
Azt hiszem, nincs az a magyar ember, aki ne szeretné a hagyományos hazai konyha kelt tésztájú lepényét, a lángost. Számomra a nyár elképzelhetetlen nélküle, igazi strandhangulatú étel, amit minden évben elkészítek valamilyen formában. Most egy előre elkészíthető variációt hoztam, ami nagy adagban készítve akár vendégfogadáshoz vagy több alkalomra tervezve is remek, hiszen akár 5-6 napig is eláll a hűtőben, csak az aktuális sütést kell időzíteni.
(Nekem a teraszomra rendszeresített rezsón sütve még a lakást sem árasztja el a sülő olaj szaga, akinek módjában áll, mindenképpen telepedjen ki a szabadba, ha ilyen ételeket készít, roppant praktikus.)
Ha kedveljük a fokhagymás változatot és viszonylag rendszeresen készítünk lángost, érdemes elkészíteni a fokhagymás kencét, amit jól záródó üvegben hosszan tarthatunk a hűtőben. (5-6 gerezd tisztított és áttört fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 1 dl víz, só keveréke)
És akkor most lássuk a lángost, aminek a tésztája zseniálisan finom és könnyed lesz a joghurttól!
Íme:

Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 5 dkg élesztő
- 2 dl tej + 1 mokkáskanál cukor
- 450 g natúr joghurt
- 3 db tojás
- 1 ek. só
A sütéshez:
- bő olaj
A tálaláshoz:
- tejföl
- sajt
- só
- fokhagyma
Elkészítés:
Az élesztőt a langyosra melegített cukros tejben felfuttatjuk.
A lisztet tálba szitáljuk (én a kedvenc robotgépemmel dolgoztam), hozzáadjuk a sót, az élesztős tejet, az egész tojásokat és a joghurtot, majd hólyagosra dagasztjuk.
Egy hűtőzhető zacskót belül olajjal kikenünk és a kidagasztott tésztát beletesszük, majd légmentesen lezárjuk és a hűtőbe tesszük. Érdemes pár órára a hűtőben pihentetni, de akár egész éjszakára.
Sütés előtt csak annyit veszünk ki belőle, amennyit éppen el kívánunk fogyasztani, így mindig frissen tálalhatjuk.
A kivett tésztamennyiséget ökölnyi gombócokra osztjuk, enyhén olajozott felületen pihentetjük 15-20 percig, majd a sütéshez használt bő olajat mély lábasban kellőképpen felhevítjük.
Fontos, hogy jó meleg legyen az olaj! A tésztagombócokat kezünkkel óvatosan a kívánt vastagságúra húzgáljuk, nyújtjuk (vannak, akik középen egészen elvékonyítva kedvelik, vannak, akik vastagabban szeretik, én is a vastagabb tésztájú lángosért rajongok)
A lángosokat (egyszerre max 2-3 db-ot) a forró olajba tesszük és mindkét oldalukat arany színűre sütjük. Szalvétára helyezve lecsepegtetjük és még melegen tálaljuk.
Felületét bedörzsölheti ki-ki magának ízlés szerint fokhagymagerezddel vagy öntettel, megkenheti tejföllel. Reszelt sajttal, sóval megszórva de akár csak pőrén, magában máris fogyasztható.

Füstölt sajttal is kitűnő!

Nagyon finom, kiadós étel!

Próbáljátok ki, kedves egészségetekre!
