ÍZcsiklandozó

Húsvéti pászka kalács

2022. április 09. 07:00 - ÍZcsiklandozó

img_4685-1.jpg

 

Húsvét nincsen kalács nélkül! Én is minden évben sütök, általában hagyományosan hat szálból fonom a tésztát. Néha mazsolával, néha szeletelt mandulával gazdagítom. Ám hiába sütök minden évben, eddig csak képeket mutattam még róla Instagram oldalamon, vagy csöppnyi főzős Facebook csoportom tagjainak, de blogbejegyzés és recept még sosem született nálam. Éppen ezért szeretnélek kárpótolni Benneteket, így most egy igazán különleges kalácsot, a pászka kalácsot mutatom meg Nektek., amit tavaly húsvét előtt ismertem meg és azonnal el is készítettem. És, hogy miért különleges ez a kalács? Mert elkészítése a szokásosnál nagyobb odafigyelést és precizitást igényel, a díszítése pedig liturgikus jelentéssel bír. 
A kalács közepe ugyanis Jézus testét, fonatai körben alul az ostort, felül a töviskoszorút, keresztben a feszületet jelképezik. Öt rózsája közül a középső a szív, a négy szélső pedig a többi négy sebet jelzi. Ezt a gyönyörűen, ételen ábrázolt jelentést a hajdúdorogi asszonyoktól és Kocsis Fülöp hajdúdorogi egyházmegye érsekének elbeszéléséből ismerhettem meg, a készítés minden csínjával-bínjával együtt. (Ha kedvetek tartja, bátran olvassatok utána, vagy nézhettek videót is mindezekről.)
Bevallom, én a pászka kalács készítésénél igazi felüdülést és elmélyülést éreztem. A végeredmény pedig szerintem gyönyörű lett! A receptben megadott mennyiség nem kevés, egy nagy sütőformához való adag. Nekem a sütéskor egy kicsi kuglófformám volt, így a maradék tésztából egy kisebb hármas fonatú kalácsot és két fonottkát készítettem. Mivel pedig ennyi kalácsom lett hirtelen, az egyszerűbbeket megtartottam, ezt a mesés pászka kalácsot pedig elajándékoztam! (Sajnos emiatt felvágott állapotban nem tudtam megörökíteni, de legközelebb ez sem marad el!)

És még egy fontos tudnivaló: A pászka kalácsot csütörtökön készítjük, a sonkát pénteken főzzük, a sárga túrót meg szombaton!

 

És, hogy hogyan is készül ez a gyönyörű kalács, most megmutatom:

 

 

img_4683-1.jpg

 

 

Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 0,5 l tej
- 5 dkg vaj
- 1/4 élesztő
- 10 dkg cukor
- 2 tojás sárgája
- csipet só
- ízlés szerint mazsola

A tészta lekenéséhez:
- 2 tojás fehérje

Plusz eszköz:
- hurkapálca

Elkészítés:
Kovászt készítünk először. Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, amire kevés cukrot szórunk. A lisztet dagasztó tálba szitáljuk, aminek a közepébe mélyedést készítünk. Ebbe a mélyedésbe öntjük a kevés tejben felfuttatott élesztőt, majd némi lisztet belőle ráhintve pihenni hagyjuk. A kovász pihenés közben megerjed. Közben, amíg a kovász készül, a maradék langyos tejet elkeverjük a tojások sárgájával és az olvasztott, de langyosra hűtött vajjal. A tejes-tojásos keveréket és a kovászt összekeverjük a teljes lisztmennyiséggel. Hozzáadjuk a megáztatott mazsolát is. Ezután alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük langyos helyen. 
Amíg kel a tészta, a sütőformát kikenjük alaposan vajjal.

A megkelt tészta formázásának jelentősége van, ez precizitást és figyelmet igényel, de nem ördöngösség. (A blogbejegyzés végén segítő fázisképeket teszek közzé!)
A tésztamennyiséget  3 részre osztjuk el: 
- az egyharmadát szépen meggömbölyítjük ismét, ezt tesszük a sütőforma közepébe
- a kétharmad részt összesen 13 egyforma darabra vágjuk, ezt fogjuk sodorni, tekerni. Nyolc darabot szépen kisodorjuk. Négyet szép egyenesre, négyet pedig úgy, hogy a közepe kissé vastagabb legyen, a szélei felé pedig elvékonyodó. A maradék ötöt vékony csíkra nyújtjuk.

Az egyenesre sodort négy tésztarúd közül kettőt-kettőt összetekerünk, így kapunk két hosszú tekercset, ezek lesznek körben, egymás fölött az ostor és a koszorú. A két-két kissé elvékonyodó szálból készült fonatokat (egyiket jobbra, másikat balra tekerve) pedig a kalács tetején keresztbe fogva kapjuk a feszületet utánzó mintázatot.
A maradék öt, vékonyra nyújtott tésztadarabból készítjük bevagdosva és feltekerve a sebeket jelképező rózsákat. (Lejjebb lásd a képeket!)

A sorrendiség tehát megismételve a következő:
1. Középre kerül a legnagyobb tésztagombóc a formába helyezve.
2. Köré egy egyenes szálakból tekert hosszú szál (ez lesz az ostor).
3. Felül keresztbe kerül két darab két szálból csavart és összekapcsolt szál, ezek jelzik a keresztet.
4. Ezt kívülről körbefon egy két szálas csavarás, mint a tövis koszorú.
5. Végezetül pedig a rózsák: Középre, a szív seb jelképeként egy rózsa, a négy további pedig a "feszület" végeinél, mint a kéz és láb sebek.
Az előkészített kalácsot lekenjük tojás fehérjével, majd addig pihentetjük, míg a sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A forró sütőbe tolva kezdjük sütni, majd szükség esetén a hőfokot mérsékeljük 170 fokra (meg ne égjen, de átsüljön!) és szép pirosra sütjük.
 

 

img_4700-1.jpg

 

A formából kiborítva, rácson hagyjuk kihűlni.

 

img_4710-1.jpg

 

Finoman ügyeskedve gyönyörű mintázatot tudunk létrehozni.

 

img_4718-1.jpg

 

A mintázat felülről vehető ki igazán.

 

img_4724-1.jpg

 

Ha könnyíteni és gyorsítani akarunk a munkán, használhatunk robotgépet is a dagasztáshoz. Én kedvenc Anka gépemmel dolgoztam.

 

img_4689-1.jpg

 

Igazi gyönyörű, ünnepi kalács!

 

img_4705-1.jpg

 

Foszlós, édes, igazi különlegesség!

 

img_4702-1.jpg

 

Nehéz betelni a látványával.

 

img_4712-1.jpg

 

És akkor most jöjjön pár fáziskép:

 

img_4664-1.jpg

 

img_4666-1.jpg

 

img_4668.JPG

 

img_4670-1.jpg

 

img_4672-1.jpg

 

Készítsétek el bátran!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr1617800987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása