Halat enni jó! Egészséges, finom, könnyen és gyorsan elkészíthető, ráadásul viszonylag sokféleképpen. Mivel hétvégén csodaszép pisztrángokat kaptam, a szombat délelőttöm pedig meglehetősen pörgős és programokkal teli volt, így egy remek főételt terveztem a halakból. Villámgyorsan, sütőben készítettem, röpke fél óra alatt, így míg sült, volt időm mással foglalkozni. A végeredmény pedig fantasztikusan finom lett! Én csupán friss salátával tálaltam, de nagyon finom sült burgonyával, majonézes salátákkal is.
Mutatom, hogyan készült:
Hozzávalók: (személyenként)
- 1 db friss pisztráng
- 3 karika citrom
- fél gerezd fokhagyma
- friss fűszernövények
(rozmaring, kakukkfű, zsálya, kapor)
- só
- frissen őrölt bors
- egész rózsabors
- olívaolaj
A tálaláshoz:
- friss lollo saláta
- 1 pici répa
- kevés friss cékla
- 1 evőkanál olíva olaj
- só, bors
- 1 teáskanál citromlé
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. (ugye milyen jól kezdődik? Innen is látszódik, hogy mire az étel sütőbe kerül, csupán pár perc előkészítésre van szükség!)
A halakat megmossuk, papírtörlővel alaposan megszárítgatjuk. Alaposan megsózzuk kívül, belül, borsozzuk. Hasüregébe 3-3 citromkarikát helyezünk, beletesszük a friss fűszernövényeket. Sütőtálra tesszük, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, majd 20 percre betoljuk a forró sütőbe. Ez az idő elegendő ahhoz, hogy a halhús alaposan átsüljön, de ne essen szét.
Közben elkészítjük a salátát. A lollo leveleket megmossuk, lecsepegtetjük. (Én most zöld salátát választottam, de gyönyörű a bordó változata is, lehet akár vegyesen is használni.) A répát és a céklát hajszálvékonyan julienne-re vágjuk. A salátaöntethez a sót, borsot, olíva olajat és a citromlevet alaposan összekeverjük. A zöldségeket összekeverjük, meglocsoljuk a saláta öntettel, majd hidegre tesszük, amíg a pisztráng elkészül.
Amikor a hal elkészült, a salátát tányérra halmozzuk, ráfektetjük a pisztrángot és már tálaljuk is.
Ugye milyen gyorsan elkészíthető? Vendégvárónak sem utolsó, amíg az üdvözlőital elfogy, már el is készül.
Nagyon finom, meglepően laktató. Az olajban sült változatoknál jóval egészségesebb, nem beszélve arról, hogy a lakás sem lesz tőle kellemetlen illatú.
Aki szereti a halat, ne hagyja ki ezt a pisztráng ételt.
Sok-sok citrom és jól behűtött citromos víz, esetleg némi Chardonnay vagy Sauvignon blanc illik mellé:
Próbáljátok ki!
Egészségetekre váljék!