ÍZcsiklandozó

Hógömb desszert

2020. december 13. 18:52 - ÍZcsiklandozó

... mézeskaláccsal és habcsókkal

img_0094-1.jpg

 

Karácsony közeledtével mindenhol ünneplőbe öltöznek a házak, a lakások, a szobák. A konyhák megtelnek édes illatokkal, az esték meleg fényekkel. Előkerülnek a díszek, a mécsesek, a különféle apróságok, melyek melegséggel töltik meg a rájuk tekintők lelkét. Megjelennek a varázslatos és mesebeli hógömbök, amelyeket megrázva percekig elmereng az ember, nézve a hópihék keringését, a havas életképet formáló figurákat.
Ennek az egyszerű, ünnepies-téli desszertnek mi más is adhatott volna ihletet, mint a hógömb. A benne lévő "táj" kialakításának csak a képzeletünk szabhat határt, kedvünknek, lelkünknek és a hozzávalóinknak megfelelően variálhatjuk.

Én most apró hóembert és fenyőfát ábrázoló mézeskalácskákkal és csöpp habcsókokkal dekoráltam a fehér havat jelképező mascarponés krémréteget, mely alatt sejtelmesen lapul az édes, főzött vaníliás krém.

 

Vágjatok bele bátran, íme a recept:

 

img_0084-1_1.jpg

 

Hozzávalók:
(3 nagy adag)

A vaníliakrémhez:
- 3 dl tej
- 3 evőkanál cukor
- 2 evőkanál liszt
- 2 tojás sárgája
- 1 cs vaníliás cukor

A mascarpone krémhez:
- 250 g mascarpone
- 1 cs. vaníliás cukor
- 3 evőkanál porcukor
- 50 g vaj

A habcsókhoz:
- 1 tojás fehérje
- 100 g porcukor
- 1 teáskanál 10%-os ecet

A díszítéshez:
- mézeskalács figurák
- cukorgyöngyök
- kevés porcukor a meghintéshez

 

Elkészítés:
először a habcsókokat készítjük el. Ehhez a sütőt előmelegítjük 60 fokra. A tojásfehérjét a cukorral vízgőz felett állandó keverés mellett addig melegítjük, míg ujjunkat beleérintve "csíp". (2-3 perc) A tűzről levesszük, hozzáadjuk az ecetet és 10 percig tovább verjük habverővel. Ahogy hűl a tojásos massza, úgy fog a keverés hatására jó keménnyé válni. Ezután csillagcsőrös habzsákba töltjük és egészen apró habcsókokat nyomunk sütőpapíros tepsire. (1 cm átmérőjűeket) A sütőbe toljuk, majd légkeveréssel 1 órán át szikkasztjuk.

Közben elkészítjük a krémeket. 
A vaníliakrémhez a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, majd apránként hozzászitáljuk a lisztet és azzal is simára keverjük. A tejből kiveszünk 1-2 kanállal és a tojásos masszához adjuk, szépen simára kavarjuk. Közben a többi tejet melegíteni kezdjük, majd beleöntve a cukros-tojásos keveréket, takaréklángon besűrítjük. Langyosra hűtjük, belekeverjük a vajat és teljesen kihűtjük.
A mascarponét elkeverjük a cukrokkal és kihabosítjuk.

A hógömb formák egyik felébe kanalazunk először a vaníliakrémből tetszés szerint. Ha akarjuk variálhatjuk úgy, hogy megdöntjük kissé a gömböt így a krém ferdén fog látszódni. Ezután a mascarponés krémet kanalazzuk a gömbbe, úgy, hogy szépen betakarja a sárgás vaníliakrémet. 
Ezután a félgömböket hűtőbe tesszük tálalásig.

Tálaláskor a mézeskalácsfigurákat óvatosan a krémbe nyomjuk picit, a desszert tetejét kevés porcukorral meghintjük, mintha havas lenne, majd a habcsókokból és a cukordrazsékból biggyesztünk rá néhányat.
Ha kedvünk tartja a hógömbformák másik felével betakarjuk a desszertet és így tálaljuk.

 

img_0105-1.jpg

 

Látványos, egyszerű, finom desszert, akár Karácsonyra is!

 

img_0113-1.jpg

 

Mivel a krémeket akár tálalást megelőző napon is elkészíthetjük, így praktikus édesség lehet, ha kevés időnk van, hiszen tálalás előtt csak a dekorálást kell elvégeznünk, a mézeskalácsot és a habcsókot pedig akár hetekkel korábban is megsüthetjük.

 

img_0079-1.jpg

 

Nem csak a gyerekek kedvence lehet, hiszen igazán kedves látványt nyújt!

 

img_0115-1.jpg

 

Ha a mézeskalácsot és a habcsókot gyerkőceink segítségével készítjük el, akár meglepetés is lehet számukra, ha egy ilyen desszerten látják majd viszont azokat!

 

img_0082-1.jpg

 

Boldog készülődést kívánok Minden Olvasómnak!

 

img_0079-1_1.jpg

 

img_0092-1.jpg

 

img_0098-1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr3216335548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása