ÍZcsiklandozó

Paradicsomos-gombás penne

2021. július 13. 20:53 - ÍZcsiklandozó

... a villámgyorsan elkészíthető húsmentes fogás

img_7457-1.jpg

 

 

Ebben a hőségben nem a legjobb elfoglaltság a tűzhely mellett állni, úgyhogy ha csak lehet a villámgyorsan elkészíthető ételek kerülnek előtérbe. Persze a legtutibb a fagyi, a hideg dinnye és a behűtött sör, de azért néha muszáj valami tartalmasabbat is fogyasztani.
Ez a csodafinom, mediterrán ízvilágú, hús nélkül készíthető főétel röpke fél óra alatt elkészül, úgyhogy ajánlom figyelmetekbe! Nem kötelező csípősen enni, de én most olyan csodás jalapeno paprikákhoz jutottam, hogy nem bírtam megállni.... 

Mutatom is, hogy készül!

 

img_7449-1.jpg

 

Hozzávalók: (4 személyre)

- kevés olíva olaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 500 g gomba (én most konzervet használtam)
- 3 dl sűrített paradicsom
- 3 db friss paradicsom
- só, bors
- friss kakukkfű és bazsalikom
- olívabogyó
- chili (jalapeno) paprika

A tálaláshoz:
- 500 g penne tészta

A tetejére:
- reszelt sajt
(parmezán, trappista, cheddar stb ízlés szerint)

 

Elkészítés:
(Mivel szándékom szerint kezdő konyhatündéreknek szánom első sorban a receptet, így részletes leszek...)
A tészta főzéséhez tegyünk egy mély fazékba 5 liter vizet, adjunk hozzá 1,5 evőkanál sót, majd forraljuk fel és a pennét dobjuk a lobogó vízbe. Kavarjuk meg és főzzük fedő nélkül. Vigyázzunk, ne forrjon nagyon, mérsékeljük a tüzet, mert hamar kifuthat!
Amíg fő a tészta, tisztítsuk meg a hagymákat, a vöröset vágjuk apró kockákra, a fokhagymát nagyon vékony szeletekre. A paradicsomot mossuk meg és vágjuk szintén kicsi kockákra. Ha friss gombát használunk, mossuk meg, szeljük vékonyra. (Én a kevesebb munka reményében szándékosan használtam konzervet, amiről a levét leöntöttem és lecsepegtettem.) Bár valóban nincs párja a friss zöldségeknek, de van az a pillanat, amikor tökéletes helyettesítők is konzervek. Szerintem ebben a hőségben legyünk nyugodtan a saját barátunk és használjuk nyugodtan!
Kevés olíva olajon dinszteljük meg a hagymákat, majd dobjuk rá gombát. Pirítsuk együtt 1-2 percig. Adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot is és 1-2 percig süssük együtt, míg picit elfő a leve. Ekkor öntsük hozzá a sűrített paradicsomot, sózzuk, borsozzuk.
A friss kakukkfüvet és a bazsalikomot vágjuk apróra és adjuk a fővő raguhoz. Ha szükséges, kevés vízzel hígítsuk.

A megfőtt tésztát szűrjük és csepegtessük le. (Vigyázzunk, ne főzzük szét, legyen amolyan"harapós", "fogkemény", azaz al dente... Ha a tésztára nem terítjük el egyben a mártást, érdemes kevés olíva olajjal meglocsolnunk, hogy később se ragadjon össze!)

 

Tálaláskor a gombás raguból kanalazzunk a tésztára, szórjuk meg olíva bogyóval és reszelt sajttal,koronázzuk meg 1-2 karika chili paprikával.

 

img_7469-1.jpg

 

Már csak jó étvágyat kell hozzá kívánnunk.

 

img_7465-1.jpg

 

Könnyed, nyári étel, ami a legrekkenőbb hőségben is jól esik.

 

img_7461-1.jpg

 

A friss fűszerektől az illata utánozhatatlan!

 

img_7476-1.jpg

 

Kezdő háziasszonyoknak jó szívvel ajánlom, igazi "sikerkaja"!

 

img_7471-1.jpg

 

Próbáljátok ki, egészségetekre!

 

img_7467-1_1.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: Főételek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr7016626866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása