ÍZcsiklandozó

Mézeskalács ízű bundában sült alma

2019. november 30. 17:48 - ÍZcsiklandozó

img_8629-1.jpg

 

Kedvenc időszakom kezdődik végre! Az Advent...az ünnepek és a Karácsony várás. Mind a négy adventi vasárnap mást és mást jelent nekem.

Az első vasárnap a saját magam emlékeibe, érzéseibe burkolózás, amikor előkerülnek a karácsonyi díszek, válogatom az aktuálisan előkerülő csecsebecséket, dekorációkat. A második vasárnap a szüleimmel töltött ünnepek emlékének adózik, a harmadik vasárnap már a gyerekeimről szól, míg a negyedik, a Szentestéhez legközelebbi már az összes szerettem körül forog.

Idén kivételesen  december első napjára esik Advent első vasárnapja, elővettem hát a szekrények mélyén meglapuló karácsonyi díszeimet, a gyertyákat, amelyekből az adventi koszorút készítem. Persze a konyhát is ünneplőbe öltöztetem lassan, ami nem működhet jó illatok nélkül. 

Mivel gyermeki lelkem kerül előtérbe ezen a napon, felelevenednek bennem kislány korom téli ételei, finomságai. Ilyen volt annak idején az édesanyám által gyakran készített vaníliás-fahéjas cukorral meghintett bundás alma íze is. Most úgy gondoltam, mi sem illene jobban a várakozás pillanataihoz, mint ez a finomság. Egyszerű, finom, igazi kedvenc! Édesanyám receptjétől eltérően mézeskalács ízű pongyolát kaptak a sülő almakarikák, melyek illata varázslatosan lengte be a kora délutáni nappalit, megkoronázva a készülődés pillanatait.

Mutatom, hogyan készítettem:

 

img_8618-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 10 dkg liszt
- 1 evőkanál cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- fél kávéskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál mézeskalács fűszer
- 1 csipet só
- 2 dl tej
- 1 egész tojás
- 1 evőkanál olaj
- 4 db alma
- olaj a sütéshez
- vaníliás porcukor a tálaláshoz

 

img_8601-1.jpg

 

Elkészítés:

A lisztet a sóval, szódabikarbónával, cukorral, vaníliás cukorral és a mézeskalács fűszerrel alaposan elkeverjük.

Egy mély tálban a tojást elhabarjuk, hozzáadunk keveset a tejből és apránként adagolva belekeverjük a lisztet és az olajat is. Közben közben a tejjel hígítjuk, míg minden hozzávaló el nem fogy. Szép simára keverjük, majd hűtőbe pihentetjük egy órán át.

Az almákat megmossuk, ha szeretnénk, meghámozzuk. (Én most nem vágtam le a héját, olyan szép egészséges volt, nem is bántam meg.) Szép egyforma szeletekre karikázzuk, a magházat pedig csillag formájú pici szaggatóval kiszúrjuk...(ha már karácsonyi hangulatra vágyunk, ez gyönyörűvé is teszi a látványt.)

Egy serpenyőbe ujjnyi vastagon olajat öntünk és közepes hőfokra felforrósítjuk. Az almakarikákat belemártjuk a lisztes, tojásos masszába és az olajban szép világosra sütjük.Papírtörlőre sorakoztatva a felesleges zsiradékot leitatjuk róla.

 

img_8615-1.jpg

 

Még melegen meghintjük vaníliás porcukorral.

 

img_8594-1.jpg

 

Melegen és langyosra hűlve az igazi. Egy finom, laktató leves után vagy csak egy délutáni teázás mellé csodálatos finomság.

 

img_8592-1.jpg

 

Kevés hozzávalóból, igazi nosztalgia étel mennyei illattal és ízvilággal.

Próbáljátok ki!

 

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr2615331866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása