Ebben az "otthonkonyházós" időszakban mindenki belevágott a kenyérsütésbe, én is... persze már nem először teszem, karantén ide, karantén oda. Most azonban egy számomra különösen kedves kenyérke receptjét mutatom, mert ezt nagyon egyszerű elkészíteni, kezdők is bátran bevállalhatják, ráadásul a magvaktól roppant finom, a lisztektől pedig nem mindennapi és egészséges verzió is.
Kétféle lisztet használtam hozzá, tönkölyt és teljes kiőrlésűt. Ettől csodás színe és állaga lett, amit felturbóztak a magvak, melyeket nem csak a tésztába, hanem a tetejére is bőven szórtam.
Kenni valónak egy igazán különleges házi pestot hoztam, ami meglepő zöldféléből készült, annak a receptjét is olvashatjátok hamarosan a blogon.
Nem is szaporítom tovább a szót! Ha szeretnétek egy nagyon egyszerűen elkészíthető, finom és egészséges pékárut készíteni, íme hozzá a recept:
Hozzávalók:
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7,5 dkg tönköly liszt
- 7,5 dkg különféle mag (napraforgó, len, szezámmag volt nálam, de lehet mák, tökmag stb)
- 5 dkg zabpehely
- 1 tk só
- 3,5 dl lanygos víz
- 1 tk cukor
- 2 dkg friss élesztő
- 1 ek olaj
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos vízbe morzsoljuk, megszórjuk a cukorral, szórunk rá egy evőkanál lisztet, elkeverjük és hagyjuk felfutni.
A magokat keverjük össze a zabpehellyel, de egy jó maréknyit tegyünk félre a szóráshoz!
A liszteket, a magvas-zabpelyhes keveréket, a sót tegyük egy mély tálba. A felfutott élesztőt és az olajat is öntsük hozzá és alaposan keverjük el. Nagyon laza, szinte híg, majdnem galuska állagú tészta lesz belőle, de ez ne ijesszen meg senkit, ilyennek kell lennie!
Egy 10x30 cm-es téglalap alakú sütőformát alaposan kenjünk ki vajjal, szórjuk meg liszttel bővel, a sütőt pedig melegítsük elő 200 fokra. (Bevallom, ebben az esetben a vajazás-lisztezés jobb választás, mint a sütőpapír, amit egyébként módfelett kedvelek, de az hajlamos a tésztára ragadni sütés közben. Legyünk hát bátran hagyományosak ebben a dologban, nem bánjuk meg! A kihűlt kenyérkéről a felesleges liszt szépen lesöpörhető.)
A lisztezett formába öntsük bele a tészta masszát, takarjuk le és hagyjuk duplájára kelni. A megkelt tészta tetejére szórjuk a félretett magvas keveréket és toljuk a forró sütőbe.
30 percig süssük 200 fokon, majd vegyük vissza a sütő hőfokát 185 fokra újabb 30 percre. Ezalatt szép színt kap a kenyérkénk, a magvak finoman megpirulnak. A sütőből kivétel előtt bátran végezzünk a szélénél tűpróbát, hogy nehogy sületlen maradjon a kenyerünk.
Amikor a kenyér elkészült, óvatosan csúsztassuk rácsra, hűlni. Pici vízzel meg is spriccelhetjük.
Teljes kihűlés után szeletelve megkenhetjük friss vajjal, kínálhatunk mellé házi sajtokat, szőlőt, gyümölcsöket, de akár mennyei pestoval is megkoronázhatjuk. Én most egy különleges pestot választottam hozzá, amit házilag készítettem, receptjét hamarosan olvashatjátok is!
Azt hiszem, ennél egészségesebb kenyérféle kevés létezik. Próbáljátok ki!
Jó étvágyat kívánok hozzá!