Imádom a gyümölcsöket amint már tudjátok, elsősorban nyersen, frissen. Időnként azonban előfordul, hogy felhalmozódik itthon némelyik, esetleg már túl is érik... Ilyenkor jön az agyalás, mi legyen belőle, mielőtt már senkinek nem kell.
Ezen a hétvégén is ez történt. Most a banánnal jártam így...nézegettem a recepteket a világhálón, mit készítsek belőle. Bevallom, a banánt sütve, főzve nem igazán szeretem, így bizalmatlanul olvasgattam a lehetőségeket.
A cél persze az volt, hogy minél több banánt fel tudjak használni, ne csak egyet.
Ez a variáció tökéletesen megfelelő volt ehhez a kívánalmamhoz is. És amikor elkészült és kiderült, milyen finom, szaftos, puha és ízletes desszert lett belőle, már mondhatni azt sajnáltam, miért is nem találtam rá hamarabb.
Mutatom, hogyan készült:
Hozzávalók:
- 3+1 db érett banán
- 7+1 dkg vaj
- 1 kis pohár natúr joghurt
- 2 egész tojás
- 2 evőkanál porcukor
- 14 dkg kristálycukor
- 14 dkg liszt
- 1 kk. sütőpor
- 1 kk szódabikarbóna
- fél citrom leve
- kevés fahéj
- 8 dkg kesudió vagy dió (én kesudiót használtam, de szerintem működik egyéb diófélével is)
A tetejére kevés kókuszreszelék és porcukor.
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 160 fokra.
A sütőformát alaposan kivajazzuk, majd egyenletesen beleszitáljuk a porcukrot.
A száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, szódabikarbóna, fahéj) elkeverjük, a diófélét ledaráljuk.
A vajat kikavarjuk a kristálycukorral, majd hozzáadjuk a villával pürésített 1 db banánt. Az egész tojásokat egyenként alaposan elkeverjük a masszában.
A száraz hozzávalókat rászitáljuk, a kesudióval együtt és óvatosan összekavarjuk majd a joghurttal fellazítjuk az egészet.
A 3 db banánt hosszára és keresztben is félbevágjuk, majd a vágási felületüket a citrom levével megkenjük. Ezután szépen elrendezzük a sütőformában, egyenes oldalukra fektetve.
A tésztát ráöntjük és egyenletesen elsimítjuk, hogy mindenhol elterüljön.
A sütőbe tolva kb 40 perc alatt megsütjük. Érdemes tűpróbát végezni.
Amikor elkészült, a formában hagyjuk hűlni kb 5 percig, majd rácsra borítva teljesen kihűtjük.
A tetejét ízlés szerint megszórjuk kókuszreszelékkel és porcukorral.
Tulajdonképpen magam sem tudom, mitől lesz ilyen szép barna színe a tésztájának, hiszen színező vagy kakaópor nincs benne. Könnyed, levegős, puha és szaftos gyümölcsös süteményt kapunk, amiben egyáltalán nem lesz a banán íze domináns, így azok is bátran kipróbálhatják, akik idegenkednek a sült banán ízétől.
Nálam befutó desszert lett, készítsétek el Ti is, nem fogjátok megbánni!
FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!