ÍZcsiklandozó

Kapros-tejfölös túrógnocchi

2021. október 01. 16:28 - ÍZcsiklandozó

img_7152-1.jpg

 

 

A kapor csodás nyári zöldfűszerünk, amit nem csak aromás íze és illata miatt kedvelünk, hanem emésztésre, gyulladásokra, fájdalmakra gyakorolt gyógyhatása miatt is. Szárítva, vagy olajként sajtolva ősszel és télen is élvezhetjük mindezeket. Szára, virágzata, levelei, magja is felhasználható.
Pár éve a nálunk is ismert skandináv bolthálózat polcain lettem figyelmes egy hidegen sajtolt kaporvirág ízű repceolajra, aminek akkor rabja is lettem. Salátára csurgatva, friss lepényeket, kenyérféléket beletunkolva, különféle ételekhez használva is kipróbáltam és azóta is használom. Most épp egy remek túrógnocchi társa lett a tányéron!

A gnocchi (ejtsd: nyokki) a magyar nudli olasz "tésztatestvére", melyben a finom, friss túró mennyei kiegészítője lett a kapros ízvilág. A laktató tésztarudacskák finom tejföllel meglocsolva kellemes ebédre való második fogásként vagy akár meleg vacsoraként is megállják a helyüket.

Persze ez az étel elkészíthető ízesítetlen olajjal is, friss kaprot hozzáadva gazdagon, de ha tehetitek, szerezzetek be egy üvegcsével és próbáljátok ki az általam leírt recept alapján!

Íme:

img_7149-1_1.jpg

 

 

 

Hozzávalók:

- 500 g túró
- 250 g rétesliszt
- 2 egész tojás
- 2 evőkanál olaj 
(ha lehet kaporvirág ízű)
- 1 kávéskanál só

A pirításhoz:
- 3 evőkanál olaj

A tálaláshoz:
- tejföl
- só
- bors
- friss kapor
és ha van 3-4 csepp kaporvirág ízű olaj

A főzéshez:
- víz
- só

 

Elkészítés:
A tálaláshoz használt tejfölt ízlés szerint sózzuk, ha van kaporvirág ízű olajunk, akkor pár cseppel ízesítjük, ha nincs, akkor tökéletes lesz a nagyon apróra vágott friss kapor is. Ezután hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
A gnocchihoz a hozzávalókat tálba adagoljuk és alaposan összekeverjük.
Egy fazékban bő vizet forralunk, melybe 1 evőkanál sót teszünk. Amíg felforr a víz, a gnocchi tésztáját enyhén lisztezett deszkára borítjuk, majd 4 adagra vágjuk. Minden adag tésztát ujjnyi vastagra sodrunk és éles késsel 2 cm-es darabokra vagdosunk. Ezután villa segítségével kicsit átgörgetjük, majd a forró-lobogó vízhez adjuk. Kavarunk rajta egyet, hogy a tészta ne tapadjon le a fazék aljára, majd közepesre mérsékeljük a tüzet. Amikor a gnocchik a víz felszínére úsznak, további 2 percig főzzük.
Közben egy nyeles serpenyőbe olajat öntünk, (ezt a műveletet is érdemes kaporvirág ízű olajjal végezni, káprázatos lesz a végeredmény!) és melegíteni kezdjük. A kifőtt gnocchikat egy  szűrőkanállal alaposan lecsöpögtetve a felhevített olajra szedjük és 2-3 perc alatt a serpenyőt rázogatva készre pirítjuk.

Tálaláskor meghintjük kevés frissen őrölt borssal, majd kapros tejföllel és frissen vágott kaporral kínáljuk.

 

img_7159-1.jpg

 

Ugye,milyen egyszerű, de nagyszerű?
Imádni fogjátok!

 

img_7154-1.jpg

 

Mivel még jó "nyárias" meleget jósolnak hétvégére, készítsétek el és merüljetek bele a nyári ízekben való nosztalgiázásba!

 

img_7157-1.jpg

 

Ha pedig már inkább egy őszi ízre vágytok, kattintsatok ide a sütőtökös-zsályás gnocchim receptjéért!

Jó étvágyat kívánok bármelyikhez!

 

img_7160-1.jpg

 

 

4 komment
Címkék: Főételek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr2816672710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2021.10.05. 18:02:26

Három fűszer van, amivel ki lehet kergetni a lakásból, a kapor, a kömény, a fokhagyma. Már gyerekkoromban is az volt, hogy a nagyanyám sütötte a túrós lepényt, és csak a felére tett kaprot. A barátnőmmel 15 évig közösen ebédeltünk, felváltva főztünk, de a tökfőzelék adagomat előbb kiszedte, utána kaprozta össze a többit. Ő képes volt kapormártást is főzni a családjának, csak én nem tudom elképzelni, hogy hogyan lehet azt megenni.
Egyébként tökéletes recept, ha a kaprot kihagyjuk. Bocs!

ÍZcsiklandozó 2021.10.05. 18:22:36

@élhetetlen: nincs ezzel baj! Van amivel engem is ki lehet kergetni a világból!

élhetetlen 2021.10.05. 18:32:58

Persze, Írtam, hogy jó a recept! El tudom képzelni őrölt rozmaringos tejföllel is, szalonnással is.
süti beállítások módosítása