ÍZcsiklandozó

Házilag készült fagylalt

2020. augusztus 16. 18:08 - ÍZcsiklandozó

... cukor és adalékmentesen

img_6961-1.jpg

 

Ha nyár, akkor nálam szinte nem múlik el nap, hogy ne ennék fagyit... Pár napja villant át az agyamon, hogy nagy  kedvencem még nem is szerepel a blogomon! 
A fagylaltot egyébként valószínűleg már a kínaiak is ismerték, hóból, tejből és gyümölcsökből keverték. Kontinensünkre az egyiptomiak hozhatták. Nagy kedvelői voltak: Nagy Sándor, Marco Polo, Hippokratész, sőt Néro császár is. (Micsoda fan-csapat velem együtt...! )
Az első fagylaltot árusító kávézó pedig kedvenc városomban, Párizsban nyitott meg, a 19. század végén pedig már szinte minden kávéházban kapható volt. Mikor 1904-ben Charles E. Miches feltalálta a tölcsért, már megállíthatatlan volt a sikere, hiszen hordozhatóvá vált. 1923-ban pedig megszületett a pálcikás változata, a mai jégkrém.
Régen kézzel keverték össze a hozzávalóit, a mai forradalmasított konyhákban azonban már robotgéppel lett egyszerű az elkészítése.  Fagylaltgép híján pedig (...nekem sincs...) egyszerű fagyasztóban is elkészíthető. 

Mivel jó meleg napokat élünk, szokásomhoz híven készítettem egy dobozra valót, amit most meg is mutatok Nektek.

Íme az én receptem:

 

img_6971-1.jpg

 

Hozzávalók: (A bögre mérete: 2,5 dl, a kész fagyi mennyisége 1 liter)

- 2 bögre fagyasztott eper
- 1 bögre fagyasztott banán (a gyümölcsök lehetnek frissek is, a művelet ilyenkor hosszadalmasabb lesz)
- 1 dl kókusztej
- 4 evőkanál tejföl (ez lehet növényi eredetű is)
- ízlés szerint vanília
- szárított hibiszkuszvirág a tetejére

A tölcsérhez:
- saját készítésű vagy bolti ostya
- 10 dkg fehér csokoládé

 

Elkészítés:

A fagyasztott gyümölcsöket robotgépbe tesszük, (friss gyümölcsnél természetesen mossuk, daraboljuk) hozzáadjuk a kókusztejet, a tejfölt és a vaníliát. A banán és az eper általában jó édes (főleg teljes érettség esetén), így egyéb édesítést nem is kíván. Alaposan összeturmixoljuk.
Fagyasztható dobozba simítjuk, majd pár órára fagyasztóba toljuk. (Bevallom, jó magyar szokás szerint a bolti fagyik dobozát mindig elrakom, mert "jó lesz még ugye máskor is"... úgyhogy szerintem tökéletes előkapni ilyenkor)
Óránként alaposan átkeverjük a gyümölcsös masszát a kívánt állag eléréséig. Az utolsó átkeverés után meghintjük szárított hibiszkusz virággal.

A tölcséreket olvasztott fehér csokiba mártjuk, hűtőbe tesszük dermedni.

Tálalás és fogyasztás előtt negyed órával kivesszük a hűtőből a fagylaltot, hogy könnyebben adagolható legyen. Kívánság szerint adagoljuk tölcsérbe vagy tálkákba.

 

img_6974_1.jpg

 

Szerintem óriási a különbség a bolti és az otthon készült fagylalt között! Talán nem olyan látványos, mint a multigyártók termékei, de egészségesebb, az biztos!

 

img_6976-1.jpg

 

Hűsítő, finom, bármilyen gyümölccsel elkészíthető.

 

img_6964-1.jpg

 

Akár darabos gyümölcs is kerülhet bele, így még látványosabb lesz.

 

img_6968-1.jpg

 

Próbáljátok ki bátran!

Egészségetekre!

 

img_6960-1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr8216165724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása