Hétköznaponként igazán ritkán főzök családomnak, időnként azonban ilyenkor is vágyunk egy meleg vacsorára. Erre remek ötlet a házi vekniben fél óra alatt olvadtra átsütött camembert sajt. Különféle fűszeres vajakkal lehet meglocsolni a kenyeret, amitől csodás illata, szaftos belseje lesz.
A camembert sajtot a többi sajtféleséggel együtt nagyon szeretjük. A kívül fehér, rugalmas, bársonyos nemespenésszel borított, belül krémesen lágy sajt egy normandiai falucskából származik, melynek egyetlen darabkájának elkészítéséhez 2 liter tejet használnak fel. Szinte hihetetlen! Az eredeti receptúra szerint ráadásul nyers tejet használnak. Persze a nagy néptömegek számára elérhető, kedvelt camembert sajtot már pasztőrözött tej felhasználásával, kissé átalakítva készítik.
Én leginkább a különféle ízesítésű sajtokért rajongok, kedvencem a borsos és a diós változat. Mostani ételemhez natúr camambertet használtam.
Mutatom, hogyan:
Hozzávalók:
- 1 db kisebb házi vekni vagy cipó (kb. 500 grammos)
- 1 db kerek camembert sajt
- kb.10 dkg vaj
- 1 gerezd apróra vágott vagy áttört fokhagyma
- 1 csokor snidling
- só, durvára őrölt bors, chili ízlés szerint
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 190 fokra és egy sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A házi veknit vagy cipócskát a képeken látható módon először a camembert sajt méretének és formájának megfelelően éles, hegyes késsel kivágjuk, nem túl mélyen a belsejét ki is vájjuk. (Ezt amíg sül az egész vacsora, felhasználhatjuk a maradék fűszeres vaj kitörölgetésére és befalatozására, mert a maradék is mennyei!)
A vajat mikróban felolvasztjuk, ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymával, apróra vágott snidlinggel, chilivel.
A vekni üregét vékonyan megkenjük a fűszeres vajjal, a sajtot óvatosan beleültetjük a kivájt részbe, mellette pedig óvatosan kb. 1 cm mélyen beirdaljuk. A beirdalt részt óvatosan szétnyitogatjuk és alaposan megkenjük.
Persze készíthetjük más fűszerekkel is, sőt magvakkal, apróra vágott dióval is megszórhatjuk.
Ezután a sütőpapírral bélelt lemezre vagy tepsibe tesszük és előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a vekni külseje piros ropogós lesz, a sajt pedig megolvad, széle, teteje akár pici színt is kap.
Sülés közben fantasztikus illatot áraszt! Amikor kivesszük a sütőből, a veknit a bevágások mentén letörve belemártogathatjuk az olvadt sajtba. Hmmmm...!
Óvatosan kezdjük el enni, mert nagyon nehéz megállni, hogy az ember ne kapja be az egészet azonnal. A forró tészta és sajt nagyon laktató!
Körtével, szőlővel vagy egy finom pohár borral és dióval igazán ínyenc vacsora lehet belőle!
Jó étvágyat!