A dödölle Magyarország kedvelt népi étele, az ország valamennyi területén ismerik, csupán másképp nevezik. Kis eltérésekkel készül, de alapvetően krumpliból és lisztből gyúrt masszából áll.
Ismert nevei: Zalában és Vas megyében dödölle, Szabolcsban cinke, a palócoknál és a Mátra alján ganca, Baranyában és Somogyban gánica.
Régen mindennapos étel volt, elsősorban a szegények eledelének számított, de úgy vélem, annyira finom, hogy ma is kedvenc étel lehet.
Én nagyon szeretem, szalonnapörccel, pirított hagymával isteni! Most másik kedvencemet hoztam, a savanyú káposztás változatot.
Hozzávalók: (6 személyre)
- 1 kg burgonya
- 40 dkg liszt
- kevés zsiradék (sertészsír vagy olaj)
- 500 g savanyú káposzta
- 2 szál újhagyma
- só, bors
A tálaláshoz:
- tejföl
- zöldhagyma szár
- rózsabors
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk és annyi vízzel tesszük fel főni, ami ellepi, ujjnyival túl is éri kicsit a krumplikat. Sózzuk és nagyon puhára megfőzzük.
Amíg fő a krumpli, elkészítjük a káposztát. Ehhez kevés zsiradékot forrósítunk, a káposztát (ha szükséges előtte kimossuk), kinyomkodjuk és a zsiradékon sütni kezdjük. Közepes lángon nagyjából 20 perc alatt kellően megpuhul, majd nagy lángra kapcsolva kissé hagyjuk meg is pirulni. Az utolsó pár percben meghintjük frissen őrölt borssal, hozzávágjuk a zöldhagymát, azzal sütjük készre.
A megfőtt krumplit nem szűrjük le, hanem főzőlevében óvatosan burgonyatörővel összetörjük. Beleszórjuk a lisztet, majd finom mozdulatokkal összemozgatjuk, nem keverjük. Hagyjuk a lisztet beszívódni, majd lassú tűzön pötyögtetve folyamatosan lapáttal alányúlva-tolva vigyázzunk, hogy le ne égjen, de a liszt átsüljön. Viszonylag sűrű masszát kapunk, amit ahogy sűrűsödik úgy lesz egyre nehezebb kavarni. Aki hígabbra szeretné, forró vizet adhat hozzá, aki sűrűbben, az lisztet adagolhat még bele. Aki a masszívabb változatot választja, az készüljön fel arra, hogy a végén már elég nehéz lesz a tűzön lévő lábasban kavarni!
Egy külön serpenyőbe kevés zsiradékot forrósítunk és kanállal kis adagokat szaggatunk a krumplis masszából. Pár perc alatt mindkét oldalát rózsaszínűre sütjük. Kívül ropogós, belül krémesen puha falatokat kapunk.
A kész dödölléket a pirított savanyú káposztára szedjük, óvatosan átforgatjuk.
Tálalásnál meglocsoljuk tejföllel, friss zöldhagymát vágunk rá és meghintjük frissen őrölt rózsaborssal.
Nagyon finom, nagyon laktató, egyszerű étel. Próbáljátok ki, jó étvágyat hozzá!