ÍZcsiklandozó

Különleges körtés rakott palacsinta

2022. október 21. 19:32 - ÍZcsiklandozó

image_123923953_15_-1.jpg

 

Palacsintázni jó! Nem csak azért, mert csodafinom, hanem mert végtelen módon variálható. Tökéletes választás egy laktató leves után, desszertként, csak szimplán megkenve baracklekvárral vagy kakaóval, netán krémes, édes túróval, de tovább gondolva, kicsit nagyobb energia ráfordítással akár rakott finomsággá is alakítható. Blogomon olvashattátok már a bécsi túrós receptjét ugyanúgy, ahogy a különleges tiramisu palacsinta elkészítését is. 

 Most egy remek őszi finomságként hozom, krémesen, édesen, illatos, rumos, karamellizált körtével megtöltve. Hűvös időben igazi lélekmelengető finomság, nem csak a gyomornak, hanem a szemnek is.

A Civil Rádió havonta sugárzott szombat reggeli "Mit főzöl ma?" című október eleji műsorában említettem többek között ezt a desszertnek is beillő palacsintás finomságot, most pedig mutatom, hogyan készítettem.

Íme a receptje:

 

 

image_6487327_2_-1.jpg

 

 

Hozzávalók:
(9 db palacsintához)

- 150 g liszt
- 2,5 dl tej
- 2 tojás
- 2 evőkanál rum
- 2 evőkanál olaj
- 1 csipet só
- szénsavas ásványvíz (kb. 2 dl)

A töltelékhez palacsintánként:
-  1 kisebb, kemény körte
-  fél evőkanál barna cukor
- fél mokkáskanál őrölt fahéj
- egy pici löttyintésnyi rum

A mártáshoz:
- 3 tojás sárgája
- fél liter tej
- 3 evőkanál kristálycukor
- 2 zacskó vaníliás cukor
- 1 evőkanál liszt vagy keményítő

A tetejére:
- 3 tojás fehérje
- 1 csipet só
- 1 evőkanál porcukor

Díszítéshez:
- pár levélke citromfű

 

Elkészítés:
Hagyományos palacsintát készítünk. Ehhez a hozzávalókat apránként adagolva összekeverjük simára a hozzávalókat és minimum fél órára pihenni hagyjuk.

Amíg a palacsinta tésztája pihen, elkészítjük a tölteléket. A kemény körtéket meghámozzuk, kimagozzuk és apró kockákra vágjuk. A cukrot serpenyőbe öntjük és lassú tűzön karamellizálni kezdjük. Hozzáöntjük a rumot, majd a körtekockákat átforgatjuk rajta és pár percig együtt melegítjük. (Puha körte ennél a fázisnál széteshet, de ne essünk pánikba, pépes massza is lehet a töltelék). A tölteléket kihűtjük.
A vanília mártáshoz a tojássárgákat a cukrokkal és a liszttel simára keverjük, egy két evőkanál tejjel elkeverjük, közben a többi tejet melegedni tesszük. Amikor felforrt a tej, hőkiegyenlítjük a tojásos masszát apránként hozzáadott meleg tejjel, így nem fog a mártásunk csomós lenni. A meleg tejhez öntjük a tojásos keveréket, majd alacsony lángon, állandó keverés mellett sűrűre főzzük.
félretesszük kihűlni.

A pihentetés után a palacsinta masszából süssünk 9 db palacsintát.
(TIPP: Ha a pihentetés alatt a massza sűrűsödött, hígítsuk kevés tejjel vagy szénsavas vízzel.)

A palacsintákat töltsük meg az illatos fahéjas, karamelles, rumos körtével., majd boríték szerűen hajtogassuk össze. Egy magas falú sütőtál aljára terítsünk pár kanál vaníliás mártást és a palacsinták közül hármat helyezzünk rá úgy, hogy a hajtásszél felülre essen. Erre terítsünk egy adag mártást, majd rakjunk rá újabb három palacsintát. Erre ismét mártás és palacsintasor kerül. Végezetül mártással borítsuk be.

A tojások fehérjét  a csipet sóval és a cukorral verjük nagyon kemény habbá. (Én ehhez kedvenc Anka robotgépemet használtam.) Kanalazzuk óvatosan csőrös habzsákba (akár csillagcsőrt is használhatunk) és hullámos íveket kanyarítva nyomjuk a palacsinták tetejére úgy, hogy a palacsinták elkülönülve láthatóvá váljanak a szép tálalást könnyítve.

Toljuk a sütőtálat 160 fokra előmelegített sütőbe és melegítsük össze addig, míg a hab szép színt kap. 

 

 

image_123923953_17_-1.jpg

 

A sütőből kivéve langyosra hűtjük, majd leheletnyi porcukorral meghintjük és citromfű levélkékkel díszítjük.

 

image_123923953_30_-2.jpg

 

Tálalásnál a habrétegnek megfelelően emeljük ki a krémes palacsintát a tányérra.

(Szerencsésebbeknek a habos tetejű jut!)

 

image_123923953_23_-1.jpg

 

Igazán finom és különleges, nem csak az íze, a látványa is!

 

image_123923953_27_-1.jpg

 

Felnőtteknek kínálhatunk mellé jóféle rumot, koccintónak.

 

image_123923953_18_-1.jpg

 

A tetején lévő hab miatt igazán frissen a leglátványosabb, kellemes langyosan pedig a legfinomabb, amikor még a mártás sem dermed túl a hűlés során.

 

image_123923953_33_-1.jpg

 

Vendégváráshoz kiváló, mert egészen az összeállításig előkészíthetjük, csupán a hab felverését és az összemelegítést kell jól időzítenünk.

 

image_123923953_21_-1.jpg

 

Készítsétek el, jó étvágyat kívánok hozzá!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr217940516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása