A kapor csodás nyári zöldfűszerünk, amit nem csak aromás íze és illata miatt kedvelünk, hanem emésztésre, gyulladásokra, fájdalmakra gyakorolt gyógyhatása miatt is. Szárítva, vagy olajként sajtolva ősszel és télen is élvezhetjük mindezeket. Szára, virágzata, levelei, magja is felhasználható.
Pár éve a nálunk is ismert skandináv bolthálózat polcain lettem figyelmes egy hidegen sajtolt kaporvirág ízű repceolajra, aminek akkor rabja is lettem. Salátára csurgatva, friss lepényeket, kenyérféléket beletunkolva, különféle ételekhez használva is kipróbáltam és azóta is használom. Most épp egy remek túrógnocchi társa lett a tányéron!
A gnocchi (ejtsd: nyokki) a magyar nudli olasz "tésztatestvére", melyben a finom, friss túró mennyei kiegészítője lett a kapros ízvilág. A laktató tésztarudacskák finom tejföllel meglocsolva kellemes ebédre való második fogásként vagy akár meleg vacsoraként is megállják a helyüket.
Persze ez az étel elkészíthető ízesítetlen olajjal is, friss kaprot hozzáadva gazdagon, de ha tehetitek, szerezzetek be egy üvegcsével és próbáljátok ki az általam leírt recept alapján!
Íme:
Hozzávalók:
- 500 g túró
- 250 g rétesliszt
- 2 egész tojás
- 2 evőkanál olaj
(ha lehet kaporvirág ízű)
- 1 kávéskanál só
A pirításhoz:
- 3 evőkanál olaj
A tálaláshoz:
- tejföl
- só
- bors
- friss kapor
és ha van 3-4 csepp kaporvirág ízű olaj
A főzéshez:
- víz
- só
Elkészítés:
A tálaláshoz használt tejfölt ízlés szerint sózzuk, ha van kaporvirág ízű olajunk, akkor pár cseppel ízesítjük, ha nincs, akkor tökéletes lesz a nagyon apróra vágott friss kapor is. Ezután hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
A gnocchihoz a hozzávalókat tálba adagoljuk és alaposan összekeverjük.
Egy fazékban bő vizet forralunk, melybe 1 evőkanál sót teszünk. Amíg felforr a víz, a gnocchi tésztáját enyhén lisztezett deszkára borítjuk, majd 4 adagra vágjuk. Minden adag tésztát ujjnyi vastagra sodrunk és éles késsel 2 cm-es darabokra vagdosunk. Ezután villa segítségével kicsit átgörgetjük, majd a forró-lobogó vízhez adjuk. Kavarunk rajta egyet, hogy a tészta ne tapadjon le a fazék aljára, majd közepesre mérsékeljük a tüzet. Amikor a gnocchik a víz felszínére úsznak, további 2 percig főzzük.
Közben egy nyeles serpenyőbe olajat öntünk, (ezt a műveletet is érdemes kaporvirág ízű olajjal végezni, káprázatos lesz a végeredmény!) és melegíteni kezdjük. A kifőtt gnocchikat egy szűrőkanállal alaposan lecsöpögtetve a felhevített olajra szedjük és 2-3 perc alatt a serpenyőt rázogatva készre pirítjuk.
Tálaláskor meghintjük kevés frissen őrölt borssal, majd kapros tejföllel és frissen vágott kaporral kínáljuk.
Ugye,milyen egyszerű, de nagyszerű?
Imádni fogjátok!
Mivel még jó "nyárias" meleget jósolnak hétvégére, készítsétek el és merüljetek bele a nyári ízekben való nosztalgiázásba!
Ha pedig már inkább egy őszi ízre vágytok, kattintsatok ide a sütőtökös-zsályás gnocchim receptjéért!
Jó étvágyat kívánok bármelyikhez!