ÍZcsiklandozó

Citromkrém

2018. február 11. 17:55 - ÍZcsiklandozó

... a fanyar csábító

img_4232-1.jpg

 

Egy korábbi receptemben már a mák és a citrom párosításakor használtam ezt a zseniálisan finom, selymesen krémes citromkrémet, lemon curd néven szerepel a blogomon.

Akkor egy mákos süti tetejére sűrűbb változatban került, kókusszal társítva, most viszont egy mákos gombóc mellé szerettem volna kínálni, mártásként, így nem készítettem túl sűrűre.

Nem szaporítom tovább a szót, mert tudom, milyen kíváncsian várjátok, így bele is fogok a recept írásba.

 

img_4210-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 2 db Meyer citrom
- 1 tojás sárgája
- 25-30 dkg porcukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 5 dkg margarin

 

img_4224-1.jpg

 

Elkészítés:

A citromok héját mossuk meg. Igyekezzünk mindenképpen kezeletlen héjú citromot szerezni, mert a héjára is szükségünk lesz.
A megmosott citromokat nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le úgy, hogy lehetőleg csak a külső, sárga héja  kerüljön bele, az alatta lévő fehér rész már ne.
Ezután csavarjuk ki mindkét citrom levét.

A tojás sárgáját keverjük habosra egy kevés porcukorral, majd apránként adagolva a citromlevet és közben apránként hozzáadva a porcukrot és a vaníliás cukrot, keverjük szép simára. A Meyer citrom nagyon lédús, a porcukor mennyisége bár soknak tűnhet, de ne aggódjunk, a massza felveszi és az élvezhető íz miatt is szükséges bele ennyi.

Ezután gyújtsunk alá és állandó kevergetés közben mérsékelt tűzön főzzük a krémet sűrűsödésig. A citrom méretétől és némiképp ízlésünktől függően variálhatjuk kicsit a cukor mennyiségét. Amikor kellően sűrű, vegyük le a tűzről és hűtsük langyosra. Ekkor adjuk hozzá a vajat (én margarint használtam, azzal is működik), és keverjük vele szép simára, míg teljesen el nem olvad. Hűtsük ki teljesen és már fogyaszthatjuk is vagy tálalhatjuk pl. mákos grízgombóc mellé. (Hamarosan hozom annak is a receptjét.)


Ezután már csak üvegekbe kell zárni a fel nem használt mennyiséget.

Nagyon karakteres, fanyar, de édeskés ízvilágú, szép selymes krémet kapunk, ami csodálatos kísérője lehet fagylaltoknak, süteményeknek, de akár vajas kalácsra is kenhetjük, mert csodafinom! Ha valamilyen süteménybe, tortába szeretnénk tölteni, akkor növeljük a tojássárgájának számát és főzzük tovább.

Én most egy fantasztikus, duplán mákos grízgombóchoz tálaltam, aminek a receptjét itt olvashatjátok.

Hűtőben 2-3 hétig eláll, már ha marad olyan sokáig belőle. Próbáljátok ki bátran!

 

 

img_4226-1.jpg

 

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr4513656338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása