A quiche a francia konyha kedvelt, hagyományos étele, mely nem más, mint egy omlós tésztaágyon sütött gazdag, tejszínes feltétes lepény. Hidegen és melegen is fogyasztható, kiválóan melegíthető és könnyen csomagolható, ezért különösen kedvelt. Eredete Németországba vezethető vissza, ahol a francia határ közelében vasserpenyőben sütötték. Neve a német kuchen (sütemény) szóból változott franciásra - quiche-re. Angliában, Amerikában vált először népszerűvé, majd az egész világon elterjed. Mivel maradékok felhasználására is használható, húsos vagy húsmentes, sós vagy édes változatai is ismertek, így igazi favorit étel!
Tésztája eredetileg hagyományos omlós vajas tészta, melyet én most a gyors elkészíthetőség miatt kész leveles tésztával helyettesítettem, de aki ráér, mindenképpen próbálja ki a kézzel készített változatát, melyet a világhálón kalandozva pillanatok alatt fellelhet!
A rakomány variálhatósága ezerarcúvá teszi, de egyvalami nem változhat, a tejszínes-tojásos szósz, amivel a tölteléket leöntjük.
Én most húsmentesen készítettem, ami rendkívül laktatóra, ízesre sikeredett, pillanatok alatt el is fogyott!
Mutatom, a receptjét:
Hozzávalók:
- 1 cs bolti leveles tészta (előre nyújtott változattal még egyszerűbb, mint a tömbössel, azt nyújtani is kell hozzá)
- 25 dkg mirelit franciasaláta keverék
- 1 üveg szeletelt gomba
- 2 szál újhagyma
- 250 ml főzőtejszín
- 1 egész tojás
- 15 dkg reszelt sajt (10 dkg bele+5 dkg a tetejére)
- só, bors, őrölt szerecsendió
Továbbá:
- vaj a forma kikenéséhez
- kevés apróra vágott zöldhagyma és rózsabors a tálaláshoz
Elkészítés:
A zöldségkeveréket kevés vízben előfőzzük (maximum 5-6 perc, hogy roppanósak maradjanak), majd leszűrjük, hideg vízzel lehűtjük és lecsepegtetjük.
Kevés olajat hevítünk egy serpenyőben, a zöldhagymákat rákarikázzuk, hozzáadjuk a lecsepegtetett gombát és együtt pár percig pirítjuk. Ráöntjük az előfőzött zöldségkeveréket, amivel összemelegítjük. Sózzuk, borsozzuk, majd a tűzről levéve belereszelünk 10 dkg sajtot. (Aki kedveli a füstölt ízvilágot, füstölt sajtot adhat hozzá, én hagyományos Trappista sajtot reszeltem bele).
Egy csészében a tejszínt és a tojást összekeverjük, majd a zöldséges keverékre öntjük.
Egy piteformát alaposan kivajazunk, a sütőt előmelegítjük 175 fokra.
A leveles tésztát kitekerjük és a kivajazott formába igazgatjuk. Ha a széle nagyon túllógna, azt levágjuk. A forma peremét is takarja el a tészta, ujjainkkal finoman nyomkodjuk a tepsi falához, ha fodros szélűt választottunk, hogy még dekoratívabb legyen az étel elkészült állapotban. Ha esetleg valahol nem éri el a peremet a tésztalap, nyugodtan egészítsük ki a levágott tésztaszélekkel!
Ezután a tejszínes-zöldséges masszát öntsük bele, szórjuk meg 5 dkg reszelt sajttal (bár ez esetben a sajt némileg vesz el a zöldséges rakomány látványából, de sebaj!), hintsük meg frissen őrölt szerecsendióval és már mehet is a sütőbe!
Nagyjából 35 perc alatt pirospozsgásra sütjük.
Kivéve a sütőből megszórjuk rózsaborssal és apróra vagdosott zöldhagymaszárral.
Langyosra hűlve az igazi, de hidegen is mennyei!
Jó étvágyat hozzá!