Azt hiszem, a csokis sütik királya a legcsokisabb, lágy és krémes brownie... Már önmagában is fantasztikus desszert, de sütőtökkel kombinálva igazi kuriózum! Nem csak az ízvilág párosítása miatt, hanem a sötétbarna csokis és a narancsszínű sütőtökös réteg kavargó találkozása miatt is mesés!
Igazán finom frissen, langyosan, ilyenkor ugyanis a külső szilárd réteg alatt belül még, szinte folyós, rezgős-krémes falatok rejlenek.
Igazi őszi-téli finomság, szívből ajánlom mindenkinek!
Íme a receptje:
Hozzávalók:
- 600 g sütőtök
- fél mokkáskanál őrölt fahéj
- fél mokkáskanál őrölt szerecsendió
Az alap tésztához:
- 120 g olvasztott vaj
- 200 g barna cukor
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- 3 egész tojás
- 100 g liszt
- 1 mokkáskanál sütőpor
A csokis tésztamasszába:
- 100 g csokoládé
- 50 g kakaópor
Kevés vaj a forma kikenéséhez.
Elkészítés:
A sütőtököt süssük meg 180 fokos sütőben, majd várjuk meg, míg kihűl. (Ha maradék sütőtök van ebben a mennyiségben a hűtőnkben, még kevesebb az aktuális előkészülni való!)
A tök húsát válasszuk el a héjtól, majd tegyük turmixgépbe az őrölt fűszerekkel együtt. Pépesítsük. (Én kedvenc Anka robotgépemet használtam.)
Készítsük el az alaptésztát: Az olvasztott vajat a cukorral keverjük habosra, adjuk hozzá egyenként a tojásokat és keverjük simává. A liszttel keverjük el a sütőport, majd adjuk a tojásos-vajas masszához és keverjük el csomómentesre.
Felezzük el a kész masszát. Egyik felét adjuk a turmixgépben pépesített sütőtökhöz és keverjük alaposan össze.
A másik feléhez adjuk a kakaóport és az olvasztott csokoládét, amivel kavarjuk simára.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Egy kapcsos tortaformát vajazzunk ki alaposan, majd a csokoládés massza kétharmadát öntsük bele és egyengessük el. Erre kanalazzuk a sütőtökös tésztamasszát, simítsuk el egyenletesen. Erre kanalazzuk a maradék, egyharmadnyi csokis tésztát. Ezt már nem kell elegyengetni, hanem egy kiskanál nyelével vagy éles késsel húzogassuk szét a narancssárga masszán, így alakítsuk ki a brownie különleges felületét.
Toljuk a forró sütőbe és 30 perc alatt süssük készre. Ekkor még a tészta teteje megérintve nyersnek-sületlennek tűnik, de nyugodtan vegyük ki a sütőből, hiszen pontosan ilyen krémesnek-rezgősnek kell lennie. (Hűlés közben szilárdulni fog!)
Hagyjuk langyosra hűlni, majd szeleteljük és máris tálaljuk.
Bármilyen alkalomra, akár Halloweewn-partyra is telitalálat, de egy egyszerű vasárnapi ebéd után is fantasztikus desszert!
Próbáljátok ki, egészségetekre!