A kelkáposzta szerintem elég megosztó étel, sokan nem kedvelik, sokan viszont annál inkább. Én imádom belőle a főzeléket, a Frankfurti levest, de talán leginkább a rakott változatáért vagyok oda. Aminek a receptjét most hozom, az tulajdonképpen szerintem a legjobb, legegyszerűbb változat, amiben semmi extra nincs, egyszerűen hús, rizs és némi tejföl egészíti ki. Minél nagyobb mennyiségben készítjük, annál szerencsésebb, mert igazán másnapra vagy akár harmadnapra érnek össze az ízei. Szaftos, ízes, laktató egytálétel, ami ilyenkor tél végén még kellő vitaminnal, rosttal és nyomelemekkel is ellátja szervezetünket. Én most pulykahússal készítettem, ami egészséges fehérjeforrás, de a kissé nehezebb sertéshús is remek párosítás hozzá. A kelkáposzta pedig a fejes káposztánál kevésbé puffasztó is, mert könnyebben emészthető.
Nem szaporítom tovább értékeinek sorát, íme a receptem:
Hozzávalók:
- 1 db közepes fej kelkáposzta
- 1 kg pulykahús darálva
- 25 dkg rizs
- 1 db nagy fej vöröshagyma
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 1 púpozott evőkanál őrölt pirospaprika
- 1 teáskanál majoránna
- 1 mokkáskanál köménymag
- 500 g tejföl
- só, őrölt bors
- kevés olaj a hús dinszteléséhez
- némi vaj a sütőforma kikenéséhez
Elkészítés:
A rizst felöntjük bő, sós forróvízzel és majdnem teljesen puhára főzzük. (Sülés közben még fog némiképp puhulni!) A kelkáposztát leveleire szedjük, a nagyon vastag erezetet kivágjuk belőle, illetőleg teljesen elvékonyítjuk. Enyhén sós, köménymagos forró vízbe dobjuk 2-3 percre, majd hirtelen hideg vízbe mártjuk, hogy szép zöld színét megtartsa és ne puhuljon tovább. Alaposan lecsepegtetjük, ha szükséges, kissé leitatgatjuk papírtörlővel.
A hagymákat megtisztítjuk, apróra vágjuk és kevés olajon dinsztelni kezdjük. Amikor üvegesre párolódtak, a darált pulykahúst hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük majoránnával és fedő alatt 20 percig pároljuk. Ezután levesszük róla a fedőt, meghintjük őrölt pirospaprikával, elkeverjük benne, majd magas lángon a felesleges levet elsütjük alóla, de nem kell, hogy a hús piruljon, mert nagyon szárazzá válik. A rizst hozzáöntjük és jól elkeverjük.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
Egy sütőtálat vagy tepsit alaposan kivajazunk, majd a félpuha kelkáposzta levelekkel kibéleljük az alját úgy, hogy az oldalainál túlérjen, mert ezt majd visszahajtjuk a tetejére is. Megkenjük néhány kanál tejföllel, amit sózunk, némileg borsozunk is. A rizses-húsos ragu egy részét rásimítjuk, majd ismét kelkáposzta levelek következnek. Ezt ismét megkenjük tejföllel, sózzuk, borsozzuk, majd újra a húsos töltelék következik, amíg minden el nem fogy. A legtetejére kelkáposzta kerüljön.
(TIPP: Aki szeretné, a legtetejét még megkenheti tejföllel és akár reszelt sajttal is megszórhatja, de én kifejezetten kedvelem a sülés során megpirult kel gyönyörű, zöldes-barnás színét és pirult ízét.)
A forró sütőbe toljuk a sütőformát és 45 perc alatt készre sütjük az ételt.
Én kapcsos tortaformában sütöttem, így szépen lehetett tálalni és torta szerűen szeletelni.
Kínálhatunk mellé bőven tejfölt, amit fűszerezhetünk, ízesíthetünk.
Önmagában is mennyei, de aki tutira akar menni, friss-ropogós kenyérrel is fogyaszthatja.
Jó étvágyat hozzá!