Hűvös nyári hétvégén jól esik begyújtani a sütőt, akár egy ilyen fenséges, karfiolos-húsos főétel elkészítése miatt is. A karfiol rendkívül finoman és sokféleképp elkészíthető zöldségféle, igaz, sokan nem kedvelik, pedig húsok mellé köretnek, levesnek, rántva is kiváló. Most különlegesen dekoratív elkészítési módját mutatom, amely akár vonakodó férfiak kedvence is lehet, hiszen a köré vont kellemesen fűszeres húsréteg, a ropogósra sült szalonna rendkívül csábítóvá teszi.
Mutatom, hogyan készül:
Hozzávalók:
- 1 db kisebb karfiol
- 1 kg darált sertéshús
- 1 db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors, rózsabors, köménymag
- kevés őrölt pirospaprika
- 2 egész tojás
- 1 kisebb szikkadt zsemle
- 300 g szeletelt bacon szalonna
- kevés zsiradék (sertészsír vagy olaj)
Elkészítés:
A karfiol alsó levélkéit, torzsájának nagy részét óvatosan eltávolítjuk egy éles kés segítségével. Egy mély fazékba helyezzük a karfiolt, majd felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sóval és köménymaggal ízesítjük, majd forrástól számítva 15 percig lassú tűzön előfőzzük. A vizet leöntve róla hideg vízzel leöblítjük, majd lecsepegve hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben elkészítjük a burkoláshoz szükséges darált sertéshúst.
Ehhez a vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, kevés zsiradékon megdinszteljük. A zsemlét vízbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. A húsmasszát tálba tesszük, sóval, borssal, rózsaborssal, zúzott fokhagymával, őrölt pirospaprikával ízesítjük. Hozzáütjük az egész tojást valamint a megdinsztelt vöröshagymát és a kinyomkodott zsemlét. (Gyakorlatilag fasírt masszát készítünk, én legalábbis mindig így készítem a fasírtot.)
A sütőt előmelegítjük 170 fokra. Egy mély sütőtálba kevés zsiradékot teszünk, belehelyezzük a kihűlt karfiolt. A fűszeres húsmasszát egyenletesen rányomkodjuk, simítjuk, mindenhol szépen beburkoljuk a karfiol felületét. A szeletelt bacon szalonnával körkörösen betakarjuk, alsó szélüket picit benyomkodjuk a húsos karfiol alá, hogy sülés küzben nehogy felkunkorodjanak. Legfelül szépen összezárjuk a szalonnákat, fogpiszkálóval megtűzzük, hogy ne csússzanak szét.
Forró sütőbe toljuk és nagyjából 1 óra alatt készre sütjük. (Ha nagyon pirulna, mérsékeljük kicsit a hőfokot és takarjuk le alufóliával.)
Langyosra hűlve szépen szeletelhető, burgonyapürével, párolt rizzsel kínálható, de önmagában is remek, laktató étel, amely még hidegen is remek!
Gyönyörű, különleges, így akár vendégvárásra is elkészíthetjük, lenyűgözve vele az asztalunkhoz ülőket.
Készítsétek el, jó étvágyat hozzá!