ÍZcsiklandozó

Angol húsos pite Karácsonyra

2022. december 10. 20:04 - ÍZcsiklandozó

img_5664-1.jpg

 

Évek óta vágyom egy ilyen fantasztikus, tradicionális angol húsos pite elkészítésére. Most végre eljött az idő....
Angol anyanyelvű kolléganőm már kínált ilyen pitével, de én még sosem készítettem. Tudtam, hogy hosszadalmas az elkészítése, de az íze és az állaga kárpótol minden belefeccölt energiát!

Kutakodtam az interneten és rátaláltam egy szerintem igazán remek és aprólékos videóra, ami alapján elkészítettem az én változatomat. Ebben nem csak sertés, hanem baromfi is van, méghozzá csirke és kacsa. Nem is akármilyen formában, hanem  mell, szív, máj alapanyagként. A sertéshús mellett kiváló összetevője lett ennek a sokáig eltartható, kellemesen omlós tésztájú pitének. A díszítés természetesen ünnepi lett, a hagyományos angol mahónia levelek és bogyók formájának segítségével.

Ha kedvet kaptatok elkészíteni és van jópár órátok ehhez, akkor mutatom, hogy készül:

 

 

img_5681-1.jpg

 

 

Hozzávalók:

A tésztához:
- 675 g liszt
- 10 g só
- 300 g víz
- 175 g vaj vagy zsír
A lekenéshez:
- 1 egész tojás

Töltelékhez:
- 500 g sertéslapocka ledarálva
- 500 g sertéslapocka felkockázva
- 1 egész csirkemell kifilézve
- 5-6 db csirkemáj
- 5-6 db kacsa vagy csirkeszív
- 150 g füstölt, főtt szalonna
- aszalt vörös áfonya
- só
- őrölt bors
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
- 2 egész tojás

Az "öntéshez":
- nagyjából 3 dl húsleves alaplé
- 1 zacskó zselatin
(vagy 3 dl frissen főzött kocsonyalé)

 

Elkészítés:
A tésztához a lisztet és a sót összekavarjuk. A vizet felforraljuk, beletesszük a zsiradékot és addig melegítjük kavargatva, míg a zsiradék teljesen feloldódik. Ekkor a sós liszthez öntjük. Először kanállal összeállítjuk a tésztamasszát, majd ha már a kezünk elviseli a melegét, akkor kézzel tovább gyúrjuk addig, míg sima felületű, egynemű tésztát kapunk. Cipót formálunk belőle, majd jól záródó nejlonba csomagolva hűtőbe tesszük 1 órára (vagy akár egész éjszakára).

Közben elkészítjük a tölteléket
Az aszalt vörös áfonyát konyakba, annak híján langyos vízbe áztatjuk.
A vörös hagymát apró kockákra vágjuk, kevés zsiradékon üvegesre pároljuk.
Az egész húsokat (lapockát és csirkemellet) nagyon apró kockákra vágjuk (1,5 x 1,5 cm). A kacsa vagy csirkeszívet enyhén sós vízbe tesszük, majd 15 percig előfőzzük. Ezután hozzáadjuk a csirkemájakat, amivel további 10 percig lassan főzzük. Leöntjük róluk a vizet, hagyjuk kihűlni, majd a szíveket kisebb, a májakat nagyobbacska darabokra vágjuk. 
A darált sertéslapockát mély tálba tesszük, hozzáadjuk az apróra vágott lapocka és csirkemell kockákat, a májat és a szívet, 2 egész tojást, a megfonnyasztott vörös hagymát és a nagyon apróra vágott szalonnát. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük morzsolt kakukkfűvel. A beáztatott áfonyát lecsepegtetjük és azt is a töltelékhez adjuk. Finom mozdulatokkal az egész masszát alaposan elkeverjük.

A pihentetett tésztát a hűtőből kivesszük, a zacskóban hagyva hagyjuk fél órát állni, hogy szobahőmérsékletű legyen, így könnyen nyújtható.
Egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazunk. A tészta kétharmadát levágjuk,  lisztezett deszkán akkora kör formára nyújtjuk, hogy a tortaformát belül teljesen kibélelhessük, sőt, a forma peremén kicsit túllógjon. Kézzel ügyesen igazgassuk el a formában, majd kanalazzuk bele a húsos tölteléket. 
A maradék tésztából nyújtsunk akkora kört, ami befedi a tortaformát, 1-2 cm-rel túllógva. A tészta széleit kevés vízzel nedvesítsük meg, majd a tésztaszéleket illesszük össze. A felesleget vágjuk le, majd ujjainkkal finoman nyomkodjuk össze. (Pitetészta szélének díszítésére különféle módokat alkalmazhatunk, akár villával cakkosra nyomkodhatjuk, akár ujjainkkal igazgathatjuk díszes csinosra.
Egy vastag szívószállal a pite tetején középen fúrjunk lyukat, ahol a gőz és az esetleges levek utat találnak maguknak.. 
A leesett tésztaszélekből vágjunk kedvünkre csillag, levél, bogyó formákat, majd azok hátulját megvizezve tapasszuk csinosan elrendezve a pite tetejére. 
A sütőt melegítsük elő 160 fokra. 
A pitét toljuk be és süssük 30 percig, majd mérsékeljük a tüzet 140 fokra. Süssük lassan további 90 percig. Ekkor vegyük ki a sütőből a formát, óvatosan távolítsuk el a kapcsos szélét, kenjük meg a tojással a pite oldalát is és toljuk vissza a sütőbe további 20 percre.
A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt a húsos pite, készítsük el a zselatinos alaplevet, ha van főzött kocsonya alapunk, akkor használjuk azt. Ehhez 3 dl húsleves alaplevet (pl.: maradék leszűrt húsleves vagy víz és leveskocka keveréke) keverjük el a zselatinnal és folyamatosan kevergetve melegítsük fel annyira, hogy a zselatin teljesen feloldódjon. Forralni nem szabad! Hűtsük ki langyosra.
A húsos pitét tegyük tálra, majd a langyos zselatinos alaplét konyhai vékony csőrös fecskendőbe szívjuk fel. A pite tetején a szélekhez közel óvatosan fúrjuk be a fecskendő csőrét és kisebb adagokban nyomjuk be a pite belsejébe a húsos levet, legalább 2-3 helyen. Figyeljük a tészta közepén lévő nagy nyílást, amikor ott megjelenik a folyadék, akkor biztosak lehetünk benne, hogy kitöltöttük a pite üregeit. 

Tegyük hűtőbe 1-2 órára, amíg teljesen megdermed a zselatin, majd tálaljuk!

 

img_5696-1.jpg

 

Éles késsel csodaszépen szeletelhető!

 

img_5700-1.jpg

 

Tálaláskor kínálhatunk mellé édeskés-savanykás áfonya lekvárt, vagy mustárt, de persze egy kupica konyakkal koccinthatunk is előtte.

 

img_5686-1.jpg

 

Nem tartozik a gyorsan elkészíthető finomságok közé, de mindenképpen megéri elkészíteni, hiszen akár a mi töltött káposztánk, remek karácsonyi étel, napokig eláll hűtőben, kiadós, így csak szelni kell belőle és egy jó kis film elé ülve befalatozni. Jöhet akár a "Reszkessetek betörők!"

 

img_5669-1.jpg

 

Igazi különlegesség, aki kedveli más országok konyháját, mindenképpen fogjon hozzá bátran!

 

img_5680-1.jpg

 

A tölteléket variálhatjátok, aszalt szilvával, csak sertés hússal, vadakkal, fácánnal gazdagíthatjátok ízlés és hozzávaló szerint.

 

img_5707-1_1.jpg

 

Áldott Ünnepet kívánok Minden kedves Olvasómnak!

 

img_5670-1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr5117993886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása