ÍZcsiklandozó

Gombás, darált hús tésztaköntösben

2020. január 12. 14:12 - ÍZcsiklandozó

img_0110-1.jpg

 

Rohanós hétköznapok után elfoglalt hétvégére hoztam most egy viszonylag gyorsan elkészíthető, laktató, nagyon finom, látványos főételt. Az új év új feladatokat, új tennivalókat hoz, melyek kellően lekötnek még hétvégén is. Gondolom, sokan vagyunk így, szóval minden vágyunk egy gyorsan elkészíthető étel, amely mellett egyéb elfoglaltságinkat is tudjuk végezni, hiszen az elkészítés felét a sütőre bízhatjuk. Ráadásul a hozzávalók között én készen vásárolható leveles tésztát is használtam, ami megkönnyíti az elkészítését.

A darált hús mellett gomba is került a töltelékbe, de akár sajtot, párolt zöldségeket is tehetünk bele kedvünk szerint, s ha ezt az alapreceptet megkedveljük, akár minden hétvégén mással gazdagíthatjuk.

Íme a receptje:

 

img_0116-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 1 csomag leveles tészta
- 500 g darált hús (én sertéshúst használtam, de lehet marha, pulyka is)
- 150 g csiperke gomba (konzerv, de kellő előkészítés, párolás után lehet frisset is használni)
- olaj, só, bors, rozmaring
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 ek mustár
- 4 ek tejföl
- a lekenéshez 1 db tojás

 

img_0134-1.jpg

 

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük. rászórjuk a pirospaprikát, gyors mozdulattal elkeverjük. Hozzáadjuk a darált húst, fehéredésig pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk, megszórjuk finomra morzsolt rozmaringgal és fedő alatt 20 percig pároljuk. Ha szükséges, nagyon kevés vizet önthetünk alá. Ezután hozzáadjuk a gombát, amivel 5 percig fedő nélkül sütjük, igyekezzünk elfőzni a levét.
Amikor készen vagyunk, félretesszük kicsit hűlni. Közepesen meleg állapotban hozzáadjuk a mustárt, majd a tejfölt is és alaposan elkeverjük.

A leveles tésztát kihajtogatjuk, hosszanti irányban három részre osztjuk a szemünkkel, majd a két szélső harmadot rézsútosan bevagdossuk. A középső, egészben maradt rész lesz az alja, erre halmozzuk a gombás-húsos tölteléket. Két végét visszahajtjuk a tésztának, a szélső tésztacsíkokat pedig ferdén egymásra hajtogatjuk a képeken látható módon. 
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Sütőpapíros tepsire helyezzük a húsos-tésztát, majd a tetejét felvert tojással megkenjük. 
Sütőbe tolva nagyjából 25 perc alatt szép ropogós-pirosra sütjük.

 

img_0104-1.jpg

 

Paradicsommal, friss salátával tálalhatjuk. de jól illik mellé a majonéz és a torma is.

 

img_0120-1.jpg

 

Akár maradékmentő ötletnek is megfelelő, füstölt hússal, főtt tojással is készíthető.

 

img_0129-1.jpg

 

Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

img_0114-1.jpg

 

És bár még tél van, a tálalásban kedvenc Lise virágmintás tálam volt segítségemre,

amelytől a szürke téli napok is vidámabbak!

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: Főételek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr7015404780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása