ÍZcsiklandozó

Kovászos uborka

2017. augusztus 03. 09:30 - ÍZcsiklandozó

img_6100-1.jpg

 

 

A nyárban, a sok napsütésben és melegben több jó dolog is van. Többek között az, hogy eljön a kovászos uborka ideje!

Azt gondolom, ez egy megosztó ételféleség....vagy nagyon szereti az ember vagy az illatától is rosszul van.
Én a kovi ubi kedvelők táborába tartozom, ezért évről évre több üveggel is készítek.
Ízesítése sokféle lehet, én hagyományos receptúra alapján készítem. Amikor üvegbe rakom már szinte érzem is a kész, lehűtött uborkát a számban, úgyhogy mondanom sem kell, tűkön ülve várom annak a pár napnak az elteltét, amíg az uborka beérik, kovászolódik.

 

 

img_6094-1.jpg

 

Hozzávalók:

- kb. 3 kg közepes méretű, friss, kemény kovászolni való uborka
- 1 jó nagy csokor kapor
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1-2 szelet száraz kenyér, kenyérvég

A felöntő léhez:
- 1 liter víz
- 2 evőkanál só
(szükség esetén ez az arány sokszorozható)

 

img_6095-1.jpg

 

Elkészítés:

Az uborkákat alapos mosás után megszabadítjuk mindkét végétől (én mindig megnyalintom kicsit, nem keserű-e), majd két végén ellentétes irányban bevágom hosszan.
Tisztára mosott 5 literes üveg aljába teszek kevés kaprot, majd belesorakoztatom szorosan az uborkákat. Mindig vigyázok arra, hogy álló helyzetbe tegyem őket, ezt pedig könnyebb megvalósítani, ha az üveget kicsit megdöntöm. Közbe-közbe egy egy darabka fokhagymát is közzéteszek. Amikor elfogy az uborka, a tetejére ismét kaprot teszek, jó bőven, majd rá a száraz kenyeret.
Felfőzött és langyosra hűtött sós lével öntöm le, amelyhez  1 liter víz és 2 evőkanál só szükséges.

Ha ezzel megvagyunk, tulajdonképpen már csak sok türelem kell és jó meleg! Az üveget tányérra rakjuk, a tetejét lefedjük egy kis tányérkával vagy tiszta textillel, hogy a forrás során keletkező hab esetlegesen ki tudjon folyni, majd napos, meleg helyre állítjuk.
Pár nap múlva leszedjük a tetejéről a megázott kenyeret, a kaprot és sűrű szűrőn a levét leszűrve az uborkákat tiszta, jól záródó edényben hűtőbe rakjuk fogyasztásig....előbb vagy utóbb tányéron és pocakokban végzi! 
(Pár szem egész rózsabors megbolondítja!)

 

img_6092-1.jpg

 

Ha pedig még valami különlegességet is kipróbálnánk a kovászos uborkából, akkor íme egy mennyei, hideg, joghurtos kovászos uborka leves recept a blogomról!

 

img_4122-1.jpg

 

Ne hagyjátok ki!

Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr5012715972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása