A cukkini univerzális zöldségféle, én is rendszeresen készítek belőle ételeket. A tökfélék családjába tartozik, beltartalmilag is azokhoz hasonló. Külsőleg a sötétzöld héjútól a csíkosig, manapság már akár a citromsárga és a szürkészöld is megtalálható a piacokon. Alakja hosszúkás, körte, de akár gömbölyű is lehet. Legáltalánosabban a hosszúkásak ismertek, én is ezt szoktam vásárolni, úgy érzem, ezt lehet legkönnyebben és legszebben hosszúkásra szeletelni, reszelni. Mivel íze viszonylag semleges, könnyen kombinálhatjuk különféle fűszerekkel. Imádjuk krémlevesként, sütve, rakva, rántva, grillezve, töltve, de még süteménybe is.
Mivel pedig tavasztól őszig könnyedén beszerezhető, így érdemes minél több ételbe belecsempészni.
Pár napja jó zsenge példányokat sikerült beszereznem és mivel régóta vágytam a zöldséges tölteléknek pedig tejfölös-kapros túrót tettem bele.
Íme a receptje:
Hozzávalók: (8-10 darabhoz)
- 300 g cukkini
- 1 db tojás
- 3 evőkanál natúr joghurt
- 5 evőkanál liszt
- 1 tk sütőpor
- 1,5 dl tej
- 2 ek olaj
- só, bors
- kevés apróra vágott kapor
A töltelékhez:
- 150 g túró
- 2 dl tejföl
- só
- 1 csokor friss kapor
- 1 pici gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk és közepes lyukú reszelőn héjastól lereszeljük. Picit megsózzuk, pár percig állni hagyjuk, majd levét kinyomkodjuk.
A tojásokat tálba ütjük, hozzáadjuk a sót (ezt már csínján kezeljük, mert a cukkini is sós!), az olajat, a joghurtot és alaposan elkeverjük. A liszthez keverjük a sütőport és felét a tojásos masszához keverjük. A tej felével hígítjuk, majd ismét liszt és ismét tej következik felváltva, míg minden hozzávaló el nem fogy. Sima masszává kavarjuk apránként az egészet, majd hozzáadjuk a kinyomkodott cukkinit és azzal is alaposan elkeverjük. A kaprot megmossuk, lecsepegtetjük és apróra vágva óvatosan a palacsinta tésztájához adjuk.
Palacsintasütőbe kevés olajat öntünk és merőkanállal adagolva kisütjük a cukkinis masszát, minden palacsinta előtt ismételten kiolajozva a sütőt.
A töltelékhez a túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a tejfölt, belenyomjuk a fokhagymát, hozzávagdossuk a kaprot, sózzuk, majd alaposan összekavarjuk. A cukkini palacsintákat megtöltjük a túrós töltelékkel és már tálalhatjuk is.
Melegen vagy langyosra hűlve az igazi.
Finom, laktató, zöldséges étel! Próbáljátok ki!
Jó étvágyat hozzá!