A palacsinta nem egy alakbarát desszert, ám elsősorban a gyerekek kedvéért minden háziasszony időről időre elkészíti, variálja, kipróbálja édes és sós változatait vagy akár diétásabb variációit.
Nálunk is gyakran kért második fogás, mivel egy laktató leves után simán megállja a helyét.
Szerencsére már segítőm is van az elkészítéséhez, gyakorlatilag a palacsintasütés összes mozzanatát átvállalja a lányom, így nekem csak a töltelék vagy a mellé kínált szószok, mártások összeállításában van legtöbbször dolgom.
Hagyományos lekváros, túrós, kakaós változatai helyett most egy különleges, csodafinom ízvariációt hoztam, melyet réges-régi, imádott Lajos Mari receptkönyvemből olvastam és ami nem más, mint egy mákkrémes, szilvamártással gazdagított palacsinta receptje.
Íme:
Hozzávalók a palacsintához:
- 150 g liszt
- 2,5 dl tej
- 2 tojás
- 2 evőkanál rum
- 2 evőkanál olaj
- 1 csipet só
- buborékos ásványvíz (kb. 2 dl)
A töltelékhez:
200 g darált mák
- 2 dl tejszín
- 1 citrom
- 3 dl tej
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 100 g cukor
- 2 tasak vaníliás cukor
A szilvamártáshoz:
- 400 g friss vagy mélyhűtött szilva (nekem most mélyhűtött volt)
- 120 g kristálycukor
- fél citrom leve
- 1 dl víz
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 5 evőkanál rum
- őrölt fahéj és szegfűszeg ízlés szerint
A tálaláshoz:
- 1-2 evőkanál pirított mandulaforgács
Elkészítés:
Hagyományos módon palacsintatésztát keverünk a hozzávalókból, majd fél óra pihentetés után (szükség esetén enyhén kiolajozott palacsintasütőben) kisütjük a palacsintákat közepes vastagságúra. Ebből a mennyiségből kb. 8 db lesz.
A töltelékhez a mákot, a tejszínt és a citrom reszelt héját egy lábaskában lassú tűzön, állandó kevergetés mellett 10 percig főzzük.
A tejben elkeverjük a pudingport és 100 g cukrot, a vaníliás cukrot és a mákos keverékhez adjuk. Pár perc alatt besűrítjük, majd a tűzről levéve kihűtjük.
A szilvamártáshoz a mirelit szilvát egy lábasban 1 dl vízzel, 120 g kristálycukorral, fél citrom levével fahéjjal, szegfűszeggel felolvasztjuk, fedő alatt 10 percig pároljuk. 1 evőkanál vízben elkeverjük az étkezési keményítőt, majd óvatosan a szilvamártáshoz öntjük és néhány perc alatt készre sűrítjük. A tűzről levéve rummal illatosítjuk.
A mandulát serpenyőben pár pillanat alatt rózsaszínre pirítjuk, vigyázva, meg ne égjen. Kiolajozni nem kell, a mandula olajtartalma ehhez a művelethez elegendő.
Már csak a tálalás van hátra:
A palacsintákat megtöltjük a mákos töltelékkel, batyu szerűen összehajtogatjuk őket.
A szilvamártásból egy tálaló tányérra terítünk valamennyit, amire szépen ráültetjük a palacsintákat.
A tetejére tehetünk a mártásból kivett szilvából, rászórjuk a pirított mandulaforgácsot és a többi mártást kis tálkában kínáljuk mellé.
Csodás ízű, illatos, kellemes állagú desszertet kapunk, ami pillanatok alatt elfogy egészen biztosan, akár vendégeknek, akár családtagjainknak kínáljuk fel.
Próbáljátok ki bátran! Jó étvágyat hozzá!
FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!