ÍZcsiklandozó

Diócska

2021. február 28. 15:08 - ÍZcsiklandozó

...hagyományos süti a magam módján

img_2973-1.jpg

 

Biztosan mindenkinek vannak emlékei szülei, nagyszülei korából családi ünnepekről, régi lakodalmakról, karácsonyokról. Ilyenkor leginkább olyan aprósütemények kerültek az asztalra, melyeket jóval az alkalom előtt el lehetett készíteni, mert remekül eltarthatók voltak, és szinte egy harapásra be lehetett őket kapni.
Ilyen volt például a diócska süti, ami az én régi-régi emlékeimben nem csak ízében, hanem kinézetében is csodálni való volt.
Pár hónappal ezelőtt sikerült egy újrahasznosító boltban hozzájutnom jó néhány diócska  sütőformához, melyeket szerettem volna már kipróbálni. Karácsonyra terveztem, de akkor annyi finomság sült, hogy nem fért be a sorba... Most jött el az ideje! Az ajándékként, debreceni kedveseimtől, saját kertjükben termett csodás dióból még volt annyi, hogy ehhez a desszerthez elegendő lehessen. No, gondoltam - most jött el az én időm! 

Átnéztem a netet, de annyi recept-variációt találtam, hogy szinte belekáprázott a szemem... diós, kakaós, kókuszos, vaníliás tésztával, különféle töltelékekkel összeállítottakra leltem. Tudtam, nem lesz egyszerű menet, pepecselni kell ahhoz, hogy egy ilyen mennyei süteménybe haraphassunk! Most semmi nem tántorított el, de nem is bántam meg! Finom, omlós tésztájú, kellemes ízű krémes töltött desszertet kaptam... szinte pillanatok alatt fogyott a tányérról...

Főzött diós krémmel töltött desszertet állítottam össze, ami valljuk be, hihetetlenül hasonlít az eredeti dióhoz!

 

Íme a recept:

 

 

img_2961-1.jpg

 

Hozzávalók: 
(30-35 db-hoz)

- 15 dkg liszt
- 15 dkg hideg margarin
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg darált dió
- 1 cs vaníliás cukor
- fél evőkanál kakaópor
- 1 egész tojás
- 1 csipet só

Töltelék:
- 1 tojás sárgája
- 3 ek. cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 ek. liszt
- 1 dl tej
- 10 dkg darált dió
- 1 ek. rum
- 10 dkg vaj vagy margarin

A formák kenéséhez:
- kevés vaj

 A szóráshoz:
- pici porcukor

 

Elkészítés:
Nem mondom, hogy nem kell hozzá türelem, de megéri. A kisült tésztaformákkal óvatosan bánjunk, mert törékenyek! Megtöltve azonban hamar puhulnak és könnyen tárolhatók!
A diót daráljuk le,. A tésztához a cukrot, a kakaóport és a lisztet, valamint a sót és a tojás sárgáját tegyük mély tálba és a margarint hidegen morzsoljuk bele. Adjuk hozzá a darált diót és gyúrjuk egynemű masszává, majd tegyük félre addig, míg elkészül a töltelék.

Ehhez a tojás sárgáját keverjük el a cukrokkal és a liszttel, valamint annyi kanál tejjel, hogy sima legyen. A többi tejet lassan melegítsük fel és keverjük hozzá a tojásos masszát valamint a darált diót. Főzzük addig, míg sima, egynemű krémet kapunk. (1-2 perc).
A tűzről levéve adjuk hozzá a rumot, majd pár perc múlva a vajat/margarint. (Gyerekeknek kínálva használhatunk rum aromát!)
Kavarjuk addig, míg elolvad a zsiradék. Ezután hűtsük ki a krémünket.

A sütőt közben melegítsük elő 170 fokra, a diócska formákat pedig kenjük ki kevés vajjal.
A kész tésztamasszából mogyorónyi mennyiségeket tegyünk minden diócska formába és egyenletes vastagságban töltsük ki azokat. Mélyedés mindenképp legyen a forma alakjának megfelelően. A sütőbe tolva süssük 10-12 percig,szép rózsaszínre. A sütőből kivéve pár percig hagyjuk hűlni a diócska feleket. (Vigyázzunk, rendkívül forró a forma!)
TIPP: Minden sütés előtt érdemes kikenni a formákat, hogy a kisült tészta könnyebben kijöjjön belőle.


Ütögessük fém tálcához a diócska sütőket, így könnyen kiborul a tészta a formából. Ha kell hegyes, pici késsel segítsük ezt. 

A kihűlt diócska feleket mokkáskanállal töltsük meg a kihűlt diós krémmel és kettőt-kettőt illesszünk össze, így kialakítva az igazi dió formáját.


Tálalás előtt hintsük meg kevés porcukorral.

 

img_2972-1.jpg

 

Ugye milyen gyönyörű? Szinte meg sem lehet különböztetni az igazi diótól.

 

img_2981-1.jpg

 

Mennyei illata és íze van!

 

img_2983-1.jpg

 

A rendkívül omlós tészta pihentetés után magába szívja a krém nedvességét. 

 

img_2976-1.jpg

 

Jól tűri a tárolást, zárható dobozban 1-2 hétig is eláll!

 

img_2995-1.jpg

 

Egy robotgép mind a tészta összegyúrásában, mind pedig a krém kikeverésében segítségünkre lehet!

 

img_2991-1.jpg

 

Próbáljátok ki, nagyon finom!

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr716443148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása