Gyermeknek lenni, gyermek lelkűnek maradni jó. Mozizni még jobb. Sütit enni a legjobb! Ha a sütit gyerekekkel együtt el lehet készíteni, az a legeslegjobb! Márpedig ezt a nagyon finom, egyszerű sütit olyan könnyű elkészíteni, hogy akár kamasz nagytesók segítségével kisebb gyerekek is elkészíthetik.
Kinézetre a jó öreg "mozicsillag" ogre jut az eszünkbe a pocsolyazöld és sárosbarna látványáról, így mi más is lenne a neve, mint Shrek szelet. Beleharapva a puha és roppanós állag, a csokoládé és mandula íze teszi ellenállhatatlanná.
Igen laktató, akár vendégvárásra is kiváló.
Íme a receptje:
Hozzávalók:
- 500 g darált háztartási keksz
- 250 g porcukor
- 250 g olvasztott margarin
- 8-9 evőkanál tej
A kakaós masszához:
- 3 evőkanál keserű kakaópor
- 3 ek rum vagy ízlés szerint rumaroma
A zöld masszához:
- 4 evőkanál zöld mandula aroma
A tetejére:
- 200 g étcsokoládé
- 1 tk olaj
Elkészítés:
A margarin megolvasztjuk mikróban, majd langyosra visszahűtjük. A darált háztartási kekszet mély tálba öntjük, alaposan elkeverjük a porcukorral, az olvasztott margarinnal és a tejjel.
Ezután a kapott masszát megfelezzük. (Én szemre feleztem el, így nem lett tökéletesen fele-fele az arány, de azt hiszem, ezért senki nem haragszik meg rám.)
Az egyik masszához hozzáadjuk a kakaóport és a rumot, a másikhoz a zöld mandula aromát. Mindkét masszát alaposan elkeverjük. (Ha színre sötétebb zöldet szeretnénk, adhatunk méh hozzá aromát, de akár kevés zöld ételfestéket is lehet.
Mindkét masszát sütőpapírral letakarjuk és így nyújtjuk ki nagyjából 1,5 cm vastag téglalap formára. A sütőpapírt lehúzzuk róluk, majd a kakaós masszát alulra helyezve óvatosan ráhelyezzük a zöld réteget. Sodrófával finoman átgurulunk párszor a tetején, hogy szépen összesimuljon a kétféle tésztaréteg.
Hűtőbe tesszük amíg megolvasztjuk a bevonó csokit.
Ehhez vízzel teli nyeles lábasra teszünk egy pontosan akkora lábast, ami az alsóra illeszkedik. Beletördeljük a csokoládét, hozzáadjuk az olajat és állandó kevergetés mellett addig melegítjük, míg a csokoládé teljesen felolvad.
A hűtőből kivesszük a sütit, a csokoládét visszahűtjük kissé, majd még folyós állapotban a tészta tetejére öntjük. Pár perc dermedés után kés fokával vagy villa segítségével mintázatosra cirkalmazzuk kedvünk szerint.
Teljes dermedés után apró háromszögekre felszeleteljük.
Tálalásnál szépen elrendezhető különféle alakzatban.
Igazán kiadós, hosszan eltartható sütemény, készítsétek el, érdemes!
Jó étvágyat hozzá!