A tökéletes hamburger minden eleme tökéletes! A buci, a húspogácsa, a savanyított hagyma, a sajt, a saláta...szóval minden!
Valljuk be, nem csoda, hogy világhódító útra indult ez a finom, laktató, íz-gazdag amerikai szendvicsféle! Szaftos, puha, mennyei!
Manapság már nem csak a hagyományos marhahúsos belevaló időszakát éljük, hanem készül csirkehússal, bárányhússal, halasan, sajtosan, sőt szójásan, húsmentes pogácsával is.
Bármi legyen is a rakomány, az édeskés, puha buci fogja azt közre, így most annak receptjét mutatom meg, plusz meglepetésként pedig hozom a savanyított hagymáét is. Az összes többi belevaló ízlés lehetőség és kedv szerint variálható.
Íme a két recept:
Hozzávalók: (10 db-hoz)
A bucihoz:
- 750 g liszt
- 70 g cukor (bizony-bizony, édeskésnek kell lennie!)
- 1 tk só
- 1 tojás
- 450 g natúr joghurt
- 40 g élesztő
- 50 g puha vaj
- a kenéshez 1 db tojás
- 2 ek szezámmag a megszóráshoz
A savanyított hagymához:
- 2 fej lilahagyma
- 3 dl víz
- 1,5 dl borecet
- 1 tk só
- 0,5 tk cukor
- 1 tk egész bors
- 2 db babérlevél
Elkészítés:
A buci hozzávalóit keverőtálba tesszük, majd kézzel vagy robotgéppel sima tésztát dagasztunk belőle. Amikor már elválik az edény falától, kevés lisztet szórunk a tetejére és meleg helyen, konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, majd 10 egyforma adagra osztjuk. Kis gömböckéket formázunk belőlük, közben kissé is átgyúrjuk.
Tepsibe rakosgatjuk, tetejüket megkenjük felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal. Az előmelegített sütőben 15 perc alatt szép pirosra sütjük.
A savanyított hagymához egy lábaskába öntjük a vizet, az ecetet, a fűszereket és felforraljuk. Közben a hagymát megtisztítjuk és vékony karikákra vágjuk. Tálba tesszük a hagymakarikákat és a forró ecetes lét rászűrjük. Ebben a lében hagyjuk teljesen kihűlni.
A kész bucikat ketté vágjuk, (vágott felüket kissé le is piríthatjuk) friss saláta levéllel, forró húsos vagy mentes pogácsával, sajttal, paradicsomkarikával, savanyú uborkával vagy csalamádéval, mustárral, ketchuppal, majonézzel és a savanyított hagymakarikákkal alaposan megrakodjuk. A bucik szezámmagos tetejét csinosan (kissé félrebillentve, mint egy sikkes kalapot) ráillesztjük.
Fejenként egy hamburgert érdemes számolni, hiszen rendkívül laktató.
Egyike azoknak az ételeknek, amelyet nem lehet szépen enni... ám, ha beleharap az ember, a legkisebb gondja is nagyobb lesz ennél, olyan finom!
Készítsétek el bátran, hétvégi kerti partihoz, baráti összejövetelhez, együtt sütögetéshez tökéletes választás!
Jó étvágyat hozzá!