Ki ne evett volna már gombócot? Szilvás gombócot? Mindenkinek van gyerekkori emléke, ahogy az Édesanyja vagy a Nagymamája éppen gombócot főz... hmmm! A legcsodásabb emlék! A puha, aranymorzsába hempergetett tészta, a szaftos, édes gyümölcs és a fahéjas-vaníliás illatok...
Készítése nem ördöngösség, de igényel némi ügyességet és figyelmet, hogy ne legyen szétfővő, vagy túl kemény a tésztája.
Több receptje is ismert, vannak tojásos és tojás nélküli, héjában vagy anélkül főtt krumpliból készült változatok, mindenki másra esküszik.
Nekem legeslegnagyobb kedvencem Édesanyám sűrűre főzött szilvalekvárral töltött gombóca volt, máig számban érzem az ízét.
Tésztája azonos a nudliéval, így, ha kevesebb gyümölcsünk van, ne essünk kétségbe, a maradék tésztát készítsük el nudlinak.
Vágjatok bele bátran, ha kezdő háziasszonyok vagytok, hiszen most jön a finom, érett szilva időszaka, íme a receptje:
Hozzávalók:
(6 személyre)
- 1 kg piros héjú (lisztes) burgonya
- 30-35 dkg liszt
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 1 csipet só
- 12 db nagyszemű szilva
- 24 szem kockacukor
- őrölt fahéj
A morzsához:
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 15 dkg fehér kenyérből készült morzsa
Elkészítés:
Először a morzsához a szikkadt fehér kenyeret ujjainkkal dörzsölve lemorzsoljuk, szétterítjük és hagyjuk tovább száradni. Az a jó, hogy ennél a technikánál nem lesz nagyon apró a morzsa, mint a reszelésnél vagy darálásnál, hanem rusztikusabb marad.
A nagyszemű szilvákat alaposan megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk. (Ha apró a gyümölcs, akkor nem kell teljesen átvágni a húsát magozáskor, mert akkor egészben fogjuk betölteni a gombócba, ekkor viszont dupla mennyiségű szilvát számoljuk vásárláskor!)
A krumplit meghámozzuk, sós vízben puhára főzzük.
Egy másik fazékban vizet teszünk forrni, ebben főzzük majd ki a kész gombócokat.
A megfőtt krumplit leszűrjük, krumplitörővel összetörjük, 2-3 percig hagyjuk hűlni, de nem tovább, majd liszttel alaposan megszórt nyújtódeszkára borítjuk.
Meghintjük a csipet sóval, hozzáadjuk a puha vajat és rászórjuk a lisztet, majd a még meleg krumplis masszát kézzel, gyors mozdulattal összegyúrjuk. A kész tésztát fél cm vastagra kinyújtjuk, majd hegyes-éles késsel 24 db négyzetre vágjuk.
(Figyelem: Ha sokáig áll a tészta, "elnyúlósódik", ezért érdemes serényen dolgozni!)
A kimagozott fél szilvákba kevés őrölt fahéjat szórunk (én egy mokkás kanálkával szoktam), majd 1-1 egész kockacukrot helyezünk a mag helyére. Óvatos mozdulatokkal összecsippentjük a tészta csücskeit és tenyerünkben hengergetve gombócot formálunk. Addig folytatjuk, míg minden hozzávaló el nem fogy.
A forró-lobogó vízbe rakjuk a gombócokat, hosszú nyelű kanállal óvatosan megkavarjuk-sodorjuk a vizet, hogy ne tapadjanak le a nyers gombócot a fazék aljára.
(TIPP: Ekkora mennyiséget érdemes 2 részletben kifőzni.)
Míg főnek a gombócok egy nyeles serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a morzsát és 2-3 perc alatt szép világos aranyra pirítjuk. Vigyázzunk, a serpenyő még sokáig tartja a hőt, lezárt tűz mellett is képes túlpirulni a morzsa, így inkább picit halványabb legyen, mikor eloltjuk a tűzet!
Közben a gombócok lassan felúsznak a forró víz tetejére, ahol még 2-3 percig főzzük (ekkor már mérsékeljük a tüzet gyöngyözésig) Akkor jó, amikor már seregnek-forognak a víz felszínén.
A készre főtt gombócokat szűrőkanállal kiemeljük, lecsepegtetjük a víztől, majd azonnal a pirított morzsára szedjük. A serpenyőt nyelénél fogva körkörös mozdulatokkal óvatosan megsergetjük, ettől a gombócok minden oldalukkal belehemperednek a morzsába.
Ezzel készen is volnánk.
Azonnal tálalhatjuk, de langyosra hűlve az igazi!
Fahéjas porcukorral megszórva máris fogyasztható.
Igazi magyar étel, laktató leves után kiadós második fogás lehet.
Érdemes kipróbálni más gyümölccsel is, pl. sárgabarackkal!
Örvendeztessétek meg vele a családot minél többször!
Egészségetekre!