Az ősz egyik legszebb időszaka kezdődik számomra, amikor a természet színei, a gyümölcsök ízei, illatai utánozhatatlanok. Egyik kedvenc gyümölcsöm a füge, amely bár eredendően mediterrán éghajlaton őshonos, hazánkban is egyre több helyen megjelenik a kertekben. Remek tápláló erővel bíró gyümölcs, amely frissen fogyasztva, aszalva, lekvárként vagy éppen bornak elkészítve is mennyei!
Ebben a csodás sütiben nem csak frissen van jelen, hanem lekvárként is.
A kakaós tészta, a lágy krém színben és ízben is remekül kiegészítik egymást, a füge pedig csak pont az i-re!
Mutatom, hogy készült:
Hozzávalók:
A piskótához:
- 4 egész tojás (nagy méretű)
- 3 csapott evőkanál liszt
- 2 csapott evőkanál kakaópor
- 4 evőkanál porcukor
A krémhez:
- 250 g mascarpone
- 2 evőkanál porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
A kenéshez:
- 3-4 evőkanál fügelekvár
Valamint:
- 3 evőkanálnyi gránátalma
- 2-3 érett, friss füge
Elkészítés:
Először a kakaós piskótát sütjük meg. A hagyományos 1:1:1 arányú piskótánál annyival különbözik ez a változat, hogy a liszt kevesebb benne, mert a kakaópor szárazanyag tartalma helyettesíti. Egy hagyományos piskótánál, ha nagy tojásokat használunk, akkor a púpozott evőkanál mennyiséget használjuk, itt a csapott kanálnyi az irányadó.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy nagyobb méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tojások sárgáját a porcukorral és a kakaóporral habosra kavarjuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a kakaós masszához adjuk. Vigyázva, alulról felfelé kavarjuk, hogy ne törjön a hab. Ezután az átszitált lisztet kanalanként beleszórjuk, minden kanál liszt után egyenletesen elkeverjük a masszát.
Tepsibe öntjük, elegyengetjük a kanállal, majd a tepsit a forró sütőbe toljuk és a piskótát 25-35 perc alatt készre sütjük. (A sütési idő függ a tepsi méretétől, tehát a massza vastagságától.)
Egy nedves konyharuhára húzzuk a sütőpapírral a kisült tésztát és a konyharuha segítségével óvatos mozdulatokkal feltekerjük a piskótát. Így hagyjuk kihűlni.
Amíg hűl a tészta, elkészítjük a krémet. A hideg mascarponét a vaníliával és a porcukorral habosra keverjük. A friss fügét megmossuk, majd vékonyan felszeleteljük. A kihűlt piskótát óvatosan kitekerjük, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd belső oldalát megkenjük a fügelekvárral. A mascarpone krémet elfelezzük, az egyik felét a lekváros piskótára kenjük. Megszórjuk a gránátalma felével, majd a tésztát rolád formára visszatekerjük. A tekercset megkenjük kívül a krém másik felével, majd hűtőbe tesszük 1 órára. Tálalás előtt a süti tetejére igazgatjuk a friss fügeszeleteket és megszórjuk a gránátalma másik felével.
Ujjnyi vastagra szeletelve kínáljuk.
Különleges a krémes, a puha és a frissen roppanós állagok találkozása, izgalmas az édes és a savanykás íz.
Ha kedvelitek a fügét, mindenképpen próbáljátok ki ezt a gyönyörű és különleges süteményt!
Jó étvágyat hozzá!