Ki ne ismerné azt a mondást, miszerint: "Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik!"? Persze ezt a mondást vélhetően nem a hiedelem végeredménye miatt tartják be az emberek, de kétség kívül az évnek ezen a napján rengetegen esznek libahúst.
Levesben, sültként, máját sütve/pástétomként, sőt akár csak zsírját vagy töpörtyűnek megsütött háját is fogyasztjuk, páratlan ízélményben lehet részünk. Mivel hétköznap kevesebb idő jut a legtöbb háztartásban az időigényes sütés-főzésre, így korábbi receptem erre is ad megoldást, csak kattintsatok IDE!
Én most a leginkább elterjedt módon, sütve készítettem el. Színes, illatos és rendkívül finom köretekkel tálaltam, méghozzá: zsályás-narancsos sütőtököt és almás lila káposztát.
Így készítettem:
Hozzávalók:
- személyenként 1 db bőrös libacomb
- só
- frissen őrölt bors
- 3-4 gerezd fokhagyma
- friss rozmaring
- libazsír a sütéshez
Almás káposztához:
-1 fej kisebb lila káposzta
- kevés zsiradék
- 2 evőkanál cukor
- só
- frissen őrölt bors
- 1 mokkáskanál köménymag
- vörösborecet ízlés szerint
- 2-3 db savanykás alma
A tök körethez:
- 1 egész hokkaido tök vagy kisebb sonkatök
- kevés olaj
- friss zsályalevelek
- 1 kisebb narancs
Elkészítés:
A libacombokat megmossuk, ha szükséges, az esetleges toll és tok maradványokat eltávolítjuk. A combok alsó csontvégénél, a porc alatt éles késsel körbevágjuk (Így szebben fog a bőrös rész "zsugorodni" sülés közben, láthatóvá válni a csont). A combok széléről a nagyon túllógó bőrt levágjuk és a tepsi aljába rakjuk, melybe bőven rakunk libazsírt is.
A combokat alaposan besózzuk, húsos oldalukon borsozzuk,majd a zsírozott tepsibe fektetjük. Mellé dobjuk a fokhagyma gerezdeket és a rozmaring ágakat.
Aláöntünk fél ujjnyi vizet és 140 fokra előmelegített sütőben nagyon lassan 3 órán át sütjük, konfitáljuk. Az utolsó fél órában megnöveljük a hőfokot 190 fokra és lepirítjuk a combokat. Melegen tartjuk tálalásig.
Amíg a comb lassan sül, elkészítjük a köretet.
A lila káposztát elnegyedeljük, torzsáját kihagyva éles pengéjű késsel csíkokra vágjuk. Kevés zsiradékon a cukrot, enyhén megkaramellizálunk, majd a káposztát rádobjuk. Átforgatjuk, sózzuk, köménymaggal meghintjük, felöntjük kevés vízzel és roppanósan puhára pároljuk. Közben az almákat megmossuk, meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk. A majdnem kész káposztához adjuk, meglocsoljuk ízlés szerint vörösborecettel és további 5 perc alatt tökéletesre pároljuk az egészet.
A hokkaido tököt meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, rárakunk pár ágacska friss zsályát, pár karika narancsot és enyhén megspricceljük némi olajjal. Az elkészült libacombok után a forró sütőbe toljuk és 20-25 perc alatt megsütjük. (Ez az idő pont elég ahhoz, hogy megterítsünk, az asztalunkhoz ülőket egy üdvözlő itallal köszöntsük, és már tálalhatunk is.)
Csodaszép, színes, mennyei!
Pazar illatú ünnepi étel, igazi őszi finomságok tárháza.
Készítsétek el, akár hétvégére, nem csak Márton nap alkalmából!
Váljék kedves egészségetekre!