ÍZcsiklandozó

Almás pite leveles tésztából

2020. október 25. 10:52 - ÍZcsiklandozó

... avagy, hogy kerül Jack Skellington az asztalra

img_8651-1.jpg

 

Az almás pite az egyik legkedveltebb almás sütemények egyike. Sok-sok illatos-fahéjas töltelékkel, omlós vagy leveles tésztából sütve igazi csemege!
Nagyanyáink békebeli omlós tésztás, porcukorral megszórt desszertjét nem feledjük, de ha váratlanul vendégeink érkeznek, kész leveles tésztából is villámgyorsan készíthetünk fantasztikus süteményt! Ha csupán uzsonnára, iskolás gyermekünknek készítenénk, akkor akár gofrisütőben, apró almás táskákat is összeállíthatunk, de nagyobb tepsiben látványos desszertet remekelhetünk.
A díszítés már a fantáziánkra van bízva, a lényeg, hogy a sülő almás töltelék gőzének teret adva valamilyen rés legyen a felső tésztalap tetején. Ezt elérhetjük tésztacsíkok rács szerű ráhelyezésével, vagy tűvel való megszurkálással, ám különleges mintázatot kivágva a tésztából nem csak a gyomornak, a szemnek is kedvezhetünk!

Az ősz egyik hazánkban is egyre népszerűbb jeles napja a Halloween, ami valljuk be leginkább a gyerekek által lett kedvelt rémisztgetésről szóló, csapatokban összeverődő és együtt szórakozó közösségek játékos estéje. Szerintem nincs is ezzel baj, hiszen ahogy hazánkban az ősrégi húsvéti vagy a farsangi összeverődésekre, hagyományokra, együtt töltött vidám rokoni vagy baráti összejövetelekre szüksége volt az embereknek (ami lássuk be, hihetetlenül elfeledett lett az elmúlt években), úgy bekígyózva ez a szokás amennyire közkedvelt lett, látható, hogy a társas, vidámság igenis hiányzik az életünkből.
A Halloweenről, annak történetéről egyébként remek bejegyzést olvashattok itt!!!

És, hogy hogy jön a képbe Jack Skellington? A legenda szerint Jack egy iszákos, de vicces farmer volt, akiért eljött az ördög. Ám Jack nem akart vele menni a pokolba, ezért alkut kötött, megkérte őt, hogy másszon fel egy fára. Amikor pedig az felmászott, Jack a fa oldalára keresztet vésett. Az ördög köztudottan fél a kereszttől és nem mert lemászni, ezért rettenetesen megharagudott Jackre. Így amikor élete végén a férfi elhalálozott és zűrös életmódja miatt a menyországba nem engedték be, kirekesztette őt az ördög a pokolból is. Kezébe egy izzó zsarátnokot adott, melyet Jack egy tökbe (egyes leírások szerint répába) dugva, mint egy lámpást tartott. Attól fogva halott lelke a földön bolyong, ijesztgetve a földi halandókat. Halloween estéjének vitathatatlan ijesztő figurája lett.

Almás pitém dekorációját ő ihlette, ami vicces kiegészítője lehet egy ilyen összejövetelnek!

Próbáljátok ki, így készül:

 

img_8636-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 2 csomag bolti leveles tészta
- 8 db nagy alma (Ha lehet, különböző fajtájúak)
- 7-8 evőkanál barna cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 mokkás kanál őrölt szegfűszeg
- csipetnyi gyömbér
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál darált háztartási keksz

A tészta lekenéséhez:
- 1 egész tojás

 

img_8641-1.jpg

 

Elkészítés:

Az almákat megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk, majd vékony cikkekre szeljük. Egy serpenyőben a cukrokat felolvasztjuk, majd ráöntjük a szeletelt almát. Megszórjuk fahéjjal, gyömbérrel és szegfűszeggel és pár percig kevergetve kissé karamellizáljuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy piteformát alaposan kivajazunk. Az egyik leveles tészta tekercset kihajtjuk, majd a formát kibéleljük vele úgy, hogy a peremig érjen, tehát jusson belőle a süti oldalára is. 
A karamellizást almát hagyjuk kicsit hűlni, majd a darált háztartási kekszet hozzákeverve a sütőformában lévő tésztára öntjük. Eligazgatjuk egyenletesen. A másik tésztalapot kihajtjuk, a piteforma méretének megfelelő körformát vágunk ki belőle, majd nagyon éles késsel megformázzuk Jack arcát. Óvatosan az almás töltelék tetejére helyezzük. Vékonyan megkenjük a felvert tojással és már mehet is a sütőbe. 
35 perc alatt készre, pirosra sütjük.

 

img_8632-1.jpg

 

A hagyományos pitékkel ellentétben már nem kell porcukorral megszórni, így a sütőtökre hasonlító "arcszín" nem tűnik el. A puffadó leveles tészta kifejezetten jól áll a rémisztő arckarakter kialakításához.

 

img_8643-1.jpg

 

Kihűlés után szépen szeletelhető.

 

img_8672-1.jpg

 

Nagyon finom, látványos, gyorsan és könnyen elkészíthető.

 

img_8653-1.jpg

 

A vékony és roppanós tészta között a sok-sok, ízes-illatos alma látványban sem utolsó, az íze pedig csodálatos! 

 

img_8654-1.jpg

 

Jó mókázást, jó étvágyat!

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr2816256928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása