ÍZcsiklandozó

Fügés-karamellás trifle

2020. szeptember 20. 10:08 - ÍZcsiklandozó

img_7683-1.jpg

 

Most egy rendkívül egyszerű desszertet hozok, aminek az elkészítését még azok is bátran megpróbálhatják, akik soha nem szoktak sütni. Néhány hozzávalóval kell csupán dolgozni, ráadásul ha végképp nem akarunk bemelegíteni a sütőbe, még bolti keksz vagy piskóta is megfelelő hozzá. Ez a roppant egyszerű édesség pedig nem más, mint a trifle, ami az angolok pohárdesszertje, melyet eredetileg karácsonykor készítenek. A trifle neve "csekélységet", "apróságot" jelent, ami, ha belegondolunk passzol is rá, az összeállítás miatt, ám látványában mérhetetlenül előkelő!
Ez a desszert rétegekből áll, ami általában valami tésztaféle, gyümölcs és hab. Ezeket a rétegeket addig halmozzuk egymásra, amíg minden hozzávaló el nem fogy. A tésztás réteg magába szívja a gyümölcs és a hab nedvességét, így fantasztikusan finom, krémes-édes pohárdesszertet tálalhatunk. A látvány élvezhetősége érdekében érdemes üvegkehelyben elkészíteni, hiszen így tálalásnál az asztalra helyezve csodálhatjuk teljes gyönyörűségében.

Én most őszi kedvencemmel, fügével készítettem el, hozzá pedig karamellszószt társítottam. A puha piskótát pedig kevés csokis-ropogós müzlivel egészítettem ki, hogy igazán izgalmas legyen.

 

Íme a recept:

 

img_7680-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 250 g babapiskóta
- 1 db friss füge
- 2 evőkanál ropogós-csokis müzli

A krémhez:
- 250 g mascarpone
- 2 dl tejszín
- 1 tasak vaníliás cukor

A karamellszószhoz:
- 6 evőkanál barna cukor
- 4 evőkanál vaj
- 2 evőkanál víz
- 6 evőkanál tejszín

A tetejére:
- 250 ml tejszín
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 teáskanál ropogós-csokis müzli
- 1 db friss füge
- pár ágacska rozmaring

 

Elkészítés:

A fügéket megmossuk, megszárítjuk. Az egyiket fél centi vastagságúra felszeleteljük. Egy üveg kehelybe beletördelünk annyi babapiskótát, amennyi az alját éppen kitölti. 
Elkészítjük a karamellszószt. Ehhez a cukrot a vízzel lábaskába töltjük, lassú tűzön addig olvasztjuk, míg a cukor teljesen feloldódik és szép barna színt nem kap. (Vigyázzunk, könnyen megég, rajta legyen a szemünk.) A vajat hozzákanalazzuk és alaposan belekavarjuk. A tűzről levéve folyamatos kevergetés közben apránként hozzáadjuk a tejszínt, amellyel simára keverjük. Mostantól dolgozhatunk vele, nem kell megvárni, hogy teljesen kihűljön, mert a piskóta könnyebben magába szívja. A legtetejére tegyünk félre egy kis csészényit, a többit a rétegek között egyenletesen fogunk elosztani.

Az első réteg babapiskótát meglocsoljuk pár kanál karamellszósszal, hagyjuk, hogy felszívja.
Közben elkészítjük a mascarponés krémet, melyet elkeverjük a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a tejszínt és kihabosítjuk. Pár kanállal ebből a krémből rétegezünk a karamelles piskótára.
A tál szélén óvatosan elhelyezzük az üveg falának nyomva a fügeszeleteket. A mascarponés rétegre ismét csepegtetünk 1-2 kanál karamellt, majd babapiskóta következik rátördelve. Újra meglocsoljuk karamellel, majd ismét mascarponés réteg jön.
Közbe-közbe kevés csokis müzlit szórhatunk.
A rétegezést addig végezzük, míg minden alapanyag el nem fogy. Az utolsó réteg piskótára legfelül tejszínhab kerül. Ehhez a nagyon hideg tejszínt magas fokozaton kemény habbá verjük a vaníliával (aki fél, hogy nem tartja meg az állagát, az tehet bele habfixálót.).

Ezután hűtőbe tesszük pár órára.

MEGJEGYZÉS: Ne csodálkozzunk, hogy a mascarponés krémhez és a habhoz nem kerül több cukor, csupán a vanília, hiszen a karamell és a babapiskóta kellően édes, ahogyan a füge is, így nem lesz túlságosan szirupszerű az egész desszert, hanem kellemesen édes lesz együtt fogyasztva.

Tálalás előtt a tetejére szánt fügét 8 részre vágjuk úgy, hogy az alját nem vágjuk át teljesen, csak annyira, hogy szépen szétnyitható legyen a gyümölcs.
A hűtőből kivett trifle tetejét meglocsoljuk a maradék, már kihűlt karamellel, a csokis-ropogós müzlivel finoman megszórjuk, pohárdesszert tetejének közepét pedig megkoronázzuk a friss fügével. Pár szál rozmaringgal díszíthetjük.

Máris tálalhatjuk.

img_7682-1.jpg

 

Csodaszép, nagyon finom!

 

img_7675-1.jpg

 

Ha maradt még karamellszósz, mellé kínálhatjuk.

 

img_7697-1_1.jpg

 

Egy remek robotgép még gyorsabbá teszi az amúgy is hamar összeállítható desszertünk elkészítését.

 

img_7708-1.jpg

 

Ha kedvet kaptatok, készítsétek el, hiszen a legrohanósabb időszakban is gyorsan tálalható, meseszép édességet kínálhattok vele, ami ünnepivé varázsolja a legegyszerűbb hétvégéket is.

 

img_7689-1_1.jpg

 

Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

img_7701-1_1.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr6616207458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Julianna T. 2020.09.20. 13:10:41

Isteni finom lehet,kipróbálom☺️

ÍZcsiklandozó 2020.09.20. 13:13:45

@Julianna T.: Örülök, hogy tetszik! Próbáld bátran, nagyon finom!
süti beállítások módosítása