
Bizonyára feltűnt a recept nevénél kedves Olvasóim, hogy ezt a fantasztikus desszertet egy ajánlásra osztom meg.
Egy általam kedvelt oldalon, a Miadéle-n, ahová én is tartozom, mint blogger egy jópofa kezdeményezés indult ebben az évben. Ez alapján a csoportban lévő bloggertársainkat időről időre bemutatjuk. Elsőként a Biromakonyhám bloggerét, Mártit ajánlom figyelmetekbe! Márti hozzám hasonlóan szeretetből, kreatív energiák megvalósításától indíttatva tevékenykedik a konyhában, családjának süt-főz, ám szívesen osztja meg javaslatait, ötleteit, receptjeit olvasóival. Repertoárjában igazi házias ízeket vonultat fel, de nem áll tőle távol a különlegességek bemutatása sem. Receptjei egyszerűen és közérthetően íródnak, számomra közvetlenek és kedvesek bejegyzései. Mivel nagyon kedveli a kelt tészták készítését, azok megismertetésére kiemelt figyelmet fordít.
Én most egy gyorsan összedobható desszertre vágytam, így az oldalán nézelődve a pitéin akadt meg a szemem. Bevallom, jó régen izgatja a fantáziámat a citromos pite, de eddig még nem vágtam bele. Kedves ajánlására kaptam fel a fejem, miért is ne lehetne egy citromos pitét akár télen is elkészíteni....? Valahogy hűsítő mivolta miatt úgy éreztem, inkább nyáron hathat üdítőleg ez a desszert, így vártam a jó idő eljövetelét. Ahogy olvastam írását, kedvet kaptam, teszek egy próbát! Miért ne?! Miért ne télen?
Fantasztikus Meyer citromjaim voltak itthon, így nem sok gondolkodni valóm volt. Hozzáfogtam. A receptben Márti felvetette, hogy akár levendulával vagy rozmaringgal is elkészíthető, hiszen nagyon jól illik mindkét ízvilág. Hohó! Ez pont kapóra jött, hiszen friss hajtású rozmaringom várakozott a konyhám ablakában!
Nem húzom tovább az időt, mutatom, hogyan készül ez a nagyon finom desszert:

Hozzávalók:
A tésztához:
- 17 dkg liszt
- 10 dkg margarin
- 7-10 dkg porcukor
- 1 egész tojás
- 1 csipet só
A citrom krémhez:
- 4 db tojás
- 12 dkg cukor
- 1,5 dl zsíros tejszín
- 3 db citrom leve
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 ágacska rozmaring
A tojásfehérje habhoz:
- 3 tojás fehérje
- 3 ek. porcukor
- 1 tk ecet
Elkészítés:
Mivel én rozmaringgal ízesítettem a citromkrémet, így előkészületként a krémhez szükséges tejszínbe beletettem az alaposan megmosott és megszárítgatott rozmaring ágacskát. Lassú tűzön felmelegítettem, de nem forraltam és hagytam kihűlni, majd teljes kihűlés után távolítottam el a rozmaringot belőle. A tejszín ezalatt kellemesen átveszi a fűszernövény aromáját.
Ezután a tésztát készítjük el. A hozzávalókat tálba tesszük és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Hűtőbe tesszük fél órára.
Egy 24 cm-es pite formát alaposan vajazzunk ki, a sütőt melegítsük elő 170 fokra.
A hűtőből kivett tésztát nyújtsuk ki a pitesütő méreténél kissé nagyobbra, majd óvatosan illesszük a tésztát a formába. Nyomkodjuk bele úgy, hogy a forma széleit is eltakarja. A túllógó tésztát vágjuk le. (Én nem akartam ezt a kis tésztamennyiséget veszni hagyni, így egy egészen pici sütőformába tettem, szóval két pitém lett!)
A tésztát villával alaposan szurkáljuk meg, majd a citromkrémhez előkészített tojásokból vegyünk ki annyit, amivel le tudjuk kenni a felületét. Ez fogja megakadályozni, hogy a folyékony citromos keveréktől, ha beleöntjük, elázzon a tészta. Ezután betoljuk a sütőbe és 10 percig elősütjük.
Közben elkészítjük a citromkrémet. Ehhez a tojásokat a cukorral, a citromlével és a citromhéjjal valamint a rozmaring ízű tejszínnel alaposan elkeverjük. Az elősütött tésztát óvatosan kivesszük a sütőből (vigyázzunk, nagyon forró!) és a formában lévő tésztára öntjük a citromos keveréket. Nagyon óvatosan visszatoljuk a sütőbe és további 20-25 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, mérsékelhetjük a hőfokot. Az idő leteltével kivesszük a sütőből a pitét, hagyjuk teljesen kihűlni. Ne ijedjünk meg, ekkor még a citromos krém rezgős, de ahogy hűl, sűrűsödni, szilárdulni fog.
Amíg a süti hűl elkészítjük a habot. Ehhez a 3 tojás fehérjét majdnem teljesen keményre verjük robotgéppel, majd hozzáadjuk a cukrot és az ecetet. Egy nagyobbacska lábasban vizet forralunk és a felvert tojáshabot gőz felett folyamatosan addig verjük tovább, míg olyan kemény nem lesz, hogy csúcsot húz a habverő belőle. (Aki késsel belevág, a vágási felület éles határt kell, hogy képezzen.) A gőz feletti habverés biztosítja a hab stabilitását, tulajdonképpen némiképp megfő, tartósabb lesz.
A habot a gőzről levesszük, hagyjuk kihűlni és a citromos pite tetejére halmozzuk. Finom mozdulatokkal csúcsos-rusztikusra igazítjuk, majd szakács fáklyával (vagy, ha így ismeritek: zsebsárkánnyal) enyhén barnára pirítjuk. Ha nincs szakács fáklyátok, akkor sütőbe visszatolva lehet színt adni a tojáshab rétegnek. (Vigyázzunk, nehogy túl égessük!)
A kész piténket hidegen tálaljuk. A hűvös savanykás citromkrém és az omlós tészta igazán mennyei a légies, édes habkoronától!

Márti szereti csak porcukorral megszórni, természetesen úgy is nagyon finom!

Érdemes levendulával is kipróbálni, legközelebb én biztosan úgy fogom elkészíteni.

Örülök, hogy Márti buzdítására nem vártam nyárig, valóban minden évszakban elvarázsol ez a pite még a látványával is!

A januári hidegben a havas hegycsúcsok és az aranyló téli napsugár látványát juttatja eszembe. Az íze pedig fenomenálisan finom!

Az eredeti receptért kattintsatok ide!

Lapozzátok át Márti receptjeit, egészen biztosan találtok majd közöttük kedvetekre valót!
Próbáljátok ki!