ÍZcsiklandozó

Sült pisztráng citrommal, fűszeresen

2020. október 04. 15:30 - ÍZcsiklandozó

... és nagyon egyszerűen

img_7955-1.jpg

 

Halat enni jó! Egészséges, finom, könnyen és gyorsan elkészíthető, ráadásul viszonylag sokféleképpen. Mivel hétvégén csodaszép pisztrángokat kaptam, a szombat délelőttöm pedig meglehetősen pörgős és programokkal teli volt, így egy remek főételt terveztem a halakból. Villámgyorsan, sütőben készítettem, röpke fél óra alatt, így míg sült, volt időm mással foglalkozni. A végeredmény pedig fantasztikusan finom lett! Én csupán friss salátával tálaltam, de nagyon finom sült burgonyával, majonézes salátákkal is. 

Mutatom, hogyan készült:

 

img_7968-1_1.jpg

 

Hozzávalók: (személyenként)

- 1 db friss pisztráng
- 3 karika citrom
- fél gerezd fokhagyma
- friss fűszernövények
(rozmaring, kakukkfű, zsálya, kapor)
- só
- frissen őrölt bors
- egész rózsabors
- olívaolaj

A tálaláshoz:
- friss lollo saláta
- 1 pici répa
- kevés friss cékla
- 1 evőkanál olíva olaj
- só, bors
- 1 teáskanál citromlé

 

img_7965-1.jpg

 

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. (ugye milyen jól kezdődik? Innen is látszódik, hogy mire az étel sütőbe kerül, csupán pár perc előkészítésre van szükség!)
A halakat megmossuk, papírtörlővel alaposan megszárítgatjuk. Alaposan megsózzuk kívül, belül, borsozzuk. Hasüregébe 3-3 citromkarikát helyezünk, beletesszük a friss fűszernövényeket. Sütőtálra tesszük, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, majd 20 percre betoljuk a forró sütőbe. Ez az idő elegendő ahhoz, hogy a halhús alaposan átsüljön, de ne essen szét.
Közben elkészítjük a salátát. A lollo leveleket megmossuk, lecsepegtetjük. (Én most zöld salátát választottam, de gyönyörű a bordó változata is, lehet akár vegyesen is használni.) A répát és a céklát hajszálvékonyan julienne-re vágjuk. A salátaöntethez a sót, borsot, olíva olajat és a citromlevet alaposan összekeverjük. A zöldségeket összekeverjük, meglocsoljuk a saláta öntettel, majd hidegre tesszük, amíg a pisztráng elkészül.

Amikor a hal elkészült, a salátát tányérra halmozzuk, ráfektetjük a pisztrángot és már tálaljuk is.

 

img_7970-1.jpg

 


Ugye milyen gyorsan elkészíthető? Vendégvárónak sem utolsó, amíg az üdvözlőital elfogy, már el is készül.

 

img_7958-1.jpg

 

Nagyon finom, meglepően laktató. Az olajban sült változatoknál jóval egészségesebb, nem beszélve arról, hogy a lakás sem lesz tőle kellemetlen illatú.

 

img_7960-1.jpg

 

Aki szereti a halat, ne hagyja ki ezt a pisztráng ételt. 

 

img_7951-1.jpg

 

Sok-sok citrom és jól behűtött citromos víz, esetleg némi Chardonnay vagy Sauvignon blanc illik mellé:

Próbáljátok ki!

Egészségetekre váljék!

 

img_7949-1.jpg

 

Szólj hozzá!
Címkék: Főételek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr6916226754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása