem, a tűz lezárása után a serpenyő forrósága tovább fogja pirítani a morzsát, ezt kalkuláljuk be, nehogy túl piruljon, mert keserű-feketévé válhat!)
Egy mély fazékban bő vizet forralunk 1-2 evőkanál sóval, a gombócok kifőzéséhez.
Mialatt a víz felforr, elkészítjük a kapros tejfölt. Ehhez a tejfölt egy evőkanállal alaposan átkeverjük, szép selymes-simává. Ízlés szerint sózzuk, és a friss kaprot belevagdosva jól összekeverjük, majd behűtjük.
A hűtőből kivett túrós-fetás masszát nedves kézzel nagyobb diónyi adagokra gömbölyítjük, melyeket a forró-lobogó vízbe tesszük. (Ne ijedjünk meg, ha nagyon lágynak tűnik a massza, mert főzés után légiesen könnyed, "remegős" lesz. Aki nagyon fél, hogy szétesik, formáját veszti a vízben a massza, ám, tehet kevés lisztet még hozzá, de higgyétek el, felesleges aggódás után, kemény gombócok lesznek a több liszttől!)
Amikor a gombócok a víz felszínére érve forogni kezdenek (5-7 perc) el is készülnek. (Érdemes azért egy darabot kivéve félbevágni és meggyőződni, belül is átfőtt-e teljesen.)
A kész gombócokat szűrőkanállal lecsepegtetjük és a pirított zsemlemorzsába hempergetjük. Azonnal tálalhatjuk, de langyosra hűlve, sőt, akár hidegen is mennyei.
A gombócokat nyakon önthetjük a hideg kapros tejföllel, de külön csészében mellé is kínálhatjuk, így ki-ki maga fogyaszthat belőle kedve szerint.
Hús mentes, ám mégis laktató, a friss kaportól illatos, nyárias ízvilágú, mennyei étel.
Próbáljátok ki!