ÍZcsiklandozó

Joghurtos-gyümölcsös süti levendulával

2019. augusztus 02. 14:52 - ÍZcsiklandozó

img_4824-1.jpg

 

Vannak azok a desszertek, amik megunhatatlan módon variálhatók, egyszerűségükben, ízvilágukban utánozhatatlanok. Ilyenek általában a gyümölcsökkel gazdagítható sütemények, mint amilyen ez a joghurtos, puha tésztájú, kívül omlós, a benne lévő szilvától és sárgabaracktól szaftos, illatos és látványos vendégváró is.

A hozzávalóit egyszerűen bögrével is kimérhetjük, így a legegyszerűbb háztartásban is elkészíthető, tésztáját pedig csak alaposan ki kell keverni, megrakni bármilyen jóféle gyümölccsel, kisülés után megszórni némi vaníliás porcukorral és már csak be kell zsebelnetek a gratulációkat!

Én most illatos sárgabarackkal és szilvával sütöttem, de a felhasználható rakomány kiválasztásában csak a képzelet szabhat határt! Készíthetitek cseresznyével, almával, körtével, citrusokkal, őszibarackkal, bogyós gyümölcsökkel egyaránt. Páratlan látvány!

És, hogy az enyémet mi teszi még különlegesebbé? Az ízesítésül szolgáló levendula, ami hamisíthatatlanul romantikussá tette.

Mivel pedig a tálalás legalább olyan fontos, mint az ízek és illatok harmóniája, a gyönyörű, színében, mintájában is harmonizáló meseszép, igényesen kidolgozott, időtálló fehér, kék mintázatú süteményes tálamon szervíroztam. Ha szeretnétek ilyen meseszép étkészletet vagy akár csak néhány elemet belőle, keressétek a Fyrklövern Magyarország Kft. honlapját, ahol bemutató csomagot is rendelhettek, később pedig katalógusukból is válogathattok kedvetekre!

 

img_4794-1.jpg

 

És akkor most íme a receptem:

 

 

img_4798-1.jpg

 

Hozzávalók: (nálam 2,5 dl-es bögre volt a mérce)

- 2 bögre liszt
- 2 egész tojás
- 1,5 bögre joghurt
- 1 bögre cukor
- 15 dkg vaj
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 bögrényi gyümölcs (nálam most szilva és sárgabarack)
- 1 teáskanál levendulavirág

A díszítéshez:

- kevés vaníliás porcukor

Mellé kínáláshoz:

- friss vaj vagy gyümölcs dzsem

 

img_4818-1_1.jpg

 

Elkészítés:

A vajat mikróban megolvasztjuk, langyosra hűtjük. A gyümölcsöket megmossuk, kimagozzuk. 

A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral elkeverjük. Hozzáöntjük a vajat és a joghurtot, amivel alaposan összekavarjuk, úgy, hogy a cukor teljesen feloldódjon. 
A lisztet, a sütőport és a levendulát összevegyítjük és a joghurtos-tojásos keverékhez adjuk. Simára keverjük. 

Egy erre alkalmas sütőformát kivajazunk-lisztezünk (egyszerűsíthetjük a folyamatot, ha sütőpapírral kibéleljük).

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A tésztát a sütőformába öntjük, szépen elsimítjuk. A gyümölcsöt kissé megmártjuk lisztben, így nem fog elsüllyedni benne), a magházrésszel felfelé a tészta tetejére sorakoztatjuk. A sütőformát a forró sütőbe toljuk és nagyjából 35 perc alatt készre sütjük a sütinket. Akkor jó, ha kívül már kissé koppan megérintéskor. Tűpróba kötelező!
A sütés ideje függ a forma méretétől, a gyümölcs lédússágától, ezt mindig kalkuláljuk be!

 

img_4820-1.jpg

 

Már sülés közben ellenállhatatlan az illata! Pláne, amikor megszórjuk még langymelegen vaníliás porcukorral!  Hűlés után szeletelhető, széle finoman omlós, belül lukacsos, ám szaftos, puha.

Hmmmm....!

Ki tudna neki ellenállni!

 

img_4871.JPG

 

 

Próbáljátok ki, minél többféle gyümölccsel, igazi Jolly Joker desszert lesz minden konyhában!

 

 

img_4865-1.jpg

 

 

Akár kevés vajjal, akár dzsemmel gazdagítva mennyei reggeli vagy délutáni lakoma része lehet.

 

 

img_4827-1.jpg

 

 

Olyan egyszerű elkészíteni, hogy ifjú konyhatündérek akár maguk is meg tudják csinálni!

 

Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr6114986498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása