Ebben a kora őszies időben jól esik kicsit begyújtani a sütőbe... nem csak a kellemes nyarat idéző meleg miatt, hanem a finoman szálló illatok varázsa miatt is.
Mivel itt a szilva szezon, érdemes ebből a csodálatos gyümölcsből minél több finomságot készíteni. Tudom, a közelgő szeptember már a legtöbb édesanyára, nagymamára sok-sok feladatot ró, így mi sem jobb egy gyorsan elkészíthető, remek receptnél. Akár hétvégére, akár az iskolából hazatérő lurkók pocakjának megtöltésére szánjuk, mindenképpen jó választás!
A szilva szaftossága, a mascarpone krémessége és a puha tészta fantasztikus harmóniában van ebben a sütiben!
Így készül:
Hozzávalók:
- 8 db szilva
- 150 g vaj
- 150 g cukor
- 2 egész tojás
- 125 ml tej
- 200 g liszt
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 tk sütőpor
- 1 mk fahéj
- 1 citrom reszelt héja
A tetejére:
- 250 g mascarpone
- 6 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- pár szelet szilva
- citromfű
Elkészítés:
A szilvákat félbevágjuk, kimagozzuk. A vajhoz adjuk a fahéjat, a vaníliás cukrot, a cukrot, a sót és a citromhéjat, alaposan kikeverjük. Hozzákeverjük a tojásokat, a tejet és a sütőporral elkevert lisztet. A massza felét sütőpapíros formába öntjük, rádobáljuk a szilvákat, majd ráöntjük a tészta másik felét. 180 fokon 35 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
A kész sütit a formában hagyjuk kihűlni.
Míg hűl, elkészítjük a krémet. Ehhez a mascarponét kikavarjuk a por és a vaníliás cukorral, majd a kihűlt sütemény tetejére kenjük. Szilvával és citromfűvel díszítjük.
Ugye milyen egyszerű és nagyszerű?
A kevert tészta alaprecept, érdemes egyéb őszi gyümölcsökkel is kipróbálni!
(körte, alma stb)
Készítsétek el, jó étvágyat hozzá!