Márton napján azt hiszem, nincs is olyan magyar háztartás, konyha, ahol ne kerülne elő a liba, mint étel. Sütve, főzve, zsírjával igazán kedvelt. Természetesen én is minden évben libás ételeket készítek ebben az időszakban, idén kétféleképpen is.
Ebben a receptben a libazsír és a libatepertő kap főszerepet, de a köret is valódi főnyeremény! Polentával tálaltam ugyanis, ami kukoricadarából készül, a puliszkánál pedig némiképp sűrűbb és kissé le is van pirítva. Az sem elhanyagolható, hogy nem tartalmaz glutént, így az arra érzékenyek is bátran fogyaszthatják. Nem csak finom, de élettanilag is igen kedvező a fogyasztása. Az ízek harmóniájáért pedig az édeskés hagyma is felelős, szerintem semmiképpen nem elhagyható ennél az ételnél.
Íme a recept:
Hozzávalók:
A libatöpörtyűhöz:
- 1 kg libaháj
- 3 dl víz
A polentához:
- 200 g kukoricadara
- 1,2 dl víz
- 1 ek só
- 20 g vaj
- só, bors
- 1 mokkáskanál morzsolt kakukkfű és rozmaring
A karamellizált hagymához:
- 2 ek zsiradék (vaj, libazsír vagy olaj)
- 2-2 fej lila és vöröshagyma
- 2 ek barna cukor
A tálaláshoz:
- tejföl
Elkészítés:
A libahájat hideg vízben megmossuk és egyforma, 2x2 cm-es kockákra vagdossuk. (Így egészen apró töpörtyűket kapunk majd.) Mély lábasba tesszük és felöntjük 3 dl vízzel. Nagyon lassú tűzön főzzük lefedve 30 percig. Ezután a fedőt levesszük róla és további 1,5 órán át gyöngyözve főzzük. Ezalatt a háj kiengedi az összes zsiradékot és szép ropogós pirosra sül. A töpörtyűket szűrőkanállal kivesszük a libazsírból és megsózva félre tesszük.
A polentához a vizet a sóval felforraljuk, folytonos kavargatás közben beleöntjük a kukoricadarát és sűrűre főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a vajat, fűszerezzük borssal, kakukkfűvel és rozmaringgal. Egyenletesen elterítjük egy lapos tepsiben és kihűtjük.
A karamellizált hagymához a hagymákat megtisztítjuk, elnegyedeljük, majd a zsiradékon lassú tűzön pároljuk 8-10 percig. Rászórjuk a barna cukrot, és erős tűzön további pár percig karamellizáljuk.
Tálalás előtt a kihűlt kukoricadarát kedvünk szerinti formára felszeleteljük vagy kiszaggatjuk, kevés vajon forró serpenyőben mindkét oldalát átpirítjuk. Tányérra sorakoztatjuk, meglocsoljuk tejföllel, megszórjuk libatepertővel és mellé kínáljuk a karamellizált hagymát.
Mindenképpen próbáljátok ki, ha "libaságra" vágytok, nagyon finom akár ebédre, akár meleg vacsorára.
Egészségetekre!