ÍZcsiklandozó

Töltött datolya

2022. március 04. 16:08 - ÍZcsiklandozó

img_4271-1.jpg

 

Véget ért a farsang, ami a téli és tél végi ünnepkör nagy lakomázós, enni-inni csábító időszakát lezárta. Március lévén már azok is némi önmérsékletre csábulnak, akik egyébként nem diétáznak egészségügyi vagy alakformáló szándékból. Vágyunk a megújuló, friss ízekre, a zöldségekre, a friss gyümölcsökre, a húsmentes ételekre. A krémes, nehéz, akár olajban sült süteményekre, desszertekre már csak ritkán gondolunk, ám valljuk be őszintén, időnként jó lenne még bekapni pár édes falatot. 

Akik szeretik az aszalt gyümölcsöket magukban nassolni, jól ismerhetik a datolyát. Ez a gyümölcs nem csak kellemes csemege, hanem élettani és gyógyhatása sem elhanyagolható. Tartalmaz B vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, rezet, káliumot, cinket, sőt, vasat is. Étkezési rost tartalma szintén nem elhanyagolható. ásványi anyag tartalmánál fogva remek vértisztító, de jó hatással van a légzőszervekre is. Mivel növényi hormontartalma jelentős, kiváló segítője lehet a változókor idején a hormonháztartás egyensúlyban tartásának. Rost tartalma szintén magas, az emésztőrendszer karbantartása során lehet segítségünkre. Mivel magas a cukortartalma, túlzott fogyasztása a cukorbetegeknek azonban javasolt. 
A Bibliában is fellelhető keleti csodát hazánkban első sorban szárított formában lehet megvásárolni, de akár nagyobb mennyiséget is beszerezhetünk, mert több hónapig is eláll.  Felhasználása nem csak önmagában lehetséges, mert kiválóan illik a szárnyasok, halak mellé, akár töltelékként.  Természetes édesítőként gyümölcssalátát, süteményeket, smoothie-kat is készíthetünk vele, sőt, akár sajttálra is helyezhetjük, mert remekül harmonizál azok ízével..

Én most vendégvárónak készítettem el, töltött  formában. Bevallom, villámgyorsan elfogyott, olyan finom lett!

Így készítettem: 

 

 

img_4282-1.jpg

 

 

Hozzávalók:

- 20 dkg aszalt datolya
- nagy marék olajos mag
(sós mandula, földimogyoró, dió, stb.)

a bevonáshoz:
- 15 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé

a szóráshoz:
- 2-3 evőkanál kókuszreszelék, darabolt mogyoró, dió,
szeletelt mandula, kandírozott narancs- és citromhéj vegyesen

 

Elkészítés:

Az aszalt datolyákat kimagozzuk, a magok helyére ízlés szerinti olajos magvakat töltünk, és enyhén összenyomjuk az aszalványt a töltelék körül. 
A csokoládét beletördeljük egy lábasba, és vízgőz felett addig melegítjük, míg teljesen felolvad. A töltött datolyát – villa segítségével – belemártjuk az olvadt csokoládéba. Lecsepegtetjük róla a felesleget, majd rácsra tesszük 15 percre. Amikor már nem folyós a csokoládé, megszórjuk a falatkák tetejét – ízlés szerint, vegyesen – kókuszreszelékkel, darabolt dióval, mogyoróval, szeletelt mandulával, apróra vagdalt kandírozott citrommal és naranccsal. Teljes dermedésig hűvös helyre tesszük.

 

img_4261-1.jpg

 

Igazán változatosan elkészíthető, bármilyen általatok kedvelt olajos maggal megtölthetitek!

 

img_4264-1.jpg

 

Elkészítése nem ördöngösség, akár hétvégi gyerekekkel végezhető program is lehet.

 

img_4274-1_1.jpg

 

Akár fehér csokoládéval is bevonható, ha kedvelitek!

 

img_4285-1.jpg

 

A keserű csokoládé és a sós magvak még inkább kiemelik és kiegészítik a datolya édességét, de natúr magvakkal is kiváló. Két, három darab elegendő ahhoz, hogy kielégítsük édességvágyunkat.

 

img_4272-1.jpg

 

Remek maradékmentő nassolni való, akár karácsony, akár húsvét után felhasználható hozzá a megmaradt csokoládé, magvak, egyebek. Próbáljátok ki, váljék egészségetekre!

Ez a receptem megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2022. márciusi számában!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr3717770164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása