Eljött a tartalmasabb, laktatóbb ételek időszaka, így a krémleseké is. Most egy igazi melengető levest készítettem sütőtökből. Elsősorban sütve szeretem elfogyasztani a sonkatököt, de a hűvös, esős időben immunerősítés céljából felturbóztam mézzel és fahéjjal, amivel csodás, illatos, krémlevest főztem. A tejszíntől selymes lett, a hozzá tálalt földicseresznye enyhe fanyarsága pedig tökéletesen kiegészítette a mézes-édes ízvilágot.
Mutatom a receptet:
Hozzávalók:
- 1 db kisebb sütőtök (kanadai sonkatök)
- 250 ml tejszín
- 3-4 evőkanál méz
- ½ mokkáskanál fahéj
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 4 dl víz
- pár szem földicseresznye a díszítéshez
Elkészítés:
A sütőtököt feldaraboljuk, magjait kivájjuk, majd 190 fokos sütőben 1 óra alatt megsütjük. A tökhúst a héjról lekaparjuk, turmix gépben a vízzel simára pürésítjük. Ízesítjük mézzel, fahéjjal, vaníliával. Lábaskába töltjük, hozzáöntjük a tejszínt és állandó kevergetés mellett forrásig melegítjük. A tök édességétől függően szükség szerint tovább ízesíthetjük.
Melegen vagy langyosra hűlve tálkákban szervírozzuk. Díszíthetjük friss földicseresznyével.
Ha pedig a tököt előző este megsütitek, már csak 15 percnyi munka lesz vele a fogyasztás napján. Ugye, ez még inkább vonzóvá teszi?
Szépséges is, mennyei is, mi kell még? Egy jókora adag belőle!
Jó étvágyat hozzá!