Nagy melegben szerintem mindenki szívesen fogyaszt hideg ételeket. Legjobb ilyenkor azokat választani, melyeket nagyobb adagban lehet elkészíteni és kifejezetten jó, ha a hűtőben összeérnek az ízeik. Ilyenek a majonézes saláták, amelyek nagy kedvenceim, mert rendkívül gazdagon variálhatók, laktatók vagy kissé könnyedebbek.
Ezt a krumplisalátát a laktatóbbak közé sorolom, ám a benne lévő hozzávalók savanykás íze mégis üdítővé is teszi. Önállóan is fogyasztható, de remek köret lehet akár sültek, rántott húsok, halak mellé.
Én így készítem:
Hozzávalók:
- 750 g salátának való burgonya
-1 nagyobb lila hagyma
- 5-6 db savanyú uborka
- 2 szál újhagyma
- 3 dl tejföl
- 4 evőkanál majonéz
- frissen őrölt bors és rózsabors
- só ízlés szerint
- fél evőkanál mustár
Elkészítés:
A krumplit megmossuk, majd héjastól feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi. A vízbe teszünk 1 evőkanál sót is. (Salátának olyan burgonya megfelelő, amelyik nem szétfővő, nem túl lisztes.)
Amíg fő a krumpli, elkészítjük a saláta öntetet. Ehhez a tejfölt elkeverjük a majonézzel, a mustárral, sózzuk, borsozzuk. A savanyú uborkát apróra vagdossuk, a lila hagymát meghámozzuk, félbe, majd nagyon vékony szeletekre vágjuk. Az újhagymát megmossuk és vékonyan felkarikázzuk. Hozzákeverjük a zöldségeket a majonézes alaphoz.
A krumpli akkor jó, ha hústűvel beleszúrva az már átmegy rajta könnyedén, de még nem nagyon puha. Ekkor leszűrjük, pár percig hűlni hagyjuk, majd hegyes kés segítségével meghámozzuk.(Vigyázzunk, nagyon forró!!!)
Elnegyedeljük és vékony szeletekre vágjuk, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Kihűlés után mély tálba tesszük, majd leöntjük a majonézes szósszal. Óvatosan összeforgatjuk, hogy ne törjön a krumpli, majd hűtőbe tesszük 2-3 órára, de legjobb, ha egész éjszakára.
Másnap tálaljuk friss zöldhagymakarikákkal és rózsaborssal megszórva.
Ugye milyen egyszerű?
Készítsétek el, nagyon finom!
Ha még gazdagabbá akarjátok tenni, rakhattok bele főtt tojást, apróra vágott sonkát.
Jó étvágyat kívánok hozzá!