ÍZcsiklandozó

Rakott kelkáposzta

2020. február 01. 20:30 - ÍZcsiklandozó

img_0706-1.jpg

 

A kelkáposzta szerintem elég megosztó étel, sokan nem kedvelik, sokan viszont annál inkább. Én imádom belőle a főzeléket, a Frankfurti levest, de talán leginkább a rakott változatáért vagyok oda. Aminek a receptjét most hozom, az tulajdonképpen szerintem a legjobb, legegyszerűbb változat, amiben semmi extra nincs, egyszerűen hús, rizs és némi tejföl egészíti ki. Minél nagyobb mennyiségben készítjük, annál szerencsésebb, mert igazán másnapra vagy akár harmadnapra érnek össze az ízei. Szaftos, ízes, laktató egytálétel, ami ilyenkor tél végén még kellő vitaminnal, rosttal és nyomelemekkel is ellátja szervezetünket. Én most pulykahússal készítettem, ami egészséges fehérjeforrás, de a kissé nehezebb sertéshús is remek párosítás hozzá. A kelkáposzta pedig a fejes káposztánál kevésbé puffasztó is, mert könnyebben emészthető. 
Nem szaporítom tovább értékeinek sorát, íme a receptem:

 

img_0678-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 1 db közepes fej kelkáposzta
- 1 kg pulykahús darálva
- 25 dkg rizs
- 1 db nagy fej vöröshagyma
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 1 púpozott evőkanál őrölt pirospaprika
- 1 teáskanál majoránna
- 1 mokkáskanál köménymag
- 500 g tejföl
- só, őrölt bors
- kevés olaj a hús dinszteléséhez
- némi vaj a sütőforma kikenéséhez

 

img_0687-1.jpg

 

Elkészítés:

A rizst felöntjük bő, sós forróvízzel és majdnem teljesen puhára főzzük. (Sülés közben még fog némiképp puhulni!) A kelkáposztát leveleire szedjük, a nagyon vastag erezetet kivágjuk belőle, illetőleg teljesen elvékonyítjuk. Enyhén sós, köménymagos forró vízbe dobjuk 2-3 percre, majd hirtelen hideg vízbe mártjuk, hogy szép zöld színét megtartsa és ne puhuljon tovább. Alaposan lecsepegtetjük, ha szükséges, kissé leitatgatjuk papírtörlővel.
A hagymákat megtisztítjuk, apróra vágjuk és kevés olajon dinsztelni kezdjük. Amikor üvegesre párolódtak, a darált pulykahúst hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük majoránnával és fedő alatt 20 percig pároljuk. Ezután levesszük róla a fedőt, meghintjük őrölt pirospaprikával, elkeverjük benne, majd magas lángon a felesleges levet elsütjük alóla, de nem kell, hogy a hús piruljon, mert nagyon szárazzá válik. A rizst hozzáöntjük és jól elkeverjük.

A sütőt előmelegítjük 190 fokra.

Egy sütőtálat vagy tepsit alaposan kivajazunk, majd a félpuha kelkáposzta levelekkel kibéleljük az alját úgy, hogy az oldalainál túlérjen, mert ezt majd visszahajtjuk a tetejére is. Megkenjük néhány kanál tejföllel, amit sózunk, némileg borsozunk is. A rizses-húsos ragu egy részét rásimítjuk, majd ismét kelkáposzta levelek következnek. Ezt ismét megkenjük tejföllel, sózzuk, borsozzuk, majd újra a húsos töltelék következik, amíg minden el nem fogy. A legtetejére kelkáposzta kerüljön.  

(TIPP: Aki szeretné, a legtetejét még megkenheti tejföllel és akár reszelt sajttal is megszórhatja, de én kifejezetten kedvelem a sülés során megpirult kel gyönyörű, zöldes-barnás színét és pirult ízét.)

A forró sütőbe toljuk a sütőformát és 45 perc alatt készre sütjük az ételt.

 

img_0695-1.jpg

 

Én kapcsos tortaformában sütöttem, így szépen lehetett tálalni és torta szerűen szeletelni.

 

img_0700-1.jpg

 

Kínálhatunk mellé bőven tejfölt, amit fűszerezhetünk, ízesíthetünk.

 

img_0673-1.jpg

 

Önmagában is mennyei, de aki tutira akar menni, friss-ropogós kenyérrel is fogyaszthatja.
Jó étvágyat hozzá!

 

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: Főételek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr6615450244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása