Karácsony közeledtével mindenhol ünneplőbe öltöznek a házak, a lakások, a szobák. A konyhák megtelnek édes illatokkal, az esték meleg fényekkel. Előkerülnek a díszek, a mécsesek, a különféle apróságok, melyek melegséggel töltik meg a rájuk tekintők lelkét. Megjelennek a varázslatos és mesebeli hógömbök, amelyeket megrázva percekig elmereng az ember, nézve a hópihék keringését, a havas életképet formáló figurákat.
Ennek az egyszerű, ünnepies-téli desszertnek mi más is adhatott volna ihletet, mint a hógömb. A benne lévő "táj" kialakításának csak a képzeletünk szabhat határt, kedvünknek, lelkünknek és a hozzávalóinknak megfelelően variálhatjuk.
Én most apró hóembert és fenyőfát ábrázoló mézeskalácskákkal és csöpp habcsókokkal dekoráltam a fehér havat jelképező mascarponés krémréteget, mely alatt sejtelmesen lapul az édes, főzött vaníliás krém.
Vágjatok bele bátran, íme a recept:
Hozzávalók:
(3 nagy adag)
A vaníliakrémhez:
- 3 dl tej
- 3 evőkanál cukor
- 2 evőkanál liszt
- 2 tojás sárgája
- 1 cs vaníliás cukor
A mascarpone krémhez:
- 250 g mascarpone
- 1 cs. vaníliás cukor
- 3 evőkanál porcukor
- 50 g vaj
A habcsókhoz:
- 1 tojás fehérje
- 100 g porcukor
- 1 teáskanál 10%-os ecet
A díszítéshez:
- mézeskalács figurák
- cukorgyöngyök
- kevés porcukor a meghintéshez
Elkészítés:
először a habcsókokat készítjük el. Ehhez a sütőt előmelegítjük 60 fokra. A tojásfehérjét a cukorral vízgőz felett állandó keverés mellett addig melegítjük, míg ujjunkat beleérintve "csíp". (2-3 perc) A tűzről levesszük, hozzáadjuk az ecetet és 10 percig tovább verjük habverővel. Ahogy hűl a tojásos massza, úgy fog a keverés hatására jó keménnyé válni. Ezután csillagcsőrös habzsákba töltjük és egészen apró habcsókokat nyomunk sütőpapíros tepsire. (1 cm átmérőjűeket) A sütőbe toljuk, majd légkeveréssel 1 órán át szikkasztjuk.
Közben elkészítjük a krémeket.
A vaníliakrémhez a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, majd apránként hozzászitáljuk a lisztet és azzal is simára keverjük. A tejből kiveszünk 1-2 kanállal és a tojásos masszához adjuk, szépen simára kavarjuk. Közben a többi tejet melegíteni kezdjük, majd beleöntve a cukros-tojásos keveréket, takaréklángon besűrítjük. Langyosra hűtjük, belekeverjük a vajat és teljesen kihűtjük.
A mascarponét elkeverjük a cukrokkal és kihabosítjuk.
A hógömb formák egyik felébe kanalazunk először a vaníliakrémből tetszés szerint. Ha akarjuk variálhatjuk úgy, hogy megdöntjük kissé a gömböt így a krém ferdén fog látszódni. Ezután a mascarponés krémet kanalazzuk a gömbbe, úgy, hogy szépen betakarja a sárgás vaníliakrémet.
Ezután a félgömböket hűtőbe tesszük tálalásig.
Tálaláskor a mézeskalácsfigurákat óvatosan a krémbe nyomjuk picit, a desszert tetejét kevés porcukorral meghintjük, mintha havas lenne, majd a habcsókokból és a cukordrazsékból biggyesztünk rá néhányat.
Ha kedvünk tartja a hógömbformák másik felével betakarjuk a desszertet és így tálaljuk.
Látványos, egyszerű, finom desszert, akár Karácsonyra is!
Mivel a krémeket akár tálalást megelőző napon is elkészíthetjük, így praktikus édesség lehet, ha kevés időnk van, hiszen tálalás előtt csak a dekorálást kell elvégeznünk, a mézeskalácsot és a habcsókot pedig akár hetekkel korábban is megsüthetjük.
Nem csak a gyerekek kedvence lehet, hiszen igazán kedves látványt nyújt!
Ha a mézeskalácsot és a habcsókot gyerkőceink segítségével készítjük el, akár meglepetés is lehet számukra, ha egy ilyen desszerten látják majd viszont azokat!
Boldog készülődést kívánok Minden Olvasómnak!