Vannak azok a desszertek, amik megunhatatlan módon variálhatók, egyszerűségükben, ízvilágukban utánozhatatlanok. Ilyenek általában a gyümölcsökkel gazdagítható sütemények, mint amilyen ez a joghurtos, puha tésztájú, kívül omlós, a benne lévő szilvától és sárgabaracktól szaftos, illatos és látványos vendégváró is.
A hozzávalóit egyszerűen bögrével is kimérhetjük, így a legegyszerűbb háztartásban is elkészíthető, tésztáját pedig csak alaposan ki kell keverni, megrakni bármilyen jóféle gyümölccsel, kisülés után megszórni némi vaníliás porcukorral és már csak be kell zsebelnetek a gratulációkat!
Én most illatos sárgabarackkal és szilvával sütöttem, de a felhasználható rakomány kiválasztásában csak a képzelet szabhat határt! Készíthetitek cseresznyével, almával, körtével, citrusokkal, őszibarackkal, bogyós gyümölcsökkel egyaránt. Páratlan látvány!
És, hogy az enyémet mi teszi még különlegesebbé? Az ízesítésül szolgáló levendula, ami hamisíthatatlanul romantikussá tette.
Mivel pedig a tálalás legalább olyan fontos, mint az ízek és illatok harmóniája, a gyönyörű, színében, mintájában is harmonizáló meseszép, igényesen kidolgozott, időtálló fehér, kék mintázatú süteményes tálamon szervíroztam. Ha szeretnétek ilyen meseszép étkészletet vagy akár csak néhány elemet belőle, keressétek a Fyrklövern Magyarország Kft. honlapját, ahol bemutató csomagot is rendelhettek, később pedig katalógusukból is válogathattok kedvetekre!
És akkor most íme a receptem:
Hozzávalók: (nálam 2,5 dl-es bögre volt a mérce)
- 2 bögre liszt
- 2 egész tojás
- 1,5 bögre joghurt
- 1 bögre cukor
- 15 dkg vaj
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 bögrényi gyümölcs (nálam most szilva és sárgabarack)
- 1 teáskanál levendulavirág
A díszítéshez:
- kevés vaníliás porcukor
Mellé kínáláshoz:
- friss vaj vagy gyümölcs dzsem
Elkészítés:
A vajat mikróban megolvasztjuk, langyosra hűtjük. A gyümölcsöket megmossuk, kimagozzuk.
A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral elkeverjük. Hozzáöntjük a vajat és a joghurtot, amivel alaposan összekavarjuk, úgy, hogy a cukor teljesen feloldódjon.
A lisztet, a sütőport és a levendulát összevegyítjük és a joghurtos-tojásos keverékhez adjuk. Simára keverjük.
Egy erre alkalmas sütőformát kivajazunk-lisztezünk (egyszerűsíthetjük a folyamatot, ha sütőpapírral kibéleljük).
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tésztát a sütőformába öntjük, szépen elsimítjuk. A gyümölcsöt kissé megmártjuk lisztben, így nem fog elsüllyedni benne), a magházrésszel felfelé a tészta tetejére sorakoztatjuk. A sütőformát a forró sütőbe toljuk és nagyjából 35 perc alatt készre sütjük a sütinket. Akkor jó, ha kívül már kissé koppan megérintéskor. Tűpróba kötelező!
A sütés ideje függ a forma méretétől, a gyümölcs lédússágától, ezt mindig kalkuláljuk be!
Már sülés közben ellenállhatatlan az illata! Pláne, amikor megszórjuk még langymelegen vaníliás porcukorral! Hűlés után szeletelhető, széle finoman omlós, belül lukacsos, ám szaftos, puha.
Hmmmm....!
Ki tudna neki ellenállni!
Próbáljátok ki, minél többféle gyümölccsel, igazi Jolly Joker desszert lesz minden konyhában!
Akár kevés vajjal, akár dzsemmel gazdagítva mennyei reggeli vagy délutáni lakoma része lehet.
Olyan egyszerű elkészíteni, hogy ifjú konyhatündérek akár maguk is meg tudják csinálni!
Jó étvágyat hozzá!