A tél beköszöntével nem kell lemondanunk a salátázásról, hiszen tartalmas, laktató, vitamindús zöldségek, gyümölcsök állnak ilyenkor is a rendelkezésünkre, melyek színben, ízben is fantasztikus élményt nyújtanak nem csak a gyomrunknak, hanem a szemünknek is.
Pláne, ha még felturbózzuk némi mikrozöldséggel, amelyek koncentráltan tartalmazzák a nyomelemeket, ízletesek és friss zöld színükkel üdítően mutatnak a tányéron. Brokkoli mikrozölddel kapcsolatban már itt olvashattatok nálam egy remek karfiolkrém receptet, mostani salátámhoz pedig napraforgót használtam.
A napraforgó hajtása ebben az állapotban enyhén dió ízű, roppanós, így fantasztikus kiegészítője a répa és a cékla mellett az avokádónak. A gyümölcsös ízvilágot némi mandarin és gránátalma adja, így aztán igazán különleges salátát tálalhatunk.
Mutatom, hogy készül:
Hozzávalók:
(4 személyre)
- 3 db közepes méretű cékla
- 4 db sárgarépa
- 4 db mandarin
- 1 db avokádó
- 4 evőkanál gránátalma
- 2 csokor napraforgó mikrozöldség
- só, bors
- 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 3 evőkanál borecet
- fél citrom leve
Elkészítés:
A zöldségeket megmossuk, meghámozzuk. A céklát kisebb hasábokra, a répát karikára vágjuk majd külön-külön (mivel a cékla nagyon erősen színező zöldség) roppanósra pároljuk kevés sós víz gőzében, majd félre tesszük.
Míg párolódnak a zöldségek, elkészítjük a saláta öntetet. Ehhez az olíva olajat, a borecetet, kevés sót és frissen őrölt borsot összekeverünk, majd hűtőbe tesszük.
Az avokádót vékony cikkekre vágjuk, majd rögtön meghintjük kevés citromlével, hogy ne barnuljon meg. A mandarint meghámozzuk és vékony fehér hártyáját eltávolítva kifilézzük.
A zöldségeket mélyebb tálba rakjuk, hozzákeverjük a gyümölcsöket, meglocsoljuk a saláta öntettel és óvatosan, nehogy törjön átmozgatjuk, elkeverjük.
Tetejét ízlés szerint megszórjuk még frissen őrölt borssal, rászórjuk a napraforgó mikrozöldet is és máris frissen tálaljuk. (A cékla állás közben megfesti a körülötte lévő zöldségeket, de ez nem ront élvezeti értékéből akkor sem, ha később kerülne elfogyasztásra.)
Az avokádó igen magas fehérjetartalmú, így húsmentesen táplálkozóknak kedvenc salátájává válhat.
Nagyon kellemes vacsora étel pirított magvas pékáruval vagy akár kisebb adagban remek előétel egy ünnepi lakoma előtt.
Ugye milyen csodaszép! Hát még milyen finom!
Próbáljátok ki!
Váljék egészségetekre!