A karfiol népszerű zöldség, laktató, magas C vitamin tartalmú, ásványi sókban és rostokban gazdag konyhai alapanyag. Többféleképpen elkészíthető, levesként, rántva, rakottasan, de akár salátaként is. Szerencsére egész évben beszerezhető, így aztán bármikor készíthetünk belőle valami finomságot.
Bevallom, én is nagyon sokszor használom az ételeimben, megsütve, pirítva kifejezetten kedvencemmé vált.
Most egy remek salátát készítettem belőle, ami gyorsan elkészül, így nem kell mellette sokáig állni a nyári hőségben, ráadásul kifejezetten finom behűtve, de akár langymelegen is. A színe pedig varázslatos a sárgarépa és a lilahagyma társaságában.
Így készítettem:
Hozzávalók:
- 1 nagy vagy 2 kisebb fej karfiol
- 3 db sárgarépa
- 1 dl víz
- 1 db lilahagyma
- olíva olaj
- só, bors
- 1 ek. borecet
Az öntethez:
- 2,5 dl natúr joghurt
- 2 ek. majonéz
- só, bors
- pár csepp citromlé
A tetejére:
- 1 marék tökmag és szezámmag
Elkészítés:
A sárgarépákat megtisztítjuk és karikára vágjuk.
A lilahagymát megpucoljuk, majd úgy vágjuk cikkekre, hogy lehetőleg a "gyökérrésznél" még egyben maradjanak a gerezdek. Ezután tegyük kis tálkába, szórjuk meg 2-3 csipet sóval és locsoljuk meg a borecettel, majd hagyjuk állni, pácolódni.
A karfiol torzsáját vágjuk ki, szedjük rózsáira, mossuk meg és csepegtessük le.
Egy mély serpenyőbe öntsünk kevés olíva olajat, dobjuk rá a karfiolokat és a sárgarépát, majd 1 dl vízzel öntsük fel és fedő alatt 10 perc alatt pároljuk roppanósra. Vegyük le a fedőt, főzzük el nagy lángon a visszamaradt levét és pár percig erős lángon pirítsuk meg a zöldségeket. Ne kavarjuk, hanem rázogassuk a serpenyőt közben!
A magvakat tegyük száraz serpenyőbe, és 2-3 perc alatt pirítsuk meg kissé. Vigyázzunk, a serpenyő sokáig forró marad, ezért ha elértük a megfelelő színt, a tökmagot és a szezámmagot öntsük hideg lapostányérra, majd tálalásig tegyük félre.
Készítsük el az öntetet. Ehhez a joghurtot, a majonézt, a sót, borsot és a citromlevet keverjük el alaposan.
A megpirult és langyosra hűlt karfiolt és sárgarépát tegyük mély salátástálba. Öntsük le a joghurtos öntettel, igazítsuk el rajta a pácléből kivett lilahagyma gerezdeket, majd szórjuk meg ízlés szerint a pirított magvakkal.
Langyosan, de alaposan behűtve is kiváló!
Gyorsan elkészíthető, nagyon finom, laktató saláta.
Önmagában, de akár sült húsok mellé köretként is szuper választás!
Az ízek és a színek igazi kánaánja!
Nem csak a húsmentesen étkezőknek ajánlott, hanem azoknak is, akik egészségesen szeretnek étkezni.
Próbáljátok ki, nagyon finom és egészséges!
Jó étvágyat kívánok hozzá!