Emelje fel a kezét, aki szereti a pikáns, viszonylag gyorsan összedobható, látványos és laktató főételeket! Bizony, én ebbe a táborba tartozom! Ráadásul az utóbbi időben rétesimádó is lettem! Egyszerűen nem tudok ellenállni a roppanós vékony tésztarétegnek, ami édes vagy sós tölteléket is magába rejthet. Emiatt mindig lapul a hűtőmben pár csomag rétestészta, amit ötletszerűen előkapok és sitty-sutty, bő egy órán belül már tálalhatom is a finomabbnál finomabb főételt vagy desszertet!
Persze tudom, a házilag készített rétestészta mégiscsak utánozhatatlan, no de valljuk be, a rohanó világban a háziasszonyok munkája mégiscsak lerövidül némiképp, ha csak ki kell kapni a hűtőből az alap hozzávalót. Én vállalom, hogy XXI. századi nőként bizony használok is ilyen termékeket és tudom, olvasóim is többségében dolgozó nők, akik ezerfelé figyelnek, lótnak-futnak, így örülnek, ha gyorsan készíthetnek valami finomat családjuknak!
Na ez a recept pontosan arra szolgál! Csodafinom tölteléke miatt a férfiak is imádni fogják, úgyhogy máris mutatom, hogyan készül!
Hozzávalók:
- 1 csomag rétes tészta (8 lap)
- 900 g darált sertéshús
- kevés olaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 nagyobb szál újhagyma
- őrölt piros paprika, só, bors
- 1 evőkanál mustár
- 150 g savanyú uborka
- 1 db paradicsom
- 3 evőkanál tejföl
- 3 egész tojás
- 1,5 dl víz
A tetejére:
- 1 evőkanál tejföl
- 1 dl olaj
A tálaláshoz:
- tejföl
- kevés só és rózsabors
- apróra vágott zöldhagymaszár
Elkészítés:
A darált húsos tölteléket készítjük el először. Ehhez a zsiradékon (nálam kevés olaj) megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd félrehúzva a tűzről meghintjük őrölt pirospaprikával. Visszatéve a tűzre rádobjuk a darált húst, amivel alaposan átforgatjuk-pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk, felöntjük 1,5 dl vízzel, hozzákockázzuk a paradicsomot és fedő nélkül 25 percen keresztül főzzük, pároljuk. 25 perc után lesütjük róla magas lángon az összes vizet. Levéve a tűzről langyosra hűtjük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A darált húshoz aprítjuk az újhagymát, ízesítjük mustárral, hozzá vagdossuk a savanyú uborkát, belekeverjük az egész tojásokat és a tejfölt. Szaftos, nem száraz masszát kell kapnunk.
A réteslapokat szétválasztjuk, majd az első lapot nedves konyharuhára simítjuk. Megkenjük kevés olajjal, és ráhelyezzük a következő lapot. 4 lap kell egy tekercshez, minden lappal így járunk el. A legfelső, negyedik lapra rákanalazzuk a húsos tölteléket, majd egyenletesen elsimítjuk. A tészta széleinél hagyunk 2-2 centit. A szélső tésztacsíkot ráhajtjuk a töltelékre (ez gátolja meg, hogy kifolyjon a töltelék) és a konyharuha segítségével feltekerjük a rétest,
Sütőpapíros tepsire helyezzük a tekercset, majd elkészítjük hasonlóan a második rétesrudat is. Tetejüket megkenjük tejföl és olaj keverékével és betoljuk a sütőbe, ahol nagyjából 30 perc alatt pirospozsgásra sütjük.
A sütőből kivéve finoman felpuhul a tészta hiszen a tejföl, az olaj és a húsos, illatos töltelék gőze nedvességet visz a tésztába, de ettől még mennyei! Pár perc várakozás és pihentetés után szeletelhetjük.
Tálaláskor megdíszítjük sós tejföllel (amit tálkában kínálhatunk is mellé), megszórjuk apróra vágott zöldhagymaszárral és durvára őrölt rózsaborssal...
Langyosan, hidegen is csodafinom!
Próbáljátok ki!
Egészségetekre!
Ha gondoljátok, friss paradicsomot, salátát is kínálhattok mellé! Isteni!