Ez a csodás kakaós-körtés, fehér csokival díszített süti igazi őszi hangulatot csal a konyhába. Fűszeres illata, finom puha állaga, a benne lévő szaftos gyümölcs látványában is, ízében is különleges!
Szeptember lévén már mindenhol kapható körte. Nekem szerencsém van, a vidéki házam kertjében termett gyümölcsöt használhattam fel ennek a receptnek az elkészítéséhez.
A myTaste oldalon régóta szemeztem már a képpel, gondoltam, ha beérik a körte, biztosan ki is próbálom. Nem csalódtam. Nem csak a látványa különleges!
Így készül:
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 4 tojás
- 3 evőkanál kakaópor
- 2 kávéskanál sütőpor
- 10 dkg liszt
- ízlés szerint őrölt fahéj, gyömbér, vaníliás cukor, szegfűszeg
- 3 - 4 db körte
- 5 dkg fehér csoki pár csepp olajjal felolvasztva
Elkészítés:
A puha vajat a cukorral alaposan kikavarjuk. Hozzáadjuk egyenként a tojásokat, azokkal is simára keverjük.
A liszttel elkeverjük a kakaóport, az őrölt fűszereket, a sütőport és apránként a tojásos, vajas masszához keverjük.
A körtéket megmossuk, szárukat meghagyjuk, aljukról ha szükséges, egy picit levágunk, hogy szépen tudjanak "ülni" a sütőformában. (Én nem hámoztam le a gyümölcs héját, szép, egészséges és vékony héja volt, nem láttam szükségesnek, de ez egyéni döntés lehet.)
A sütőformát kibéleljük sütőpapírral, egy keveset a simára kevert tésztamasszából beleöntünk, elsimítjuk. A körtéket óvatosan beleültetjük, majd egyenletesen köré öntjük, kanalazzuk a tészta többi részét.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A sütőformát párszor kicsit megütögetjük, hogy a massza egyenletesen elterüljön a körték körül, majd betoljuk a sütőbe.
Körülbelül egy órán keresztül sütjük. Ha sülés közben úgy látjuk, hogy nagyon sülnek a körteszárak, nyugodtan húzzunk rájuk alufóliából rögtönzött védősipkát. Mindenképpen végezzünk tűpróbát, hogy átsült-e a tészta!
Ha alaposan átsült a sütink, kivesszük a sütőpapír segítségével a formából és hagyjuk teljesen kihűlni.
Amikor kihűlt, vékonyan megcsíkozzuk-díszítjük olvasztott fehér csokoládéval.
Vendégvárónak, ünnepi sütinek vagy egyszerűen csak egy kiadós hétvégi menü részeként egyaránt megállja a helyét!
Próbáljátok ki! Érdemes!