Nyári hőségben mi mást is szeretünk a legjobban, mint a jéghideg, gyümölcsös finomságokat. Levesként. fagyiként vagy akár sorbetként.
A sorbet tulajdonképpen a fagylalt őse, friss vagy fagyasztott gyümölcsből elkészíthető édesség. Kizárólag gyümölcspüré, némi cukor és esetleg kevés alkohol képezi, ezért igazán praktikus desszert. Hazánkba valószínűleg a törökök hozták be, így azt hiszem, méltán lehetünk hálásak nekik érte.
Könnyen elkészíthető, sokféleképpen variálható finomság. Mivel a cukor mennyiségét ízlésünk szerint határozzuk meg, így kevésbé érett, vagy íztelenebb gyümölcsöket is hasznosíthatunk, ahogyan én is tettem ezzel a kevéssé édes görögdinnyével.
Most egy különleges változatot hoztam, amelyet a kókuszlikőr és a málna igazán harmonikus íze különösen élvezhetővé tesz.
Így készítettem:
Hozzávalók:
- 60 dkg kimagozott görögdinnye
- 4 evőkanál porcukor (ez a mennyiség változtatható)
- fél evőkanál vaníliás cukor
- 4 evőkanál kókuszlikőr
- a díszítéshez citromfű levelek
- a tálaláshoz dinnyeszeletek és egy marék friss málna
Elkészítés:
A görögdinnye húsát apró kockákra vagdossuk, kimagozzuk.
Kevés porcukorral elkeverjük, (én a fent említett 4 evőkanálnyit adtam hozzá, de ez ízlés szerint változtatható) és hagyjuk benne teljesen feloldódni. Belekeverjük a vaníliás cukrot is, majd turmixgépbe töltjük.
Hozzáöntjük a kókuszlikőrt és az egészet simára turmixoljuk. Fagyasztótálba töltjük és pár órára betesszük a fagyasztóba. Időnként villával átkavargatjuk, ettől kásásabb lesz.
Nagyjából 5-6 óra alatt teljesen megszilárdul, csillogó, jégkristályos lesz. Tálkákba gombócoljuk, friss málnával és citromfű levelekkel díszítjük és azonnal fogyasztjuk.
Igazi gyümölcsmentő finomság, nagy hőségben mindenképpen készítsétek el!
Laktóz érzékenyeknek különösen ajánlott, hiszen a tejes, tejszínes fagylaltok méltó vetélytársa!
Jó étvágyat hozzá!