ÍZcsiklandozó

Sült karfiolos-répás saláta

2021. július 16. 17:13 - ÍZcsiklandozó

... a villámgyorsan elkészíthető húsmentes fogás

img_7506-1.jpg

 

A karfiol népszerű zöldség, laktató, magas C vitamin tartalmú, ásványi sókban és rostokban gazdag konyhai alapanyag. Többféleképpen elkészíthető, levesként, rántva, rakottasan, de akár salátaként is. Szerencsére egész évben beszerezhető, így aztán bármikor készíthetünk belőle valami finomságot. 
Bevallom, én is nagyon sokszor használom az ételeimben, megsütve, pirítva kifejezetten kedvencemmé vált. 

Most egy remek salátát készítettem belőle, ami gyorsan elkészül, így nem kell mellette sokáig állni a nyári hőségben, ráadásul kifejezetten finom behűtve, de akár langymelegen is. A színe pedig varázslatos a sárgarépa és a lilahagyma társaságában.

Így készítettem:

 

 

img_7510-1.jpg

 

 

Hozzávalók:
- 1 nagy vagy 2 kisebb fej karfiol
- 3 db sárgarépa
- 1 dl víz
- 1 db lilahagyma
- olíva olaj
- só, bors
- 1 ek. borecet

Az öntethez:
- 2,5 dl natúr joghurt
- 2 ek. majonéz
- só, bors
- pár csepp citromlé

A tetejére:
- 1 marék tökmag és szezámmag

 

Elkészítés:
A sárgarépákat megtisztítjuk és karikára vágjuk.
A lilahagymát megpucoljuk, majd úgy vágjuk cikkekre, hogy lehetőleg a "gyökérrésznél" még egyben maradjanak a gerezdek. Ezután tegyük kis tálkába, szórjuk meg 2-3 csipet sóval és locsoljuk meg a borecettel, majd hagyjuk állni, pácolódni.
A karfiol torzsáját vágjuk ki, szedjük rózsáira, mossuk meg és csepegtessük le.

Egy mély serpenyőbe öntsünk kevés olíva olajat, dobjuk rá a karfiolokat és a sárgarépát, majd 1 dl vízzel öntsük fel és fedő alatt 10 perc alatt pároljuk roppanósra. Vegyük le a fedőt, főzzük el nagy lángon a visszamaradt levét és pár percig erős lángon pirítsuk meg a zöldségeket. Ne kavarjuk, hanem rázogassuk a serpenyőt közben!

A magvakat tegyük száraz serpenyőbe, és 2-3 perc alatt pirítsuk meg kissé. Vigyázzunk, a serpenyő sokáig forró marad, ezért ha elértük a megfelelő színt, a tökmagot és a szezámmagot öntsük hideg lapostányérra, majd tálalásig tegyük félre.

Készítsük el az öntetet. Ehhez a joghurtot, a majonézt, a sót, borsot és a citromlevet keverjük el alaposan.

A megpirult és langyosra hűlt karfiolt és sárgarépát tegyük mély salátástálba. Öntsük le a joghurtos öntettel, igazítsuk el rajta a pácléből kivett lilahagyma gerezdeket, majd szórjuk meg ízlés szerint a pirított magvakkal.

 

img_7508-1.jpg

 

Langyosan, de alaposan behűtve is kiváló!

 

img_7511-1.jpg

 

Gyorsan elkészíthető, nagyon finom, laktató saláta.

 

img_7509-1.jpg

 

Önmagában, de akár sült húsok mellé köretként is szuper választás!

 

img_7513-1.jpg

 

Az ízek és a színek igazi kánaánja!

 

img_7518-1.jpg

 

Nem csak a húsmentesen étkezőknek ajánlott, hanem azoknak is, akik egészségesen szeretnek étkezni.

 

img_7501-1.jpg

 

Próbáljátok ki, nagyon finom és egészséges!

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr3116629570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása